Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] ALEN GROZAJ, Publicis Zagreb: „Dobar odnos klijent-agencija je najvažniji“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Alen Grozaj, Creative Director agencije Publicis Zagreb…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Kratki pogled unatrag ostavlja dosta mjesta za zadovoljstvo. Uz velike klijente poput Garniera i srednje poput Intresporta, dobili smo priliku raditi nekoliko manjih, ali jako zanimljivih projekata, poput digitalne kampanje za Swixx i njihov painkiller Combogesic, a pred sam kraj godine malo smo zašiljili Ghetaldusovu komunikaciju oko blagdana. Veliki je gušt bio raditi i serijal za Intersport “Mala škola navijanja na najjače s Mariom Petrekovićem”, gdje smo kroz 5 dvominutnih epizoda pokazali da je za navijanje na najjače esencijalan ipak samo originalan dres hrvatske reprezentacije te usput pokrili brojne poznate, ali i neke sasvim nepoznate taktike navijanja i našem klijentu na velikom oglašavalačkom terenu oko Svjetskog nogometnog prvenstva, osigurali jedan kvalitetan ubačaj sa strane.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Puno je dobrog oglašavanja. Agencija Zoo radi odličan posao za Konzum, Futura DDB za McDonalds, agencija I TO NIJE SVE! iz mjeseca u mjesec već godinama piše odlične prodajne hedlajne za Bipu, no moj osobni favorit je concept store Šanavala, koja s lakoćom šeta kroz sve oglašavačke žanrove (Ledo, Lasta, Artupunktura za TZGZ…), a njihova dobrotvorna akcija za Violeta uloške nosila je jedan od meni najdražih headlajna u posljednjih par godina – Biti žena je krvav posao.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Tu je stvarno bilo puno toga. Kao dio jedne od najvećih i najuspješnijih svjetskih agencijskh mreža – Publicis grupe – na raspolaganju su nam mnogi alati koji nam olakšavaju rad i nude mogućnost uvijek biti na izvoru svjetskih trendova. Naš regionalni kreativni direktor Jorg Riommi, koji je ove godine ušao u Hall of Fame Golden Druma, redovito nas okuplja na tzv. creative get-together callovima i prezentira kampanje koje se događaju posvuda u svijetu. Onda zajedno gledamo, hrabriji se jave pa nabace neku brzopoteznu analizu, ali sve u svemu – ima odličnih kampanja. Evo recimo u komercijalnom segmentu mogu izdvojiti kampanju koju je napravio Infinity u suradnji s navigacijom Waze «Celebrating women who pave the way forward”, geo-tagirali su mjesta na digiralnoj mapi istaknuvši ona na kojima su žene ostavile poseban trag i potaknule društvo prema naprijed, case-study je na youtubeu. Od neprofitabilnih, istaknuo bih “Ode to dads”, awareness kampanja za rak prostate. Nije prva takve vrste, ali su glazba i slike zajedno postigli nešto vrlo dojmljivo i poslali poruku koja dira. Od kampanja koje bi mogle zadominirati Cannesom 2023, tu je Heinekenova „The Closer“, koja malo pomiče granice, u raznim smjerovima.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Sve ono što je tu već danas, trendat će i u sljedećoj godini. Piše mi bivši kolega, kreativni direktor, jesi isprobao chatGPT, « čuuuudo jedno, možeš napraviti copy, vojs, koncept u sekundama». Ok, nisam još ali budem. I isprobat ću svaki trend koji dođe i prođe, a onda ćemo na kraju godine sumirati i izmjeriti koliko je osnažio brand i doprinjeo zadanim KPI-evima.

Kad razgovaramao o trendovima, onda mi se godina ponekad učini kao prevelik raspon. Možda bi, parafrazirajući “Collinsovu” riječ godine, mogao reći da mi se čini da živimo u svijetu permatrendova.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Vremena se stalno mijenjaju, ali glavna osobina agencijskog kreativca je, vjerujem, uvijek ista – neutaživ interes za sve što se zbiva oko nje/njega plus malo talenta da se sve to povezuje na različite načine. Nema škole, nema knjiga, nema tutoriala – samo content, content everywhere – i neutaživa želja da ga se interpretira.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Dobar odnos klijent-agencija je najvažniji. Ako vi na stol stavite odličnu ideju i imate klijenta koji vam vjeruje, onda je advertising najbolji posao na svijetu. Ali stavit dobru ideju na stol, tu je pravi izazov. Opet se vraćam na naš Publicis i jednog svima poznatog oglašivača – Heineken, na svjetskoj razini. Kreativci iz Milana iznose na desetke ideja klijentu, proaktivno, bez predaha, da bi jednom prošla stvar koju onda cijeli svijet vidi, zaplješće, a usput se uhvati i canneski lav, kao što je bila kampanja «Shutter ads» kad je u vrijeme lockdowna Heineken značajni dio budžeta preusmjerio u reklame na vanjskim aluminijskim roletama privatnih kafića, bistroa, barova – pretvorivši ih u medij – ne bi li tako njihovim vlasnicima ublažio udarac korona-krize.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– U ovom segmentu situacija možda jest malo osrednja. Krenuti od nule, od oglasa i tražiti nove nade pomoću copywriterskih testova ili nuditi bolje uvjete kreativcima koje znate iz drugih agencija? Pa i jedno i drugo, opet – nema recepta.

A najbolje je kad radite tako dobro, da vam se mladi ljudi sami javljaju i žele doći kod vas raditi i učiti. Evo nama se baš neki dan… 🙂

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

Želim raditi kampanje s dobrim ljudima koji dijele istu strast prema njima kao i ja.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.