Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2022/23] ALEN GROZAJ, Publicis Zagreb: „Dobar odnos klijent-agencija je najvažniji“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Alen Grozaj, Creative Director agencije Publicis Zagreb…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 
Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2022. godini

– Kratki pogled unatrag ostavlja dosta mjesta za zadovoljstvo. Uz velike klijente poput Garniera i srednje poput Intresporta, dobili smo priliku raditi nekoliko manjih, ali jako zanimljivih projekata, poput digitalne kampanje za Swixx i njihov painkiller Combogesic, a pred sam kraj godine malo smo zašiljili Ghetaldusovu komunikaciju oko blagdana. Veliki je gušt bio raditi i serijal za Intersport “Mala škola navijanja na najjače s Mariom Petrekovićem”, gdje smo kroz 5 dvominutnih epizoda pokazali da je za navijanje na najjače esencijalan ipak samo originalan dres hrvatske reprezentacije te usput pokrili brojne poznate, ali i neke sasvim nepoznate taktike navijanja i našem klijentu na velikom oglašavalačkom terenu oko Svjetskog nogometnog prvenstva, osigurali jedan kvalitetan ubačaj sa strane.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2022. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

– Puno je dobrog oglašavanja. Agencija Zoo radi odličan posao za Konzum, Futura DDB za McDonalds, agencija I TO NIJE SVE! iz mjeseca u mjesec već godinama piše odlične prodajne hedlajne za Bipu, no moj osobni favorit je concept store Šanavala, koja s lakoćom šeta kroz sve oglašavačke žanrove (Ledo, Lasta, Artupunktura za TZGZ…), a njihova dobrotvorna akcija za Violeta uloške nosila je jedan od meni najdražih headlajna u posljednjih par godina – Biti žena je krvav posao.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2022. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Tu je stvarno bilo puno toga. Kao dio jedne od najvećih i najuspješnijih svjetskih agencijskh mreža – Publicis grupe – na raspolaganju su nam mnogi alati koji nam olakšavaju rad i nude mogućnost uvijek biti na izvoru svjetskih trendova. Naš regionalni kreativni direktor Jorg Riommi, koji je ove godine ušao u Hall of Fame Golden Druma, redovito nas okuplja na tzv. creative get-together callovima i prezentira kampanje koje se događaju posvuda u svijetu. Onda zajedno gledamo, hrabriji se jave pa nabace neku brzopoteznu analizu, ali sve u svemu – ima odličnih kampanja. Evo recimo u komercijalnom segmentu mogu izdvojiti kampanju koju je napravio Infinity u suradnji s navigacijom Waze «Celebrating women who pave the way forward”, geo-tagirali su mjesta na digiralnoj mapi istaknuvši ona na kojima su žene ostavile poseban trag i potaknule društvo prema naprijed, case-study je na youtubeu. Od neprofitabilnih, istaknuo bih “Ode to dads”, awareness kampanja za rak prostate. Nije prva takve vrste, ali su glazba i slike zajedno postigli nešto vrlo dojmljivo i poslali poruku koja dira. Od kampanja koje bi mogle zadominirati Cannesom 2023, tu je Heinekenova „The Closer“, koja malo pomiče granice, u raznim smjerovima.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2023?

– Sve ono što je tu već danas, trendat će i u sljedećoj godini. Piše mi bivši kolega, kreativni direktor, jesi isprobao chatGPT, « čuuuudo jedno, možeš napraviti copy, vojs, koncept u sekundama». Ok, nisam još ali budem. I isprobat ću svaki trend koji dođe i prođe, a onda ćemo na kraju godine sumirati i izmjeriti koliko je osnažio brand i doprinjeo zadanim KPI-evima.

Kad razgovaramao o trendovima, onda mi se godina ponekad učini kao prevelik raspon. Možda bi, parafrazirajući “Collinsovu” riječ godine, mogao reći da mi se čini da živimo u svijetu permatrendova.

Vremena su se promenila…Šta je dobar agencijski kreativac današnjice? Koje karakteristike on treba da poseduje

– Vremena se stalno mijenjaju, ali glavna osobina agencijskog kreativca je, vjerujem, uvijek ista – neutaživ interes za sve što se zbiva oko nje/njega plus malo talenta da se sve to povezuje na različite načine. Nema škole, nema knjiga, nema tutoriala – samo content, content everywhere – i neutaživa želja da ga se interpretira.

Odnos agencija i njihovih klijenata je od velikog značaja za dobro obavljanje posla…Tokom nekoliko poslednjih godina desile su se promene u obavljanju procesa rada, pojavila se inflacija kao faktor itd. Kako ocenjujete ovaj odnos, u poređenju sa periodom od pre 3 godine?

– Dobar odnos klijent-agencija je najvažniji. Ako vi na stol stavite odličnu ideju i imate klijenta koji vam vjeruje, onda je advertising najbolji posao na svijetu. Ali stavit dobru ideju na stol, tu je pravi izazov. Opet se vraćam na naš Publicis i jednog svima poznatog oglašivača – Heineken, na svjetskoj razini. Kreativci iz Milana iznose na desetke ideja klijentu, proaktivno, bez predaha, da bi jednom prošla stvar koju onda cijeli svijet vidi, zaplješće, a usput se uhvati i canneski lav, kao što je bila kampanja «Shutter ads» kad je u vrijeme lockdowna Heineken značajni dio budžeta preusmjerio u reklame na vanjskim aluminijskim roletama privatnih kafića, bistroa, barova – pretvorivši ih u medij – ne bi li tako njihovim vlasnicima ublažio udarac korona-krize.

Kakva je raspoloživost mladih stručnjaka koji su potrebni za rad u kreativnim agencijama? Kakav je kvalitet ljudskog resursa koji je raspoloživ za osvežavanje agencijskih timova?

– U ovom segmentu situacija možda jest malo osrednja. Krenuti od nule, od oglasa i tražiti nove nade pomoću copywriterskih testova ili nuditi bolje uvjete kreativcima koje znate iz drugih agencija? Pa i jedno i drugo, opet – nema recepta.

A najbolje je kad radite tako dobro, da vam se mladi ljudi sami javljaju i žele doći kod vas raditi i učiti. Evo nama se baš neki dan… 🙂

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

Želim raditi kampanje s dobrim ljudima koji dijele istu strast prema njima kao i ja.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia12. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.

Jedinstvena zbirka pesama kao simbol promocije međimurske tradicije

Advertiser Serbia29. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Najlepše želje Cookies – Prihvati kolačiće“

Advertiser Serbia28. март 2024.

DANIJEL KOLETIĆ: „Na prvo mjesto stavljam druge u poslovnom smislu jer je moja misija da služim drugima“

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SMART VISION: „Dr Gabor Mate na Balkanu“ za Novak Đoković Fondaciju

Advertiser Serbia27. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Mali veliki talenti“ za Konzum

Advertiser Serbia26. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] FRIDAY FINALLY: „Da skratimo. Stihl.“

Advertiser Serbia25. март 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „LAQO Muzej osiguranja u metaversu“ za Croatia osiguranje

Advertiser Serbia20. март 2024.