Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] MIRO ANTIĆ, M2Communications: „Ostvarili smo višestruki rast na svim poljima“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Miru Antiću, Partneru i CXO agencije M2Communications…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– 2022. je bila godina progresa i unapređenja poslovanja. Ostvarili smo višestruki rast na svim poljima. Rezultati u sve četiri agencije na dva tržišta su do sada najbolji od osnivanja. M2C Montenegro se već u drugoj godini poslovanja pozicionirao kao relevantan igrač na reklamnom tržištu, proširivši bazu klijenata uz odličan finansijski rezultat. Tokom godine, jačali smo agencijske kapacitete stručnim obukama i radom na podizanju kompanijske kulture na viši nivo.

Godinu je obeležio i ulazak u finale festivala Heavent Awards u Kanu. Svetski festival live komunikacija koji ima izuzetno stroge kriterijume, uvrstio nas je među finaliste u kategoriji Forum, summit, congress, fair Award, čime smo postali prva agencije sa ovih prostora koja se našla u finalu ovog festivala.

Inovativna online kampanja i interaktivni video “Cupra Hero” realizovana za kompaniju Porsche SCG i brend Cupra, osvojila je tokom godine nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, dok je Wine Vision by Open Balkan projekat koji je sigurno obeležio 2022. Ovo je jedan od najkompleksnijih i najvećih događaja koji su ikada realizovani na ovim prostorima. Ovim jedinstvenim sajmom vina realizovanim u pet hala, na preko 40.000 kvm prostora, postavili smo nove standarde na polju kreiranja event sadržaja i organizacije događaja u regionu i učvrstili našu poziciju kao lidera u sferi experience dizajna i event produkcije.

Postali smo partneri u Confivi, kompaniji koja razvija napredno rešenje za online i hibridne događaje. Confiva je trenutno prisutna na 15 tržišta, a izdvaja je full service solution pristup koji obuhvata:

• napredni user interface,
event managment support (tokom svakog hibridnog ili online događaja)
• produkciju (nema potrebe za angažovanjem eksternih saradnika)

Kroz nove, partnerske, poslovne poduhvate smo zvanično ušli na tržište Bliskog istoka, otvaranjem kancelarije u Dubaiju.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Početak godine je obećavao, ali je tržište u startu osciliralo. Klijenti su bili oprezni kada se na vidiku pojavila kriza izazvana ratom u Ukrajini. Međutim, od drugog kvartala se sve prilično stabilizovalo i generalni je utisak da je godina za većinu aktera na tržištu bila uspešna.

Kada se uzme u obzir da ekonomska kriza nije jednako pogodila sve privredne grane, deluje da je naša industrija za sada izbegla značajnije posledice.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Neizvesnost koju sa sobom nosi trenutna geopolitička situacija svi osećamo. Bez obzira na generalno pozitivnu godinu, ne sme da dođe do opuštanja. Sa posledicama korone smo se više nego uspešno izborili i naučili da moramo na poseban način planirati održivost poslovanja u slučaju velike krize.

S pozitivne tačke gledišta, ukoliko ne dođe do neke katastrofe i bez obzira na inflaciju, godina bi mogla da bude relativno stabilna uz mogući rast u drugoj polovini. S druge strane, ulazak u recesiju će neminovno uticati na to da mnogi klijenti promene planove, preusmere budžete, ili ih sačuvaju za neka stabilnija vremena.

U 2023., ali i narednim godinama, kao industrija treba da radimo na unapređenju odnosa klijent-agencija i uspostavljanju veće transparentnosti ptich procesa.

Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Od Nove godine očekujemo pojačanja u agenciji i ujedno ćemo intenzivirati aktivnosti na polju internog usavršavanja. Kako smo uveliko u fazi pripreme većih projekata, očekujemo puno kreativnog posla na realizacji istih.

Jedan od ciljeva je dalje širenje baze klijenata dok paralelno planiramo veće aktivnosti na međunarnodnom planu.

Glavni fokus će biti na pozicioniranju kompanije u Dubaiju i razvoj velikog globalnog projekta koji će svetlost dana ugledati baš u ovom gradu 2024.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

– Nije šala, ali mir u svetu na prvom mestu. Naučili smo da globalna dešavanja imaju direktan i ogroman uticaj na naš biznis.

Politička i ekonomska stabilnost su od krucijalnog značaja u 2023. godini, kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje tržišta i dalji rast.

Svima bih poželeo kreativnu Novu godinu, punu pozitivnih iskustava.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

One i McCann Podgorica zajedno sa partnerima osvojili 3 nagrade na CIM Forumu

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

FEFA fakultet i I&F Grupa – četvrtu godinu zaredom savremenim studijama obrazuju buduće marketare

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Izabran novi Upravni Odbor IAA Serbia

Advertiser Serbia31. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN TIRANA: „Kampanja za zapošljavanje“ za Webhelp

Advertiser Serbia31. маја 2023.

WPP se udružuje sa NVIDIA kako bi koristio veštačku inteligenciju u oglašavanju

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] 404: „Ožujsko – Svjetsko nogometno prvenstvo“

Advertiser Serbia30. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Uživaj između redova“ za Kraš Napolitanke

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] SVA: „Novogodišnja čestitka 2023″

Advertiser Serbia25. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Dizajn web stranice i prilagođavanje za preko 40 tržišta“ za Muzej iluzija

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Dva srebra za M2Communications na Eventex Awards

Advertiser Serbia22. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] MCCANN SARAJEVO: „I jare i pare“ za Grawe osiguranje

Advertiser Serbia22. маја 2023.

Ovation najuspešnija agencija na MIXX 2023

Advertiser Serbia19. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „McFlurry & McSundae Deluxe Oreo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia18. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „Štark – I osmeh je tu!“

Advertiser Serbia17. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] IMAGO OGILVY: „Sve je moguće dok si u igri“ za Hattrick – PSK

Advertiser Serbia16. маја 2023.