Najave događaja

Jesu li megatrendovi jedini izvestan aspekt budućnosti?

Najave događaja

Tehnološki napredak, održivost, demografske promene, zdravlje, globalizacija i geopolitičke promene globalni su megatrendovi koje ne možemo ignorisati, a u kojem smeru se tačno kreću saznaćemo 8. novembra 2023. na Megatrends Masterclassu u zagrebačkom Zonaru

 

Futurolog John Naisbatt rekao je kako je lakše ići u korak s trendovima ako znaš u kojem smeru se kreću. Uporedio ih je sa konjima, lakše je jahati konja u smeru u kojem je već krenuo. Ovo poređenje svakako važi za  megatrendove koji su izrazito važni i uticajni pokretači koji oblikuju naš svet već danas, ali će to nastaviti da čine i u budućnosti.

Jedan od svetskih predvodnika u predviđanju budućnosti i studijama o budućnosti, Copenhagen Institute for Future Studies (CIFS) ističe da se dalekosežna budućnost ne može predvideti, ali da su pojedini aspekti budućnosti izvesni i to su upravo megatrendovi. Nemamo velikog uticaja na njih, ali možemo ići u korak s njima ako ih na vreme prepoznamo.

CIFS kao predvodnik studija o budućnosti kreirao je masterclass o megatrendovima, a jedan će održati njihov stariji savetnik, Martin Kruse,  upravo u Zagrebu 8. novembra 2023., u saradnji s Future Tense platformom. Između ostalog, cilj platforme Future Tense je promovisati uvažavanje megatrendova i koncepta futures thinking unutar hrvatske poslovne zajednice. Masterclass pruža znanje, ali i pomaže da se izgradi mentalni sklop koji  uvažava i predviđa različite scenarije te na kraju budućnost vidi kao priliku, a ne pretnju.

Zašto je važno pratiti megatrendove?

Sile koje oblikuju budućnost su međusobno povezane i međuzavisne, ali se pojavljuju u različitim vremenskim intervalima i nemaju jednaku moć i uticaj što predviđanje budućnosti i strateško planiranje čini teškim. Praćenjem megatrendova možemo bolje razumeti uticaje koji oblikuju svet pa samim time i uticaje na poslovanje kojim se bavimo. Stečeno znanje pomaže u strateškom planiranju, daje veći smisao izazovima i prilikama koje su pred organizacijom u budućnosti. Upravo zato, poznavanje megatrendova je ključno za lidere, donosioce odluka na višim nivoima, strateške savetnike, odeljenja za razvoj poslovanja, ali i upravljanje rizicima.

Futures Thinking kao koncept pripreme za budućnost

Koncept futures thinking ne pokušava da predvidi budućnost, niti tvrdi da postoji samo jedna ispravna budućnost ili da je ona unapred određena. Zapravo, zagovara kako postoji niz mogućih budućnosti te da se budućnost može aktivno oblikovati odlukama koje danas donosimo.

Reč je o kreativnom i istraživačkom procesu koji koristi divergentno razmišljanje, nastoji pronaći veći broj mogućih odgovora te prihvata nesigurnost. Upravo zato je to drugačiji način promišljanja od analitičkog razmišljanja koje koristi konvergentno razmišljanje kako bi pronašlo pravi odgovor i smanjilo nesigurnost.

Više informacija na linku: Megatrends Masterclass – Future Tense Conference

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Najave događaja

Predstavljeni članovi žirija SoMo Borca koji će odabrati najbolje digitalne projekte u regiji

Advertiser Serbia18. јул 2024.

Forbes Adria organizuje prvi regionalni događaj – Power Women’s Summit u septembru

Advertiser Serbia16. јул 2024.

SONJA JELUŠIĆ, Media House: „Polaznici edukativnog modula Mediji u okviru AcademIAA dobiće određena znanja a ne gomilu informacija koje ne mogu da povežu“

Advertiser Serbia15. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

GORAN RUŠKUC, Studio Nexus: „Da bismo se izdigli na površinu mora osrednjosti, moramo da budemo provokatori koji znaju da kontrolišu efekat i ispostavljaju rezultat“

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Otvorene su prijave za SoMo Borac 2024! Uvedene i dve nove kategorije

Advertiser Serbia27. јун 2024.

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Počinju prijave za ACADEMIAA 2024

Advertiser Serbia4. јун 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Da li su gradovi pokretači promena u društvu?

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Forum Menadžera “What can AI do for you?”

Advertiser Serbia9. мај 2024.