Jubileji

Fiksni telefon puni 150 godina, a mobilnih telefona u Srbiji je tri miliona više nego stanovnika

Jubileji

Na današnji dan, pre tačno 145 godina, Aleksandar Grem Bel, držao je u ruci nešto nalik telefonskoj slušalici i izgovorio je reči koje se i danas pamte. „Gospodine Votson, dođite, želim da vas vidim“. Godinu dana kasnije je osnovana prva telefonska kompanija „Bel“

 

Prošlo je skoro vek i po, a čovek se toliko zbližio sa telefonom, da je nekima bolji prijatelj od onih koje njime najčešće poziva. Koliko su se telefoni promenili od otkrića i koliko su nas promenili od kada su otkriveni, pa do danas. Prema nekim podacima, ima tri miliona mobilnih telefona više, nego stanovnika u Srbiji.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dalibor Petrović, sociolog i profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, istakao da godinama sluša podatke o višku mobilnih telefona, u odnosu na broj građana.To obično pripisujemo tome, da građani imaju privatni i službeni broj, pripejd, postpejd.

Ostavljajući statistiku po strani, možemo da zaključimo da je danas nezamislivo modernom čoveku da živi bez ovih sprava.Pogotovo u zemljama kao što je naša, koje su održale tradicionalan obrazac društvenosti, gde još uvek ima nekih veza, rođačkih, komšijskih, koje se održavaju, a onda imamo moćne tehnologije koje nam omogućavaju da te veze održavamo i sačuvamo„, rekao je profesor Dalibor Petrović.

Dodaje, da je nekada bilo normalno da stičemo veze kroz osnovnu,srednju školu, kroz život u nekom gradu, ali kako se selimo, mi smo te veze gubili. Danas ih ne gubimo,imamo mogućnost da ih arhiviramo i da ih držimo tu za slučaj da nam zatrebaju.

Komunikacija se mnogo promenila u odnosu na komunikaciju od pre 150 godina, jer je ona od fiksne postala mobilna. Pre je postojao centar gde smo dostupni putem telefona, danas smo uhvatljivi, u pokretu, a komunikacija se individualizovala. Roditelj sada ne može da kontroliše ko poziva njegovo dete. Danas održavamo puno veza, ali su razgovori kraći, jer se više kucka„, istakao je profesor

Pritisak apsolutne dostupnosti

Danas na neki način, nemate pravo da isključite mobilni telefon, jer ako niste dostupni, i simbolički nepostojite i već postoji neki strah, egzistencijalni strah da se nešto nije desilo. Svi znamo koliko proveravamo telefon, zašto neko nije onlajn. Ljudi ne mogu da odole da se ne jave na poziv„, rekao je profesor.

Uticaj tehnologije na društvo i obrnuto

U javnosti je uobičajeno mišljenje da tehnologija menja društvo,a kod nas sociologa postoji stav da društvo menja tehnologiju i daje impuls za razvoj određenih tehnologija. A kada se tehnologija jednom primeni, ona menja i društvo. Bilo je potrebno da prođe oko 70 godina, pa da telefon postane dominantna sprava negde od druge polovine 20. veka„, istakao je profesor Dalibor Petrović, sociolog na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Ističe, da je svet vapio za tehnologijom koja će nas povezati dok smo u pokretu, pa smo brzo i prihvatili mobilne telefone, a sada ne možemo ni da zamislimo život bez njih.

Fiksni telefoni odlaze u istoriju i vraćaće se u smislu retro uređaja, koji će nam buditi neku nostalgiju, ili ćemo ih imati kao ukras u domaćinstvima. 20. vek je vek stabilnosti, a 21. vek je vek dinamike i promene.“

Šta je budućnost telefoniranja

Mi svakako govorimo o integraciji, svako od nas će imati jedan uređaj, koji je nosiv, obično su to satovi, i nije isključeno da ćemo na kraju imati uređaj koji ćemo nositi u sebi, jer je sve integrisan proces između razgovora, poruka i video razgovora, svi ćemo permanentno biti u vezi jedni sa drugima,“ istakao je Dalibor Petrović profesor i sociolog na Saobraćajnom fakultetuu Beogradu.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Jubileji

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

RAB SRBIJA obeležava 15 godina postojanja

Advertiser Serbia30. јануар 2024.

„Politika“ slavi 120. rođendan

Advertiser Serbia25. јануар 2024.

Ćirilica i tehnologija, godišnjica .срб domena

Advertiser Serbia22. јануар 2024.

Infinum i A1 Hrvatska već 18 godina podižu lestvicu kvaliteta digitalnih proizvoda

Advertiser Serbia1. децембар 2023.

Nelt – 30 godina na pravoj ruti

Advertiser Serbia30. новембар 2023.

„Dnevnik” 81 godinu sa čitaocima

Advertiser Serbia15. новембар 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембар 2023.

vivo: tri godine uspeha i inovacija na evropskom tržištu

Advertiser Serbia20. октобар 2023.

Dnevni list Večernje Novosti proslavio 70 godina postojanja

Advertiser Serbia16. октобар 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембар 2023.

20 godina od privatizacije Fabrike duvana u Nišu

Advertiser Serbia6. септембар 2023.

Pre 65 godina počelo emitovanje televizijskog programa u Srbiji

Advertiser Serbia23. август 2023.

IKEA proslavlja 80 godina poslovanja

Advertiser Serbia29. јул 2023.

Glovo slavi 4 godine u Srbiji: Preko 44 miliona proizvoda isporučeno kupcima u preko 30 gradova

Advertiser Serbia6. јул 2023.