Konferencije

BILJANA STEPANOVIĆ, Business Info Group: „I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će ove godine biti održana od 14. do 17. marta u Beogradu u hotelu Mona Plaza, razgovarali smo sa istaknutim panelistima koji će govoriti u okviru ovog renomiranog konferencijskog događaja posvećenog PR struci i komunikaciji sa javnostima, u organizaciji Apriori World, na čelu sa Danijelom Koletićem. Ovog puta, čast je pripala Biljani Stepanović, Founder & General Manager Business Info Group…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Draga Biljana, na predstojećoj PRO PR konferenciji učestvovaćete na panelu koji nosi naziv „Budućnost medija i PR-a: Recept za srećnu vezu”. Kakva su vaša očekivanja od ovog panela?

– Očekujem da sa koleginicama i kolegama iz Srbije i regiona, učesnicima panela, ali i sa prisutnim posetiocima, razmenim mišljenja o budućnosti medija, jer to jeste velika svetska tema, pošto se sve ubrzano menja, ali i o odnosima sa PR biznisom, koji takođe mora da se promeni.

I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist. Jedino tako „veza“ može biti srećna.

Koji su najveći izazovi na relaciji mediji i PR? Čiji je položaj bolji i stabilniji u tom sistemu odnosa, medija ili agencija?

– Uvažavajući trud i rad kolega iz PR Agencija, ja bih iz ugla medija rekla da ponekad kako mi se čini ne postoji dovoljno razmišljanja o potrebama medija, već samo o potrebama agencije i klijenata. Verovatno pod pritiskom klijenata koji ni sami nisu dovoljno upućeni u to kako mediji funkcionišu, previše često dobijamo materijale koje nismo u mogućnosti da objavimo jer nam se umesto informacija korisnih i zanimljivih za naše čitaoce, što bismo uvek objavili, nude čiste reklame, ili u najboljem slučaju nedovoljno vešto upakovane u „native“ sadržaj koji to nije.

Po vama, koji je to recept za “srećnu vezu” medija i PR-a?

– Najbolji je recept da svako radi svoj posao: mediji da imaju sluha i razumevanja za sadržaje koje im PR može ponuditi i da se potrude da ih toga izvuku informacije korisne za svoju publiku i da ih unapred ne odbacuju, dok bi PR, sa svoje strane, trebalo da se potrudi da sadržaji koje nudi budu prilagođeni zahtevima medija, a time i njihove publike: da budu relevantni, zanimljivi i korisni, bez suvišnog „brutalnog“ PR-a kojim smanjuju mogućnost za objavljivanje i pažnju publike. A to medijima direktno seče granu na kojoj sede i neće objaviti ako ne moraju.

Na čelu ste medijske kuće Business Info Group i dobro upoznati, ne samo sa medijskom, već i sa društvenom i političkom scenom u Srbiji. Koji su najznačajniji problemi s kojima se suočava ovdašnja medijska scena, posmatrano u širem društveno – političkom ali i ekonomskom kontekstu, koji je prisutan u našoj zemlji?

– Kao što mi svi u Srbiji znamo, najveći problem su zarobljeni mediji koji se drže pod čvrstom političkom kontrolom, uključujući i Javni servis koji svi plaćamo i koji ima obavezu da bude upravo to – javni servis svih građana. To izaziva oštru polarizaciju na medije pod kontrolom vlasti koji postaju „državni“ i one druge koji redovno trpe kritike i diskvalifikacije. Između se nalazi sada već šačica nezavisnih medija koji imaju još i izazove svakodnevnog preživljavanja.

Moj utisak je da veliki značaj u ekonomskom pa i društveno – političkom životu Srbije imaju multinacionalne korporacije ali da se o tom uticaju nedovoljno piše i govori. Kao da postoji neka vrsta “širokopojasne” autocenzure. Kakvo je vaše mišljenje o tom uticaju?

– Mislim da su u ovoj situaciji multinacionalne korporacije, u poređenju sa malignim političkim pritiscima, „good guys“. Bar u našem slučaju, kompanije ne vrše pritisak da se o njima piše, kao ni pritisak da se o njima ne piše. Možda je to zato što mi uvek nastupamo dobronamerno, gledajući da kompanijama koje zakonito posluju, plaćanju porez i zapošljavaju ljude, ne načinimo nikakvu štetu. Sa druge strane, u slučajevima nezakonitog ili štetnog postupanja ćemo uvek pisati, i po cenu da izgubimo oglašivača, ako je to cena. Takve situacije dogodile su nam se samo par puta.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o PRO PR konferenciji?

– Mislim da je dobra i korisna prilika da se sretnu profesionalci i sa strane PR-a i sa strane kompanija i sa strane medija. Generalno mislim da su konferencije uvek dobra mesta za susrete, poznanstva, nove informacije, i moja kompanija ih je organizovala desetine. Zato sam i prihvatila učešće, jer od ovakvih skupova svi mogu imati samo koristi.

Uputite poziv potencijalnim posetiocima da prisustvuju ovogodišnjoj PRO PR konferenciji

– Obavezno dođite ako se na bilo koji način bavite odnosima sa javnošću i komunikacijama. Ovoliki broj profesionalaca iz zemlje, regiona i sveta teško možete sresti, čuti i videti na jednom mestu. Glupo je propustiti ovako dobru priliku.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

UA Day konferencija u Beogradu: Višejezičan, digitalno inkluzivan internet za sve

Advertiser Serbia22. фебруар 2024.

Kopaonik biznis forum 2024 – Kako će veštačka inteligencija i inovativne tehnologije oblikovati budućnost?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

O veštačkoj inteligenciji na DIDS 2024: Da li smo na početku ili kraju velike promene?

Advertiser Serbia20. фебруар 2024.

Digitalna antropološkinja Rahaf Harfoush: Rad i posao samo su početak, tehnologija daje novu definiciju prijateljstvu i tradicionalnim odnosima

Advertiser Serbia19. фебруар 2024.

ESG standardi jedna od ključnih tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

DIDS 2024 – Budućnost je… sada!

Advertiser Serbia9. фебруар 2024.

BORISLAV MILJANOVIĆ, Represent System: „Moramo u komunikacijama da budemo superiorni da bi preživeli“

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

U Beograd dolaze predsednici dva svetska udruženja

Advertiser Serbia7. фебруар 2024.

Na pragu smo jedne od najvećih tehnoloških i civilizacijskih promena – najavljuju govornici ovogodišnje konferencije Future Tense powered by Lürssen

Advertiser Serbia5. фебруар 2024.

Jorgovanka Tabaković i Siniša Mali otvaraju Kopaonik biznis forum

Advertiser Serbia2. фебруар 2024.

Održana Nedelja privatnosti

Advertiser Serbia29. јануар 2024.

Nataša Pavlović Bujas, predsednica IPRA-e, Tamara Bekčić, Chapter 4 PR i Borislav Miljanović, Represent System ovogodišnji su predavači iz Srbije na 21. međunarodnoj PRO PR konferenciji

Advertiser Serbia17. јануар 2024.

31. Kopaonik biznis forum od 3. do 6. marta

Advertiser Serbia22. децембар 2023.

Dodeljena priznanja Šampionima održivosti

Advertiser Serbia12. децембар 2023.

NEM Zagreb 2023: Warner Bros. Discovery odneo nagradu za najbolju TV dramsku seriju u CEE

Advertiser Serbia11. децембар 2023.