Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] MCCANN ZAGREB: „Zdravoljupci“ za KONZUM

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovoga puta čast je pripala agenciji McCann Zagreb i projektu „Zdravoljupci“ za Konzum…Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. Neslavna je činjenica da se u Hrvatskoj konzumira premalo svežeg voća i povrća. Potvrdili su to i rezultati nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije koje je sprovela Hrvatska agencija za hranu. Kao vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj i najveći ponuđač svežeg i domaćeg voća i povrća, Konzum je odlučio to da promeni okrenuvši se najmlađima, onima koje je najvažnije upoznati sa svim prednostima voća i povrća, i na simpatičan način ih navesti da ga redovno konzumiraju u neophodnim količinama.

U tome su pomogli Zdravoljupci – grupa od sedam simpatičnih likova koji su pesmom, plesom i ludorijama privukli dečju pažnju, edukovali ih o zdravoj ishrani i pomogli da, zajedno sa svojim roditeljima, postanu ljubitelji zdrave hrane i svežeg voća i povrća pre svega. Agencijski tim McCann Zagreb je ovim likovima udahnuo život, dao im imena i osmislio karakter. U komunikaciji je iskorišćena proverena formula – pesma s lako pamtljivim refrenom – jer jednom kada klinci zapamte stihove, pevaće ih u prodavnici na odeljenju voća i povrća, kao i kod kuće kada im mama za ručak pripremi karfiol koji inače baš i ne vole. Zapevaće kao karfiol, zaplesaće kao karfiol…i konačno – lakšeće „sažvakati“ taj karfiol“.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Zdravoljupci su već prve nedelje emitovanja prikupili 200.000 YouTube pregleda, a video spot je do danas zabeležio više od 3 miliona pregleda, gotovo 40.000 sati gledanja i preko 12.600 lajkova i više od 700 komentara na YouTube platformi. U prodavnicama širom Hrvatske posebno označeno voće i povrće ostvarilo je rast prodaje od 10 odsto, prodato je više od 640.000 plišanaca i 45.000 slikovnica. Prodaja igračaka u tri meseca je nadmašila prošlogodišnju za 12 odsto pa je danas u hrvatskim domovima ukupno više od 1,2 miliona plišanog voća i povrća.

null

Kampanja je realizovana na TV, OOH, print, In store, POS, digital i radio platformama i na posebno organizovanim događajima. O tome koliko su Zdravoljupci oduševili, ne samo najmlađe, već i odrasle, najbolje govore i ostali pokazatelji poput 120.000 preuzimanja aplikacije Zdravoljupci 2 po čemu je u prvim danima kampanje bila broj 1 na Play Store-u i App Store-u. Kupci su u proseku kupili 2 Zdravoljupca, njihova nedeljna potrošnja u Konzumu rasla je za 21 odsto.
Deo plišane ekipe Zdravoljubaca postala je Rajčica Rajka, koja je pridružena s ciljem osvešćivanja javnosti o problemu vršnjačkog nasilja. Rasprodata je celokupna količina Rajke, čime je prikupljen iznos od 204.580 kuna (oko 27.500 EUR), koji je doniran Udruženju za pokretanje savetovališta za roditelje i decu pod nazivom #BullyFreeZona.

PROJEKTNI TIM.
Kruno Hržić, Kreativni direktor
Daniel Vuković, Glavni kreativni direktor
Aleksandra Mudrovčić, Art Director
Emil Zelenko, Dizajner
Mirel Hadžijusufović, Dizajner
Sandra Cindrić, Vođa projekta

 

Priredila: Snežana Milić
Izvor: McCann Zagreb

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.