Brendovi

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Brendovi

BEOGRAD – Prvi put u Srbiji dodeljene su nagrade ESG Lideri kompanijama i organizacijama koje su pokazale posvećenost primeni ESG principa i praksama i koje podstiču na odgovoran pristup u svakom segmentu poslovanja.

 

Nagrade, u okviru konkursa koji je pokrenula kompanija PwC, dodeljene su u četiri osnovne kategorije i 13 potkategorija. U kategoriji STRATEGIJA dodeljeno je 10 nagrada i to: u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor finansijskih institucija nagradu je dobila Erste banka, a u potkategoriji Akcije vezane za zaštitu životne sredine – sektor privrede – MK Group.

U potkategoriji Za Očuvanje vodnih resursa nagradu je dobila kompanija Coca Cola HBC Srbija i Crna Gora, dok su pobednici potkategorije Tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji – u sektoru korporacija Atlantic grupa, a u sektoru malih i srednjih preduzeća – Steel Impex doo.

Za Očuvanje biodiverziteta nagrađena je kompanija Nestle Adriatic S. U potkategoriji Briga o zaposlenima dodeljene su dve nagrade: za korporaciju – kompaniji Delez Srbija, a u sektoru MSP – kompaniji FUSH doo. 

Nagrada za Odgovorno upravljanje – u kategoriji privrede dodeljena je kompaniji Delta holding, a u kategoriji finansijskog sektora – DDOR Novi Sad.

U kategoriji INOVACIJE priznanja su dobili: u kategoriji startup – kompanija Eco Hive, u kategoriji korporacije – Takeda Srbija, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća – Strawberry Energy.

U kategoriji OBRAZOVNI PROGRAM dodeljene su nagrade u tri kategorije: u okviru obrazovnih institucija dobitnik je Centar za zelenu ekonomiju Univerziteta u Kragujevcu, za korporaciju dobitnik je Atlantic grupa, a za sektor malih i srednjih preduzeća – organizacija WWF (World Wildlife Fund Adria).

U kategoriji LIDER U ODRŽIVOM RAZVOJU nagrađena je Miriam di Traglia koja svojim angažmanom podstiče zelenu transformaciju u okviru – United grupe.

Kako je ovo prva godina organizacije konkursa ‘ESG lideri’ u Srbiji zadovoljni smo brojem kompanija i organizacija koje su se prijavile i pokazale svoju predanost implementaciji ESG standarda u poslovanje, što je zaista ohrabrujuće i inspirativno. ESG standardi igraju ključnu ulogu u savremenom poslovnom svetu i sve veći broj kompanija prepoznaje važnost njihove primene. Ovaj konkurs je bio prilika da se pokaže na koji način su kompanije u Srbiji sposobne da budu lideri u oblasti inovacija i ekološke odgovornosti, te da doprinesu održivom razvoju društva i da se odgovorno ponašaju“, izjavila je Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC za Srbiju i Crnu Goru.

Žiri koji se sastojao od stručnjaka iz oblasti ESG, odgovornog upravljanja i filantropije, finansijskih tržišta, nauke i inovacija imao je zahtevan zadatak da odabere pobednike, a same nagrade predstavljaju važan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji štite životnu sredinu i unapređuju društvo.

Ovogodišnji konkurs “ESG Lideri” bio je prilika da se promoviše važnost ESG izveštavanja i prakse, koja je ključna za transparentnost i odgovornost kompanija prema svojim interesnim grupama. Informacije o ESG performansama kompanija su važne kako za investitore, tako i za potrošače i zaposlene, te je bitno da kompanije budu transparentne i odgovorne u vezi sa svojim ESG praksama.

“Imali smo 60 prijava, a uvidom u sve detalje žiri je došao do zaključka da su učesnici konkursa pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za svoje poslovanje i da budu deo rešenja za aktuelne poslovne i društvene izazove. Njihova predanost održivom razvoju je inspiracija za sve nas i motivacija da radimo zajedno ka boljoj budućnosti. Zato se nadamo da je svečana ceremonija i proglašenje pobednika bila jedinstvena prilika da se istakne važnost ESG standarda, probudi inspiracija za druge kompanije i pojedince da usvoje ESG standarde u svoje poslovanje i doprinesu boljoj budućnosti za sve nas. Pobednici će biti javno priznati i nagrađeni za svoj trud, ali njihov rad će imati i širu društvenu dimenziju, jer će biti primer drugima da je moguće ostvariti poslovni uspeh uz poštovanje principa održivog razvoja,“ zaključila je Biljana Bogovac.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.