Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] KATARINA ROBELI, UM Zagreb: „Dok AI ne nauči maštati i kreirati suštinski novo, ljudski doprinos, ako ništa u obliku korektiva, je presudan“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Katarini Robeli, Managing Director agencije UM Zagreb…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Naša tržišna pozicija je u skladu s očekivanjima, stabilna unatrag dvije godine, sa smjelim planovima za godinu pred nama.
Izazovi s kojima se suočavamo su sveprisutni, geografski i nevezano za branšu. Naime, suočeni smo s ozbiljnim padom stanovnika i posljedičnim nedostatkom kadrova te, paralelno, s izazovima koje donosi stasavanje i ulazak Gen Z na tržište rada i općenitim preispitivanjem udjela i uloge profesionalnog dijela života u našim životima općenito; nije nas zaobišao ni quiet quitt, kao ni nedostaci (i prednosti!) fleksibilnosti u radnom okruženju, počevši od radnog vremena do mjesta rada.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u oblasti zakupa medijskog prostora, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Uvjeti poslovanja su iznenađujuće dobri, obzirom na sveprisutne zloguke najave (a dijelom i objektivne okolnosti) visoke inflacije, predstojeće recesije i refleksne reakcije portošača i kompanija. Veliki je hype oko ekološke krize, energetske krize, migrantske krize, ratova, redefiniranja svega što poznajemo; sve to u društvu koje je permanentno u tranziciji i transformaciji, međutim objektivno je standard ipak sve bolji, opća potrošnja i ulaganja sve veće, što se onda ogleda i u poslovanju unutar našeg sektora. Izgleda da u okolnostima pojačanog pritiska kao šira zajednica općenito još i najbolje funkcioniramo.

Koji su aktuelni problemi u oblasti zakupa medijskog prostora koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Gorući problem je kadroviranje što će nužno i skoro dovesti do revalorizacije servisa unutar naše industrije jer je postojeći model definitivno neodrživ i stoga na zalasku. Ostaje vidjeti koliko će tehnologija olakšati poslovanje i riješiti makar dio problema. Obzirom na više od dva desetljeća u ovoj industriji, osobno sam svjedočila nekolicini tehnoloških skokova, koji nisu doveli do rasterećenja, upravo suprotno. Optimizam ipak ulijeva činjenica da su dječje bolesti i formativno razdoblje i bazična standardizacija naše industrije ipak iza nas pa je za nadati se da ćemo ovaj val uspješno zajahati.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja medijskih agencija?

– Izuzetno sam optimistična jer, nakon lutanja, imamo priliku za back to basics i komparativnu prednost snalažljivosti, koja jednostavno dolazi s geografijom. Paralelno, u okolostima definitivnog rasta ulaganja, uvijek se otvaraju i nove prilike tako da – nema straha.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na oblast zakupa i planiranja medijskog prostora?

– AI već sad intenzivno koristimo. Itekako je dorastao dati grubu sliku, pojednostavniti i ubrzati neke procese, ponekad čak i ukazati na nešto drukčije perspektive. Međutim, koliko god medijaši bili ljudi od brojki i excel-a, dok AI ne nauči maštati i kreirati suštinski novo, ljudski doprinos, ako ništa u obliku korektiva, je presudan.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje medijskih agencija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Znanja je sve manje, ali ga ima i vjerujem da dolazi vrijeme naplate jer predugo pristajemo na kompromise, i to prilično velike pa smo putem sad već i naučili skupe lekcije. Osobno mislim da će doći do raslojavanja na one koji se drže starih, dokazano neučinkovitih modela (ne)vrednovanja znanja, kreativnosti, angažmana i onih drugih koji će sve uložiti upravo u istinsko – znanje i to će im se itekako isplatiti jer tržište sazrijeva u uvjerenju da je dosta – magle.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.