Agencije

[POGLED SA VRHA 2022/23] MAJA SUBOTIĆ, SVA: „Zadovoljno ispraćamo 2022. s jasnim planom za narednu“

Agencije

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Maji Subotić, Managing Director agencije SVA…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2022. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– U ovoj godini smo imali, kao i ceo svet, brojna interna preispitivanja u pogledu vrste, načina, organizacije, uslova, pa i svrhe sopstvenog rada. Uprkos otvorenim pitanjima pred kojima stoji celo čovečanstvo, pa i jedna privatna beogradska agencija, mada u svojim najboljim srednjim godinama, zadovoljno ispraćamo 2022. s jasnim planom za narednu jer smo se uz sva dramatična dešavanja koja prate i našu ekonomiju, konačno pojedinačno i kolektivno spoznali i prepoznali, gde smo, ko smo, šta smo trenutno i gde želimo da budemo u ovim čudnim vremenima.

Nova organizaciona struktura koju sam predstavila u septembru s novim menadžment rolama je veliko osveženje za ceo tim, i mene lično jer je u dinamici današnjeg vremena, kada se primarno zahtevaju, nažalost, brzina i količina, neophodno držati pravu, istovremeno čvrstu ali i agilnu formaciju.

S druge strane, osim sistema koji ne sme da ne funkcioniše u biznisu, mi smo i u svetu kreativnih ideja tako da smo se angažovali i na tom aspektu, kako kroz uspešan nastavak zvaničnih programa prakse za mlade kreativce, tako i kroz praktikovanje design thinking procesa, prvenstveno na temu internih projekata. Klijenti, nažalost, nemaju osećaj koliko je metodologija rada bitna za ostvarivanje održivih, pozitivnih rezultata i koliko može da im pomogne u građenju razvojne, funkcionalne kompanijske kulture.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

– Godina iza nas – naporna i prosečna, neubedljiva ali opet aktivnija u odnosu na 2021. mada bez velikih iskoraka, što je potpuno u skladu sa svim okolnostima u kojima se posluje. Dok jedni pokušavaju da se snađu, drugi preferiraju da čekaju i prate konkurenciju, a granice biznisa se svakim danom sve više redefinišu, jer se mi kao čovečanstvo, ljudi intenzivno menjamo, nažalost, rekla bih ne u tako dobrom smeru.
Komunikacija s potrošačima, zaposlenima, partnerima, zajednicom i publikom uopšte, prati dešavanja u samom društvu, a kako je danas sve pod lupom i nikad većim znakom pitanja, dok cene redovnog života luduju, nije nelogično što tržišne komunikacije ne nose svoju uobičajenu magiju, tim pre što deo tog kolača već par godina intenzivno prisvajaju pojedinačni, nezavisni kreatori digitalnih sadržaja, često upitnog domašaja.
Iako znanja postoje i dostupnija su danas svima nego ikada pre, ciljevi delovanja aktera u marketingu su fokusirani prvenstveno na brzinu isporučivanja elemenata i segmenata određenog posla, bez obaveznog promišljanja, konsultovanja, kvalitativnog razumevanja i nadogradnje suštine, ili ne bar u pravoj formi, već samo protokolarno da bi se neko ili sam proces ’’pokrio’’.

Ostajem iznova iznenađena činjenicom koliko često se budžeti troše na prozaične, nefunkcionalne, jednostavno nepotrebne poruke, kao da uprkos znanjima, titulama, rangovima svih marketinških stručnjaka ne umemo da povežemo logične celine, prepoznamo pravu ljudsku potrebu i motivaciju, ponudimo sadržaj koji zaista nešto znači nekome.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Očekivanja su u skladu s pojedinačnim ambicijama i sposobnostima da se ovaj trenutak, kakav god da je, iskoristi na drugačiji način od poslovanja agencija kakvo poznajemo s početka ovog veka.

U pogledu ponašanja kompanija tj. klijenata ne očekujem promene jer je opšta i totalna borba po svim frontovima u toku, tako da će komunikacije i marketing i dalje biti kolaterala i poligon ne samo za nedovoljno smele, britke, pametne inicijative prilagođene apetitima nove publike, koja uveliko stasava i ima drugačije poglede i očekivanja od života, već će marketinški budžeti biti vrlo verovatno preusmereni na gašenje različitih poslovnih požara.

To ne znači da agencije treba da čekaju bolja vremena, jer ih neće biti, već da prihvate realnost i krenu s kreiranjem nekih novih pristupa, usluga, proizvoda i modela rada, po ugledu na sve ostale kompanije. Što se advertajzinga tiče, on je već izvesno vreme u fazi transformacije tako da će fokus osvešćenih marketara biti i dalje na brand building-u jer jedino tako može u nekoj meri da se amortizuju udarci krize.

Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planove uvek imamo, i to u više varijanti. Mogu samo da kažem da ćemo se osim nadogradnjom i unapređenjem iskustva klijenata u radu s našom agencijom, intenzivno baviti i novim kreativnim kompetencijama ali više volim da pričam o nečemu što smo već uradili u odnosu na najavljivanje namere, ne iz verovanja u baksuzluk ili preotimanja ideja, već radi poštovanja ogromne razlike između namere/želje/ideje i realizacije kroz konkretne rezultate, ma kakvi oni bili.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023

Uvek i samo dovoljno inspiracije. To je iskra koja mora da postoji za sve što se radi, za život, za posao, za sve nas.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Vidi komentar (1)

1 komentar

  1. Pingback: [POGLED SA VRHA 2022/23] MAJA SUBOTIĆ, SVA: „Zadovoljno ispraćamo 2022. s jasnim planom za narednu“ - SVA

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.