Brendovi

Održan tradicionalni osmi CSR forum

Na osmoj tradicionalnoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju, CSR Forumu kompanije članice još jednom su izrazile posvećenost održivom razvoju i odgovornom poslovanju

Broj kompanija u Srbiji koje integrišu CSR principe u strategiju poslovanja i razvijaju strateške CSR programe je iz godine u godinu sve veći. Kompanije su posvećene i ispunjenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i u svoje aktivnosti uključuju one koje se tiču ispunjenja ciljeva: kvalitetnog obrazovanja, dobrog zdravlja i blagostanja za sve, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, rodne ravnopravnosti i okončanja gladi i siromaštva“, kaže Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje.

Na konferenciji je istaknuto i da mediji treba da budu otvoreniji za praćenje društveno odgovornih inicijativa kompanija kako bi doprineli širenju dobrih korporativnih praksi u Srbiji.

Primer praksi društveno odgovornog poslovanja u Holandiji srpskoj publici predstavila je i Bernedine Bos iz CSR Holandija, poručivši da su transformativni biznis modeli budućnost u društveno odgovornom poslovanju, te da je uključivanje održivnih principa u lanac nabavke kompanije veoma značajno za njihov dalji razvoj. Odgovornost u lancu nabavke bila je i tema jednog od panela konferencije, gde su srpske kompanije predstavile svoje prakse u ovom polju i pokazale značajan napredak i unapređenje u procesima koji su sve više inkluzivni ka malim i socijlanim preduzećima, a velike kompanije i zajednički razvijaju društveno odgovorne prakse sa svojim dobavljačima.

Kompanije u Srbiji posvećene su i stvaranju programa radi pospešivanja zapošljavanja mladih i samo u toku prošle godine članice Foruma kreirale su 3706 novih prilika za prakse, obuke i treninge mladih koji su im pomogli u razvijanju veština i kompetitivnosti na tržištu rada. Anna Mamalaki iz Titan Cement predstavila je programe podrške velike evropske kompanije, ali i ciljeve evropske inicijative Pakt za mlade, čiji je Forum za odgovorno poslovanje nacionalni partner za Srbiju.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija Preporuke za unapređenje Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, kao i primeri dobre prakse kompanija u ovom domenu.
Partneri konferencije su: CRH Srbija, Delhaize Serbia, Societe Generale Srbija, Vojvođanska banka. Prijatelji konferencije: Atlantic grupa za Srbiju i Coca-Cola HBC Srbija. Konferenciju su podržali: Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Ambasada kraljevine Holandije u Srbiji.

CSR FORUM: DODELJENE NAGRADE ZA KORPORATIVNO VOLONTIRANJE PO SEDMI PUT

Dobitnici:

Najbolji volonterski program” – Atlantic Grupa za Srbiju za program za „Dan vrednosti“
Dan vrednosti je tradicionalni kompanijski događaja koji danas okuplja i do 1.500 učesnika, na više od 60 lokacija, na svim tržištima na kojima kompanija posluje. Program podstiče samoinicijative za izbor aktivnosti i uključivanje zaposlenih sa ciljem da se i na taj način razvija svest o pripadnosti kompaniji i uzajamnom pomaganju. Zaposleni mogu da predlažu akcije na osnovu ličnog zapažanja i problema na koje nailaze u svojoj lokalnoj zajednici, dok program volontiranja uključuje sve zaposlene, pa i menadžment. Aktivnosti programa podrazumevaju sređivanje zelenih površina, parkova, šuma, a ciljne grupe su socijalno ugrožena lica, deca bez roditeljskog staranja i ustanove od društvenog značaja.

Najuspešnije partnerstvo u lokalnoj zajednici” – Direct Media a.d. za program ”Dečije selo: Amfiteatar u bojama duge”
U partnerstvu sa Ustanovom socijalne zaštite “Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, zaposleni kompanije Direct Media realizovali su rekonstrukciju betona, farbanje amfiteatra Dečijeg sela i organizovali projekciju izložbe u virtuelnoj realnosti „Doživi Teslu“. Program je imao za cilj da kroz interakciju sa marginalizovanim grupama stanovništva doprinese lokalnoj zajednici u vidu podrške naporima institucija koje se time bave i ujedno podigne svest kod zaposlenih o potrebi većeg uključivanja marginalizovanih grupa u zajednicu.

„Razvoj zaposlenih” – Coca-Cola HBC Srbija za program ”Coca-Cola klub volontera”
Volonterske aktivnosti Kluba volontera prvenstveno su usmerene ka kreiranju dobrobiti zajednice, u okviru koje se posebno izdvajaju podrška ugroženim grupama (najčešće kroz fizičke akcije) i podrška mladima (najčešće kroz mentorstvo i podelu znanja). Zahvaljujući načinu na koji je ceo program koncipiran, zaposleni mogu da sami biraju/predlažu, prijavljuju se i realizuju akcije, volontiranje doprinosi razvoju preduzetničkog duha kod zaposlenih, kao i njihovih prezentacionih veština, dok se merenje privrženosti zaposlenih volontiranju sprovodi se svake godine. Od početka lansiranja programa do danas realizovano je ukupno 17 volonterskih aktivnosti i pokrenuto ukupno 174 volontera. Samo u 2017. realizovano je 7 aktivnosti u toku radnog vremena i u kojima je učestvovao 71 volonter, kao i jedna aktivnost van radnog vremena u kojoj je učestvovalo 12 zaposlenih.

Inovativno skill based volontiranje” – Banca Intesa Beograd za projekat „BIB bend svira za decu“ u okviru programa korporativnog volonterstva „Intesa od srca“
Banca Intesa je 2016. godine oformila BIB bend, sačinjen od deset kolega muzičara. Osnovni zadatak BIB benda bio je da svira za decu, odnosno za prikupljanje sredstava za pomoć dečijim ustanovama, institucijama za njihovo medicinsko ili socijalno zbrinjavanje ili školama za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Zakazana su četiri velika koncerta BIB benda (Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac), a zaposleni iz cele banke imali su priliku da dođu i kupovinom ulaznica doniraju novac za pomoć i podršku deci u riziku. Prikupljeno je više od 1.160.000 RSD za rešavanja akutnih humanitarnih problema zajednice i pomognuto je deset dečijih ustanova šrom Srbije. U okviru ovog programa, zaposlini Banca Intesa donirali su više od 2000 sati volonterskog rada zajednici.

Pro bono podrška” – Hemofarm i Fondacija Hemofarm za program ”Mentorski program Fondacije Hemofarm”
Cilj programa je pružanje podrške studentima koji imaju izuzetne ocene, a slabijeg su materijalnog stanja. Mentroski program percepiran je kao zajednički proces učenja u kome i mentor kao iskusniji u odnosu, ima prostora za dalje napredovanje u smislu ličnog i profesionalnog razvoja i predstavlja odličan primer međusektorske saradnje. Selekcija mentora, rađena je u intenzivnoj saradnji sa sektorom ljudskih resursa kompanije Hemofarm i tima fondacije. Dodatna podrška usmerena je na razmenu znanja, iskustava i kontakata između mentora i stipendista kojim Fondacija Hemofarm podstiče jačanje kapaciteta budućih farmaceutskih i medicinskih radnika i stručnjaka kao i kreiranje pozitivnog ambijenta za zapošljavanje mladih. Glavne aktivnosti programa bile su treninzi za grupu mentora kao i susreti i treninzi za stipendiste-mentije kako bi se svi učesnici adekvatno pripremili za program, realizacija predavanja pretežno u oblasti mekih veština, studijska poseta pogonima kompanije u Vršcu i stručna predavanja.

Najbolja volonterska akcija” – Bambi a.d. za program “Bambi karavan”
Cilj programa je stvaranje trajne veze između ustanova za decu bez roditeljskog staranja, kompanije i zaposlenih. Dodatni cilj je bio da se podigne svest o potrebi da se pomogne ovim ustanovama, te da se utiče i na druge kompanije. Volonterska akcija sprovedena je tokom slobodnog vremena zaposlenih a glavne aktivnosti uključivale su: deljenje proizvoda kompanije Bambi, druženje sa korisnicima usluga, obilazak samih ustanova i prihvatilišta, kao i razgovor i podrška vaspitačima u ustanovama. Ciljna grupa su bila deca bez roditeljskog staranja, deca sa posebnim potrebama i deca – žrtve nasilja u porodici. Učešće u volonterskim aktivnostima kompanije predstavlja dodatni podsticaj za zapsolene i nailazi na pozitivan odziv.

Najbolji novouspostavljeni program korporativnog volontiranja“ – Vojvođanska banka za program „Mi smo tim“
Svaka od volonterskih aktivnosti u okviru programa imala je za cilj da doprinese poboljšanju uslova života zajednice. Zaposleni iz pet regiona davali su predloge o tome šta je neophodno uraditi u njihovom regionu, kao i kome je najpotrebnije pomoći. Partneri iz lokalne zajednice na aktivnostima programa bili su Ustanova za decu i mlade ”Sremčica”, OŠ ”Milutin i Draginja Todorović”, OŠ ”Vladimir Nazor”. Aktivnosti su obuhvatale: pomoć socijalno ugroženoj porodici u selu Čestereg nadomak Zrenjanina, farbanje klupa i pagode u dvorištu Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ u Beogradu, farbanje pagode, klupa i ograde i krečenje spoljašnjeg zida u Osnovnoj školi „Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu, čišćenje priobalja reke Drine na tri lokacije kod Bajine Bašte, farbanje ograde, klupa i žardinjera u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Đurđinu pokraj Subotice. U okviru programa ukupno 103 zaposlenih doniralo je 482 sata volonterskog rada za poboljšanje uslova u zajednici.

Nagradu za korporativno volontiranje, dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv s ciljem da se nagrade i promovišu one kompanije koje ulažu u lokalnu zajednicu kroz lično angažovanje svojih zaposlenih, razvijajući konstruktivna partnerstva sa organizacijama i institucijama u lokalnoj zajednici. Odluku o dobitnicima Nagrade, doneo je žiri u sastavu: Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu, Ministarstvo omladine i sporta, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra Sektor za razvoj MSP i preduzetništva, Ana Milenić, Delegacija EU u Srbiji, Oliver Šarov, Viši savetnik za ekonomsku politiku i trgovinu, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Miodrah Shrestha, GIZ i Aleksa Jeftić, Pokret gorana Vojvodine.

Nagrada za korporativno volontiranje uspostavljena je 2011. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima CSR Europe i BITC u sklopu obeležavanja evropske godine volontiranja, kao deo šire inicijative koja je realizovana u 23 evropske zemlje.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.