Brendovi

Mid Europa: U Imlek, Bambi i Knjaz Miloš još 100 miliona evra

BEOGRAD – U tri najveće domaće kompanije – Imlek, Bambi i Knjaz Miloš – koje su odnedavno u vlasništvu londonskog investicionog fonda Mid Europa Partners, novi vlasnik u narednih tri do pet godina uložiće još 100 miliona evra, rečeno je na zvaničnom predstavljanju tog fonda.

Fond koji je nedavno za 575 miliona evra kupio Dunav hrana grupu, u okviru koje su poslovale ove tri kompanije i dve mlekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi u okviru holding kompanije pod novim imenom „Moji brendovi“.

Novo rukovodstvo je najavilo ambiciozne planove za Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, od kojih očekuju da će u narednom periodu postati regionalni lider u svojoj oblasti, a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem, širenjem, unapređivanjem brendova, inovacijama, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

„Planiramo da konsolidujemo tržište, ukrupnimo poslovanje u svim segmentima i da postanemo siguran lider u regionu. Cilj nam je da ove firme postanu ozbiljne evropske kompanije“, izjavio je lokani partner i investitor u novu holding kompaniju, ujedno i generalni direktor „Mojih brendova“ Andrej Jovanović.

Partner u fondu Mid Europa Partners Robert Knor poručio je da novac za dalja ulaganja neće biti problem, odnosno da kapital neće biti ograničavajući faktor u daljim planovima Imleka, Bambija i Knjaz Miloša.

„Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za ekspanziju, unapređenje kompanija, nove mašine, inovacije. Hoćemo da unapredimo te kompanije i planiramo da u narednim godinama uložimo još 100 miliona evra“, rekao je Knor.

On je podsetio da je Mid Europa Partners kupio Dunav hrana grupu (Denube Foods Group – DFG) za 575 miliona evra, od čega je 150 miliona otišlo na vraćanje dugova lokalnim bankama od kojih, kako je kazao, nova holding kompanija sada može da uzme i nove kredite.

Prema njegovim rečima, fond je voljan da otkupi akcije malih deoničara u ovim firmama, a za to je već prilikom inicijalne kupovine DFG izdvojeno oko 100 miliona evra.

Novi generalni direktor Bambija Bojan Radun izjavio je na istom skupu da je cilj te firme da postane regionalni lider kada je reč o konditorskim proizvodima.
„Potrošači su pet godina za redom glasali za „plazma keks“ kao omiljeni brend, a poznat je među prvih 10 u regionu“, rekao je on.

Radun je naveo da je Bambi već inovativan, ali da planira da ubrza modernizaciju, a u planu je i širenje te kompanije u regionu.
„Planiramo akvizicije u regionu, a to smo zamislili kao konsolidaciju u regionu. Na tome radimo i to će biti fokus u narednom periodu“, rekao je Radun.

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka izjavio je da će fokus te firme biti na daljem razvoju brendova i ulaganju u kvalitet.
„Nastojaćemo da pojačamo investicije i kompaniju koja je već regionalni lider učinimo još uspešnijom“, poručio je Šetka.

Miloš Stojisavljević, generalni direktor Knjaz Miloša, rekao je da i toj kompaniji predstoje ulaganja u narednom periodu.
„Imamo jaku poziciju u Srbiji, gde smo lideri u proizvodnji flaširane vode. Regionalno širenje će poboljšati naš plasman“, rekao je on.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone, izjavio je da je ta banka investirala zajedno sa fondom jer se ova investicija „savršeno uklapa sa strategijom EBRD“.
„Kao akcionar učestvovaćemo u oblikovanju i transformaciji nekih od vodećih srpskih preduzeća“, rekao je Patrone.

Partner u Mid Europa Partners Tijeri Bodon poručio je na konferenciji da je taj fond u regionu već 16 godina i da namerava da ostane u Srbiji.
„Investiramo u Srbiji da bi tu i ostali. Nameravamo da se fokusiramo na kompanije koje ubrzavaju svoj ulazak na svetsko tržište“, rekao je Bodon.

On je podsetio da je taj fond poslednji put u Srbiji investirao u kompaniju SBB, a u inovativne usluge te firme uloženo je više od 200 miliona evra.

Oba partnera Mid Europa fonda složila su se da je ulaganje u SBB, iz kojeg je taj fond izašao prošle godine, bilo veliki uspeh.
„Veliki investitor se vraća u Srbiju“, zaključila je direktorka korporativnih i regulatornih poslova holding kompanije „Moji brendovi“ Svetlana Glumac.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.