Konferencije

„Metaverse je još uvek neshvaćen, ali će nam promeniti živote“

Prvi dan Future Tense konferencije zaključile su futurološkinje Sofie Hvitved i Erica Orange s temama o metaverseu i medijima, odnosno obrazovanju i radu.

 

Za sve one koji nisu bili sigurni šta je to metaverse i šta može da znači za budućnost poslovanja, futurološkinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense održala je atraktivno i vrlo posećeno predavanje pod nazivom: „Keeping Up With the Metaverse“.

Pojam metaverse i dalje nije u potpunosti shvaćen. On je besprekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtuelnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtuelne svetove. Danas živimo u svetu gde je teže shvatiti šta je fizička stvarnost nego metaverse“, rekla je Sofie Hvitved.

Usledila je panel diskusija s brojnim oprečnim stavovima, a na kojoj su učestvovali Ana Zovko (LAQO, Croatia Osiguranje), Martina Silov (CroaAI), Matej Lončarić (JoomBoos) i Ante Mandić (Insig2), a moderirala je Ida Pandur, CEO Near Balkans.
Metaverse i veštačka inteligencija nisu konkurenti. Velika većina nije ni svesna koliko će nam alati veštačke inteligencije pomoći i kako je implementacijom novih alata moguće razvijati svoje biznise. Spajanje metaversa i veštačke inteligencije doneće izvanredne rezultate“, izjavila je Martina Stilov.

Za vreme pauze na Global stageu, program je nastavio da se odvija na Focus stageu, gde je Gregor Firbas, CEO Futura Grupe govorio o metaverse-u koji je već stigao. Panel diskusiju o budućnosti medija u kojoj su učestvovale Mirela Hegediš Horvat (Tportal), Ksenija Kardum (Nova TV) i Anamaria Todorić (Večernji list) moderirao je novinar Dino Goleš, a Jaka Gornik iz Confive govorio je o budućnosti event industrije.

Jedna od 50 najboljih futurološkinja na svetu prema Forbesu, Erica Orange, održala je inspirativno predavanje o budućnosti obrazovanja i rada, s nazivom: „Learning On the Edge of Tomorrow“.
Novo doba podstiče kreiranje novih obrazaca razmišljanja, što stvara potrebu za novim pristupima učenju, angažovanju, privlačenju pažnje. Generacija Z zato sve više zahteva da se izazove njihovo kritičko razmišljanje, a upravo na to se oslanja veštačka inteligencija. Upravo ljudski doprinos, znatiželja i kritičko razmišljanje podstiču razvoj sistema poput Chat GPT-a i baš zato online učenje nikad neće zameniti ono tradicionalno. Oni će se dopunjavati“, rekla je Erica Orange.

O budućnosti tržišta rada i obrazovanja nastavili su raspravljati hrvatski stručnjaci: rektorka Riječkog univerziteta Snježana Prljić Samaržija, Marin Trošelj iz STEMI-ja i Aleksandar Zemunić iz Selectija. Raspravu je moderirala Ana Muhar Blanquart.

Velike tehnološke kompanije poslednjih nekoliko godina postaju ozbiljna konkurencija univerzitetima. Prilikom zapošljavanja, mladim ljudima se sve više postavlja pitanje imaju li kompetencije, želju za učenjem, a ne diplomu. Kompanije su danas spremne da ulažu u edukacije, što će u bliskoj budućnosti postati sve veći trend“, rekla je Snježana Prljić Samardžija.

Poslovna konferencija Future Tense održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba i Univerziteta Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.
 

Foto: Vlado Cvirn i Goran Kovačević

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 3. dan: Skyshowtime CEO podelio uvide, Lionsgate prikazao novi sadržaj, TV product showcase, Pickbox proslavio 10 godina

Advertiser Serbia13. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 2. dan: Keynote govori Warner Bros. Discovery i BBC Studios, skrininzi i predstavljanja velikih studija iz SAD

Advertiser Serbia12. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 1. dan: Warner Bros. Discovery proslavio predstavljanje Maxa, IDTV predstavili novi sadržaj, buduća predsednica Uprave Hrvatskog Telekoma delila svoje uvide, AI kao goruća tema

Advertiser Serbia11. јун 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Učenje, odučavanje i ponovno učenje – osnova je uspeha za budućnost poslovanja

Advertiser Serbia17. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Da li su gradovi pokretači promena u društvu?

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Forum Menadžera “What can AI do for you?”

Advertiser Serbia9. мај 2024.

Vrhunska tehnologija kao jedna od ključnih tema NEM Dubrovnika 2024

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Prelaz na održivo društvo promeniće sve i svakoga

Advertiser Serbia3. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva dodatne zanimljivosti iz agende

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza po prvi put u Beogradu na The Luxury Network Adria Insight Series

Advertiser Serbia30. април 2024.