Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital: „Verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Adorjan Kurucz, Kreativni Direktor agencije Homepage.Creative.Digital…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2023. godini

– Iza nas je jedna duboko potresna i teška godina za celo društvo, koja kao da se nije ni završila, a u takvom okruženju je jako teško stvarati, biti kreativan. Svi mi najviše inspiracije crpimo iz sveta koji nas okružuje, pa ako je taj svet u problemu, onda smo i mi. Agencijski kreativci retko govore o tome, nego izbacimo osmehe i mašemo nekim nagradama, kao da je sve u najboljem redu. Nije.

Čini mi se da je Homepage prošle godine bio mnogo više posvećen sebi – osnaživanju svakog od nas pojedinačno, a i jačanju i povezivanju nas kao tima; edukacijama, treninzima, neformalnim druženjima, tim bilding aktivnostima.

Smatram da je jako važno da svi mi koji činimo agenciju budemo dobro i stabilno, kako bi i agencija bila dobra i stabilna, a naši klijenti zadovoljni.

Od projekata bih istakao lansiranje novog servisa za dostavu hrane u Novom Sadu, Padrino – za koji smo kreirali praktično sve, od strategije komunikacije, brendinga, do kampanja. Jedna nova industrija za nas i neverovatno bogato iskustvo.

Drugi projekat koji je obeležio godinu jeste kampanja za udruženje pacijenata sa spinalnom mišićnom atrofijom SMA Srbija, pod nazivom „Vreme ne leči„. Ona je imala za cilj skretanje pažnje na ovu retku ali jako progresivnu i smrtonosnu bolest, kroz seriju intervjua sa odraslim pacijentima – među kojima su bili i pacijenti koji još uvek čekaju da prime terapiju koja zaustavlja dalji razvoj ove bolesti. Kada je krajem godine objavljena vest da je prva beba sa SMA primila „najskuplji lek na svetu“ o trošku RFZO, svi teški trenuci tokom intervjua, sve suze tokom montaže, su dobile smisao.

Naš najveći doprinos jeste što radimo sa realnim ljudima, realnim biznisima, rešavamo realne probleme… i to radimo svim srcem.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2023. godini…Izdvojite najbolje nacionalne i regionalne kampanje, uz obrazloženje

– Jedan od osnivača agencije Homepage, Miloje Sekulić, je često naše tržište nazivao „uskim i plitkim“, pa se ta karakteristika tržišta uvek ogleda i u ovom pitanju.

Naročito imajući u vidu da smo uspeli da pokvarimo i pitch procese, a da se izbori agencija sada završavaju iza zatvorenih vrata.

Jedna kampanja koja je krajem godine iskočila iz ove naše male močvare jeste „Srećičica„, koja nas je svojom lepršavošću uvela u novu godinu – posebno segment kampanje na TikTok-u, sa „novi god“ estetikom. Bravo za hrabre agencije i hrabrog klijenta!

@a1srbija Srećičica je kofa ruske salata za Novu godinu, kako i dolikuje svakoj kući. 😋🏡@milosmilakovic x @Mario Vreco ♬ original sound - A1 Srbija

Od regionalnih kampanja bih izdvojio koncept koji već godinama hara regionalnom scenom i koji se ne libi da naziva stvari pravim imenom – #bolimepipi.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2023. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Želim da izdvojim kampanju „The Artois Probability„, koja na jako kreativan način spaja dela klasične likovne umetnosti i moderne tehnologije – veštačku inteligenciju, bez koje bi se jedan ovakav projekat vrlo izvesno, radio godinama.

Druga kampanja koja se ističe je „Where to Settle“ – odgovara na vrlo aktuelan problem. Korišćenjem tehnologije pomaže onima koji beže sa ratom zahvaćenih područja, u potrazi za novim životom.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2024?

– Sa jedne strane, možemo očekivati sve veće uključivanje veštačke inteligencije u sve segmente poslovanja – naznake toga već sada vidimo, kao što su prisustvo AI u marketing automatizaciji, alati za analizu tržišta, pa do više poznatih alata za pisanje ili kreiranje slika.

A sa druge strane, verovatno kao odgovor na sveprisutno veštačko, očekuje nas i više ljudskog. Takođe, već sada možemo prepoznati ovaj trend – pre ćemo angažovati mikroinfluensere sa stvarnim životima, sa kojima ljudi mogu da se identifikuju, umesto „selebritija“; a sve više viđamo tzv. „purpose-driven“ kampanje koje dolaze iz same srži kompanija i, polazeći od svojih vrednosti, odgovaraju na aktuelan problem. Jedan od značajnih faktora koji će uticati na ovaj trend jeste Gen Alpha kojima je autentičnost, kao i potraga za svrhom još važnija nego što je za Gen Z.

Kako vidite aktuelni nivo upotrebe veštačke inteligencije u kreativnom segmentu funkcionisanja agencije?

– Kao nedovoljan i često neadekvatan.

Veštačka inteligencija nije tu da uradi posao umesto vas – napiše tekst ili izdizajnira vizual, nego da bude jedan od alata koji će vam pomoći u poslu.

Setimo se samo hype-a kada su se lokalni marketing šarlatani raskukali da nam AI preuzima posao – budimo ozbiljni, to se neće desiti.

Kao što pojava interneta nije ukinula TV reklame, tako neće ni copywriteri ili dizajneri ostati bez posla zbog pojave AI.

Možda će pre ostati bez posla oni koji ovu tehnološko dostignuće budu ignorisali.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.

Proglašeni pobednici Young Lions Srbija 2024

Advertiser Serbia19. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: Converse ft Konstrakta „Our Beat“

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Domaće u glavnoj ulozi“ za Podravku

Advertiser Serbia16. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Oglas bez Predrasuda” za Coca-Cola HBC

Advertiser Serbia15. април 2024.

Kreativna kampanja „Susjedi“ agencije Futura DDB nagrađena je bronzom na IdejaX takmičenju

Advertiser Serbia15. април 2024.

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia14. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.