Brendovi

Kopaonik biznis forum od 7. do 9. marta

Brendovi

Forum će okupiti više od 1000 učesnika; tokom tri dana visoki državni zvaničnici i uticajni poslovni lideri razmatraće program reformi za Srbiju

Tradicionalni 24. Kopaonik biznis forum okupiće ove godine najveći broj učesnika do sada – više od 1000. Učešće su potvrdili predstavnici Vlade, NBS, domaćih i stranih privrednika iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije. Na forumu će biti prisutni i ambasadori, diplomate, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, teoretičari, međunarodni eksperti, kao i predstavnici akreditovanih medija.

U periodu od 7. do 9. marta, u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije

Tema Foruma je „Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i rešenja za budućnost“.

Ponosan sam što iz godine u godinu Forum postaje sve masovniji. Ove godine Forum će okupiti više od 1000 učesnika. Njihov zajednički zadatak je kritičko sagledavanje ekonomske politike Vlade u proteklih 12 meseci. Želimo da jasno istaknemo pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije u prethodnoj godini i istovremeno da ohrabrimo Vladu da mnogo čvrće i odlučnije u narednom periodu implementira mere strukturnih reformi. Danas imamo dobro postavljena makroekonomska sidra: budžetski deficit je gotovo pet puta manji u odnosu na 2014. godinu, eksterna pozicija Srbije se iz godine u godinu popravlja, kurs i inflacija su stabilni. U ovoj i narednim godinama osnovno pitanje jeste kako postići održivi rast, a da se pri tome sačuva makroekonomska stabilnost. S tim u vezi, važno je istaći da će na ovogodišnjem forumu, kao glavni govornici učestvovati i g.James Rauf, šef misije IMF za Srbiju, kao i gospođа Elen Goldstin, direktor WB za Zapadni Balkan“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što je Mastercard, kao globalna tehnološka kompanija, glavni partner Foruma drugu godinu zaredom, Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana, komentarisao je potrebu za upotrebom tehnologija kako bi se pospešio snažniji rast: „Od prošlogodišnjeg foruma pokrenuto je nekoliko značajnih inicijativa, kao što su uvođenje elektronskih plaćanja u nekim servisima javne uprave i fiskalna lutrija. Ovi primeri upotrebe tehnologija predstavljaju značajne korake na putu ka izgradnji transparentnog i inkluzivnog sistema u zemlji. Kada gledamo u budućnost, ohrabruje to što nivo finansijske edukacije lokalnog stanovništva raste, jer naše novo istraživanje pokazuje da 69% građana shvata da povećanje obima elektronskih plaćanja i smanjenje gotovinskih uplata pomažu da se smanji nivo sive ekonomije, dok 80% razume da siva ekonomija smanjuje mogućnosti za ekonomski rast. Sada imamo okruženje u kojem postoji svest o putu koji srpsko tržište vodi ka razvoju u budućnosti i zato je važno da javno-privatna partnerstva doprinesu da se i u praksi krene tim putem“.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti:

7. mart – Inteligentne investicije kao nova agilnost Vlade pole fiskalne konsolidacije
8. mart – Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast
9. mart – Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika

Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus 2017“. Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije. Partner Foruma je kompanija Mastercard.

O UČESNICIMA

Na 24. Kopaonik biznis forumu posebni gosti biće predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za državnu upravu i loklanu samoupravu Ana Brnabić, ministar privrede Goran Knežević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Takođe, gosti i učesnici Foruma su i James Roaf, šef misije MMF-a za Srbiju i Elen Goldstin, direktor Svetske banke za zapadni Balkan. Među ovogodišnjim učesnicima su i Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije, Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Republike Srbije, Lane Jason, izvršni potpredsednik za razvoj tržišta Evrope – Mastercard, George Simon, direktor za Centralnu Evropu – Mastercard, a od gostiju iz regiona biće Holger Muent, direktor EBRD za zapadni Balkan, Cornelius Walter, direktor McKinsey za centralnu Evropu, Gernot Mitendorfer, CFO Erste grupa, Peter Hofinger, član borda Vienna Insurance Group.

U radu Foruma će učestvovati i ambasadori Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije. Njegova ekselencija ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin (Александр Васильевич Чепурин), Njegova ekselencija ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman (Axel Dittmann), Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge (Philippe GUEX), Njegova ekselencija ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington (Philip Pinnington), Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Rendolf Skat (Kyle Randolph Scott) i Njegova ekselencija ambasador Holandije u Srbiji Hendrik Van Den Dol (Hendrik Van Den Dool). Pored navedenih, Forumu će prisustvovati i drugi ambasadori iz Evrope, Azije, kao i stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Prvi put kao učesnik „Srpskog Davosa“ biće Majkl Sent Lot (Michel Saint-Lot), direktor Kancelarije UNICEF-a.

Na forumu će prvi put biti prezentiran Izveštaj o tranziciji za 2016. i 2017. EBRD. Takodje, Kopaonik će biti mesto susreta svih predsednika regionalnih privrednih komora – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

SVETLANA JOSIPOVIĆ, Telekom Srbija: „Ulažemo u obrazovanje mladih koji su pokretači pozitivnih promena u društvu“

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Umro Gordon Mur suosnivač Intela i silicijumske doline

Advertiser Serbia25. марта 2023.

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.