Brendovi

Ključna dostignuća između dva KBF-a – Aleksandar Vlahović, predsednik SES

Brendovi

Na otvaranju jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije istakao je da je privreda Zapadnog Balkana u prošloj godini imala značajno slabije rezultate u odnosu na 2021. godinu, jer je pozitivan trend koji je zaposčet početkom prošle godine prekinut u drugom polugodištu. Upravo ta situacija, je prema rečima Vlahovića, dovela do toga, da ukupan rast u prošloj godini neće biti veći od 2,7 odsto, što je dva i po puta manje u odnosu na 2021.

 

Prognoze rasta za tekuću godinu kreću se u rasponu od 2,2 do 2,6 odsto, a kada je reč o Srbiji, ona je prošle godine ostvarila duplo manji rast od onog projektovanog, odnono 2,3 odsto. Ukupan deficit na kraju godine bio je 3,3 odsto, dok je za ovu godinu planiran deficit od 3,9 odsto BDPa. To se može ostvariti, ali planiran rast od 2,5 odsto nije zasigurno ostvariv, s obzirom na negativne trendove u poslednjem kvartalu prošle godine”, istakao je Vlahović.

U vremenu izazova koje nam predstoji, nema dugoročnog rasta i razvoja bez ljudskog kapitala. Reafirmacija našeg strateškog razvojnog cilja, a to je punopravno članstvo u EU, nastavak strukturnih reformi, neophodnost povećanja privatnih investicija, završetak restukturiranja i konsolidacije javnih preduzeća misleći prevashodno na EPS, faktori su na koje možemo uticati. Takođe, prema govoru Vlahovića, veoma je važno da plate u javnom sektoru ne rastu brže od realnog rasta ukupne ekonomske aktivnosti.

Novi stendbaj aranžman sa MMFom usmeren na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilinost i jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu, kroz reforme u domaćem energetskom sektoru je nešto što dodatno ohrabruje”.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije na kraju je poručio da je za Srbiju najvažnije da reafirmiše svoj stateški cilj, a to je put ka EU, jer delimo i vrednosne principe sa EU i tehnološki smo inkorporirani u evropske tokove. Bilo koji drugačiji smer bi mogao da ima nesagledive posledice po naš budući rast, to jest njegovo usporavanje i negativno bi se odrazilo na životni standard stanovništva.

OBRAĆANJE GUVERNERA – JORGOVANKA TABAKOVIĆ

Najznačajniji biznis događaj u godini svečano je otvorila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja je istakla da ova vremena, kad je svet na svojevrsnom rasršću, iziskuju neophodno jedinstvo, bez obzira na razlike, jer će budućnost naše ekonomije i društva biti određena odlukama koje sada donosimo. 

Prethodnu godinu obeležili su veliki izazovi, ali uprkos tome pokazalo se da naša zemlja ima i znanje i želju da jača ekonomiju, pri tome vodeći računa o životnom standardu. U Srbiji u 2022. na inflaciju su najviše uticali cene energenata i hrane”, istakla je guvernerka i dodala da se od aprila prošle godine povećava referentna kamata stopa i da je ona povećana sa jedan odsto na 5,5 odsto, a da mere Vlade Srbije treba da ublaže  uticaj troškovnih pritisaka iz inostranstva na građane i privredu. Guvernerka Tabaković je istakla da u narednom period rizici u svetu ostaju isti, ali da razloge za optimizam daju nove projekcije u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal.

Projektovana inflacija prvi put je za poslednje dve godine niža nego u prethodnoj projekciji, a krajem ove godine trebalo bi da bude duplo niža nego na početku godine – inflacija bi ove i naredne 2024. godine trebalo da bude niža od projektovane.

Kao dobar znak možemo da navedemo učešće problematičnih kredita koji su spušteni na tri odsto,  što je najniži nivo do sada, te očuvanje dobrog nivoa javnog duga i  stabilnog bankarskog sektora”.

OBRAĆANJE SPECIJALNOG GOSTA – GILL INDERMIT, glavni ekonomista i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja, Svetska banka

Iako bi 2023. mogla da bude treća najgora nerecesiona godina od 1990. godine, Srbija je odradila sjajan posao kako bi održala makroekonomsku stabilnost”, poručio je na 30. Kopaonik biznis Forumu specijalni gost i glavni ekonomista i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja u Svetskoj banci, Gil Indermit.

Prema njegovim rečima, ni 2024. godina neće biti mnogo bolja u svetu, ali Srbija može dosta toga da uradi kako bi bila spremna za sve izazove, jer je odradila sjajan posao da održi makroekonomsku stabilnost, a sada je najpotrebniji rast, odnosno neophodno je da se više posluje nego ikad.

On je dodao i da će, prema procenama Svetske banke, globalna ekonomija ostati slaba, kao i da će Evropa u svetskoj ekonomiji biti najslabija karika. Važnu poruku želeo je da prenese kreatorima politike u Srbiji da prvo treba nauče lekcije iz prošlosti, zatim da uvide da je dobro što je Srbija, kao zemlja srednjeg nivoa prihoda, usmerena ka EU.

Srbija je divna zemlja koja ima dinamične, efikasne, otporne i domaćinski nastrojene ljude, ali upravo je i tu paradoks u Srbiji, da njena ekonomija ne odgovara tim karakteristikama. Zbog toga Srbi odlaze iz Srbije kako bi bili uspešni i zato mora da se promeni srpska ekonomija, ako hoće da ih zadrži.”

OBRAĆANJE ŠEFA MISIJE MMF-A – MCGETTIGAN DONAL, šef Misije za Srbiju, MMF

Šef Misije MMF-a za Srbiju Donal Mekgetigen istakao je na otvaranju 30. Jubilarnog Kopaonik  biznis Foruma da je  fokus dvogodišnjeg aranžmana Srbije sa MMFom na energetici i potrebama budžeta, odnosno pokrivanju fiskalne politike. Njegov cilj, kako ističe, je da cene energenata, koje su u Srbiji niske ne smeju da ostanu takve već moraju nastaviti da se povećavaju.

Osim povećanja cena energenata treba da dođe do promena u državnim energetskim preduzećima, pre svega Elektroprivredi Srbije, koja bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo i dobije novu upravu”.

Mekgetigen je naveo da je dobar znak to što je Srbija već podigla kamatne stope i trebalo bi i dalje da ih povećava, kako bi se došlo do pozitivnih trendova u kretanju inflacije.

Na kraju obraćanja šef Misije MMFa rekao je da je Srbija proteklih godina ostvarila impresivne rezultate u podizanju bruto proizvoda po glavi stanovnika, na tržištu rada gde je zaposlenost povećana a stopa nezaposlenosti rekordno niska, dok je u oblasti stranih direktnih investicija lider u regionu.

Panel 6: Budućnost Evropske unije i Zapadnog Balkana

Učesnici panela Budućnost Evropske unije i Zapadnog Balkana bili su jednoglasni u konstataciji da bi, kad je reč o Zapadnom Balkanu, proces proširenja Evropske unije trebalo da se ubrza. 

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je da nema sumnje da EU želi da ubrza proces proširenja, kako bi i sama EU bila efikasnija. 

Proširenje Evropske unije ne bi trebalo da se odlaže, a ukoliko želimo da povećamo kolektivnu bezbednost moramo da budemo brzi u postizanju tih ciljeva„, istakao je Pjer Košar, ambasador Francuske u Beogradu i dodao da se dosta stvari promenilo u poslednjih nekoliko meseci, da postoje pritisci da se realizuju reforme, da se Srbija prilagodi evropskim standardima. 

Šef Kancelarije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre naglasio je da region Zapadnog Balkana ekonomski dosta zavisi od evropskih kompanija, kao i da je proširenje EU bitno i zbog investicija, ali da to nije jedini razlog, već da se mora voditi računa i o mladima kojim mogu da odlaze u inostranstvo i da se tamo školuju.

Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji imao je izlaganja na nekoliko tema, a konstatovao je da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova. 

Postoje teškoće, ali se treba fokusirati na cilj. Evropska unija je odgovorna za rešavanje problema i van nje, ali bez obzira na to svi treba da teže da budu njen sastavni deo”. Kad je govorio o Srbiji, istakao je da je potrebno da naša zemlja ultimativno mora da ima jake politike i da reši pitanje Kosova, što je veoma teško. 

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Dejan Jović objašnjavao je da je potrebna nezavisnost Unije od drugih, naročito da se smanji uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu. 

Evropa se menja. Bregzit i britanski nacionalizam je došao do izražaja, promenio je Uniju i to je deo unutrašnje politike, a ono što je važno jeste da se dokaže da su zemlje EU u stanju da rešavaju krize, poput migracija, pandemije„.

Govorišvi o članstvu u Evropskoj uniji, Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Beogradu rekla je da je EU zajednica vrednosti, da nudi brojne mogućnosti, kao i da će članstvo doneti brojne benefite i da konflikti moraju da se reše.

Panel 7: Preoblikovanje finansija za cirkularnu i regenerativnu ekonomiju: raspon i veličina

Na panelu posvećenom zelenoj tranziciji kao novoj prilici za novu industrijalizaciju Srbije, Dragoljub Damljanović iz Šnajder Elektrika smatra da Srbija ima tehnološkog znanja za zelenu tranziciju. 

Ključ napretka leži u energetskoj efikasnosti, ubuduće će konkurentnost sve više zavisiti od toga da li je kompanija zelena ili nije, tačnije da će to biti novi uslov napretka. Današnja tehnologija omogućava ogromnu optimizaciju i sve će se više energije proizvoditi blizu mesta gde će se i trošiti. Međutim, sve to traži ogromna ulaganja u mrežu”, istakao je Damljanović i naglasio da Srbija ima dovoljno tehnološko znanje da pokrene proces zelene tranzicije, a očekivanja su da država napravi adekvatnu regulativu za to. 

Na to se nadovezao i Dragan Đuručin iz Saveza ekonomista Srbije, koji je dodao da su devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle u godini geopolitičke krize. 

Dejan Cupać, iz MK grupe istakao je da je digitalizacija već prisutna i da podiže svest o zelenoj ekonomiji, dok je Medeja Lončar iz kompanije Simensa pričala o tome da su promene vidljive kad je reč o regionu i da su napravljeni pomaci u pogledu zelene tranzicije, ali da smo ipak na početku maratona i da dug put do cilja. 

Dejan Malinić iz Saveza ekonomista Srbije smatrao je da je odgovornost zbog iscrpljivanja prirodnih resursa i degradacije životne sredine na preduzećima, na kojima je, sa druge strane, i najveći teret za izlazak iz ove situacije. 

Svi onikoji su pažljivo slušali panel, mogli su da čuju i da je predloženo devet modela finansiranja, među kojima su sredstva međunarodnih organizacija, karbonske takse, zelena kvantitaivna olakšanja, zeleni krediti, zelene subvencije, zelene obveznice, državni budžet i javno-privatno-partnerstvo. 

Panel 8: digitalni otisak: Unapređena saradnja u digitsalnom okruženju

Transformacija u korišćenju mobilnih uređaja i interneta uslediće u narednih desetak godina, a sve će biti povezano sa superkompjuterom – jednoglasni su bili učesnici panela Digitalni otisak – Unapređena saradnja u digitalnom okruženju, na kojem je moderirao Miloš Đurković, generalni direktor Amrop Srbija. 

Najčešća tema kad se okupe mobilni operatori u poslednje vreme jeste aukcija za frekvencijski spektar 5G mreže, koja bi prema rečima Vladimira Lučića, direktora kompanije Telekom Srbija, trebalo da bude sprovedena do kraja godine. 

Sva tri mobilna operatora su gotovo spremna i verujem da ćemo uspeti brzo da pokrijemo 5G mrežom, ali je u tom procesu bitno da se uvedu novi servisi koji mogu da se primene samo na toj aprednoj tehnologiji„.

U svetu je 5,4 ili 5,6 miljardi ljudi povezano međusobno mobilnim telefonima, a u poslednjih 10 godina 27 puta se povećala potrošnja podataka, što pokazuje koliko je zbog konektivnosti telekomunikacioni svet izuzetan. 

Investirano je 3,6 triliona dolara u konektivnost. Sve će se više koristiti veštačka inteligencija i klaudi za skladištenje velikog broja podataka. Zbog toga ćemo imati sve više uređaja u svojim rukama. Broj podataka će i dalje rasti i do 2030. biće investirano u ovu oblast još 1,4 ili 1,5 triliona dolara. To je fantastična mogućnost za nas i treba da vidimo kako to da iskoristimo. Zato idemo ka 5G, gde je klljučna stvar pristupačnost, da bi se zadovoljile rastuće potrebe,“ kaže Majk MIšel, generalni direktor kompanije Yetel Srbija. 

Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija naglasio je da očekuje da bi već početkom 2024. mobilni operatori mogli da planiraju 5G tehnologije.

Panel 9: Ekonomska agenda za Otvoreni Balkan

Kakva je ekonomska agenda za Otvoreni Balkan i da li je to jedina opcija ovog regiona – samo je jedna od tema koja je pokrenuta na panelu koji je moderirao Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova, a u kojem su učestvovali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, Nenad Đurđević, savetnik predsednika PKSa, Svetozar Janevski, predsednik UO Tikveš vinarije, Goran Pekez, predsednik Odbora direktora u Japansko-poslovnoj alijansi u Srbiji, Nikola Vujović, potpredsednik Privredne komore Crne Gore, kao i Danko Vuković, predsednik Biogasa.

Srbija se ekonomski i politički promenila, a članice Otvorenog Balkana (Srbija, Severna Makedonija i Albanija) ostavljaju politiku po strani i liberalizuju administrativne procedure i omogućavaju slobodan protok ljudi i kapitala. Bez ove inicijative ne postoji jasna perspektiva razvoja. Regionalna saradnja je jedina opcija za nas i mi na Balkanu moramo da se ekonomski integrišemo“, istakao je Tomislav Momirović.

Privredne komore u regionu grade poverenje među privredama Zapadnog Balkana, a prema rečima Nenada Đurđevića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, Berlinski proces je započeo povezivanja i doprineo da se biznisi povežu, ali je on u jednom trenutku postao svrha sam sebi, a mi na Zapadnom Balkanu smo hteli da stvorimo jedinstveno tržište i na tome radimo. 

Nikola Vujović, potpredsednik Privredne komore Crne Gore ocenio je da biznisi imaju jači efekat ako su povezani nego ako nastupaju sami.

Panel 13: Transformacija ka održivoj mobilnosti

Zanimljivo je bilo i na panelu Transformacija ka održivoj mobilnosti, sa akcentom na transformaciju u autoindustriji i okretanju ka električnim vozilima. 

O tome koliko je to važno, i da li uopšte ima smisla, u trenutnoj krizi koja je dovela do poskupljenja i običnih vozila, a time do još većih cena električnih automobila, govorili su Mladen Alvirović, generalni direktor SAT media Group,  Roberto Brendaglia, direktor prodaje  MIDI Europe ISUZU,  zatim Dino Brekalo, član Uprave Toyota Adria, kao i Slave Habič, generalni direktor Hyundai Srbija, Ostoja Mijailović, predsednik OMR Group i Nikola Vuletić, predsednik IO UniCredit banke.

Panel 14: Pratite trend – Budite osigurani

Pesma “Ponoć je” iz filma Toma odjekivala je centralnom salom pre počekta panela Pratite trend – Budite osigurani na Kopaonik biznis forumu. Učesnici su zajedno konstatovali da su podrška, transparentnost, razumevanje, slušanje i srce reči kojima ukratko može da se definiše osiguranje. 

Pored Dragana Filipovića, predsednika IO Generali osiguranja, na tradicionalnom panelu na temu osiguranja učestvovali su i Ivana Soković, predsednica IO Dunav osiguranja, Zoran Blagojević, predsednik IO Wiener Stadtische osiguranje. Specijalni gost panela bio je Milan Marić, popularni glumac. 

Prošla godina je, prema rečima Filipovića, bila izuzetno teška za kompletnu industriju osiguranja.

Bila je to godina inflacije, koja je rasla, a prihodi nisu išli u korak sa tim. Naša zemlja je poznata po tome da ne postoji visoka svest o osiguranju. Ipak, prošle godine, prvi put smo svi zajedno ostvarili milijardu evra ukupne premije, što je velika i dobra stvar, ali je daleko manje od Hrvatske i Slovenije koje imaju duplo i tri puta više premije po glavi stanovnika“, naglasio je Filipović i dodao da veruje da će ova godina biti bolja nego prethodna, da će se, ukoliko se ostvare predviđanja koja su se mogla čuti tokom Kopaonik biznis forumu, inflacija prepolovi na sedam, osam odsto, a da do sredine sledeće bude četiri, pet, sve vratiti na staro.

Na to se nadovezala i Ivana Soković, predsednica IO DUav osiguranja i konstatovala da je inflacija uticala na sektor osiguranja i da utiče na troškovnu stranu osiguravajućih kuća, a da je najviše pogodila štetne događaje. 

Na panelu, koji je moderirala Nataša Tomić Petrović, profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bilo je razgovora o načinu na koji bi trebalo raditi u budućnosti kako bi se podigla svest o osiguranju, kao i koji su mehanizmi da građani shvate da bi osiguranje trebalo da postane preventive, a ne nužda. 

Moramo da se zapitamo na koji način možemo da dođemo do građana, naših korisnika i kako možemo jednostavnim jezikom da im pokažemo sve benefite koje osiguranje pruža, u zavisnosti od potreba”, istakao je Zoran Blagojević, predsednik IO Wiener Stadtische osiguranja.

Panel 15: Koliko je otporna Srpska privreda – iz perspective investitora

Različita mišljenja čula su se na panelu o otpornosti srpske privrede iz perspektive investitora – od toga da kriza tek dolazi i da će ona biti poput cunamija i da je potrebno da se privrednici za to dobro pripreme, prema rečima Zorana Drakulića, predsednika Kluba Privrednik, preko konstatacije da će Srbija izbalansiranom i opreznom politikom sačuvati privredni rast i otpornost srpske privrede na sve spoljne uticaje u uslovima krize, kako je izjavio državni sekretar u Ministarstvu privrede Darko Mitrović.

Srpska privreda je zahvaljujući odgovornom pristupu državnog rukovodstva izašla iz krize tokom pandemije, ali je usledio oružani sukob u Ukrajini i privreda je opet našla način da predupredi sve te negativne uticaje i da zadrži privredni rast na nekom realnom nivou”, istakao je Mitrović.

Zoran Drakulić, predsednik Kluba Privrednik naglasio je da je najveći problem što ambijent srpske privrede ne kreiraju privrednici, kao i da Srbiju košta korupcija između 1,5 milijardi i dve milijarde evra godišnje.

Prema rečima Matea Kolanđelija, regionalnog direktora za Zapadni Balkan EBRD sprska ekonomija je bila prilično otporna na prethodne dve krize, kao i da je enegetika strukturna slabost srpske ekonomije. 

Doza optimizma koja postoji, prema mišljenju Stefana Lazarevića, predsednika Američke privredne komore u Srbiji za srpsku privredu, kad se pogledaju rezultati iz prošlosti postoji. 

Ova kriza otkrila je da moramo brzo da rešavamo probleme u sektoru energetike. Moramo da definišemo ključne oblasti koje mogu kratkoročno da doprinesu smanjenju krize i da od Srbije naprave moderno poslovno okruženje, a to su nastavak digitalne transformacije, unapređenje zdravstvene zaštite, bolje regionalne ekonomske integracije sa ciljem dostizanja članstva u EU i sprovođenje zelene agende”.

30 godina kopaonik biznis foruma – Koncert klasične muzike u izvođenju Opera&Theatre Madlenianum

Veliki i značajan jubilej – tri decenije postojanja najvećeg konferencijskog događaja u zemlji i region obeležen je i svečanom akademijom nakon koje je održan koncert klasične muzike “Svetlosti pozornice“ u saradnji sa Opera&Theatre Madlenianum.

Prisutni su mogli da se kroz film upoznaju sa najvažnijim susretima tokom tri decenije na Forumu, gde je učestvovalo više od 15.000 renomiranih stručnjaka iz naučne i poslovne javnosti, kao i najvažnija imena domaće i regionalne političke scene. Forum je i danas ostao važno mesto susreta poslovnog sveta, povezivanja i dijaloga. 

Od 2013. koja je bila ključna godina, forum počinje da se bavi i drušvenim temama poput obrazovanja, zapošljavanja, inovacija, reformi zdravstva, četvrte industrijske revolucije, digitalizacije, rodne ravnoprvnosti i zaštite životne sredine. 

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Održana regionalna konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda zapadnog balkana (WB6)“

Advertiser Serbia31. маја 2023.

Svečana dodela priznanja „Miljenik potrošača”

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.