Brendovi

STADA ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

Brendovi

STADA grupa, u okviru koje posluje i Hemofarm, ostvarila je snažan rast u 2022. godini.

 

Na globalnom nivou, STADA je ostvarila rast prodaje od 11% i godišnju prodaju koja na grupnom nivou iznosi 3,80 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla za 17% na 875 miliona evra u 2022. godini.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta STADA grupe na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generika i farmaceutski specijaliteti. Grupa je takođe proširila svoj portfolio, tako da sada zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

Uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, STADA je uspela da 2022. ostane na svom snažnom putu rasta na kome se nalazi zadnjih godina. Širom tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike putem lansiranja novih i proširenja linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdevanje proizvodima,“ rekao je generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt i dodao: „STADA nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinela rastu grupe u 2022. U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, STADA ostaje posvećena tome da omogući pristup esencijalnim i cenovno dostupnim lekovima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom sveta.“

Goldschmidt je istakao da je to potvrđeno i činjenicom da je STADA još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

Doprinos dvocifrenom rastu prodaje i profita u 2022. godini dao je i Hemofarm, koji je ostao među top 10 lokacija STADA grupe u pogledu prodaje, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostao regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8% u odnosu na 2021„, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Seeliger, naglašavajući da je visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

I pored brojnih geopolitičkih i makroekonomskih turbulencija, koje su poremetile globalne lance snabdevanja i povećale inflatorne pritiske, STADA je tokom 2022. godine uspela da poveća svoju proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta.

Održivi rast u tri strateška segmenta

Sa povećanjem korigovane prodaje od 17% na 1,62 milijardi evra, zdravstveni proizvodi široke potrošnje postali su najveća poslovna jedinica STADA grupe u 2022. godini sa 43% prometa. Snažan učinak, znatno iznad tržišnih proseka, rezultat je kombinacije organskog rasta i uspešne integracije nedavnih akvizicija.

Sa rastom korigovane prodaje u segmentu generičkih proizvoda od 6% na 1,44 milijarde evra u 2022. – što iznosi 38% od ukupne prodaje grupe – STADA je nadmašila nekoliko svojih ključnih konkurenata. Nedavna lansiranja kao što su sitagliptin, sitagliptin/metformin, pregabalin i lacosamide, osnažila su poziciju kompanije kao četvrtog po veličini dobavljača generičkih lekova u Evropi po vrednosti.

 STADA segment farmaceutskih specijaliteta držao je korak sa celokupnom grupom, pošto je korigovana prodaja porasla za 11% na 741 miliona evra u 2022. Specijaliteti su činili 19% od ukupne prodaje grupe.

Održiva osnova za budući rast

Naš široki portfolio atraktivnih lokalnih brendova u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i snažniji komercijalni obuhvat u rastućem sektoru farmaceutskih specijaliteta, dopunjuju široku ponudu generičkih proizvoda putem kojih STADA dugi niz godina omogućava pristup visokokvalitetnim, cenovno pristupačnim lekovima„, rezimirao je Goldschmidt i zaključio: „Raznovrstan portfolio STADA grupe u svim glavnim terapeutskim kategorijama, zajedno sa našim prisustvom u Evropi, Evroaziji, Aziji i Pacifiku, na Bliskom istoku i severnoj Africi, obezbeđuje nam da ne zavisimo od nekog posebnog proizvoda ili regiona. Zaključivši 86 poslova za preuzimanje licenci tokom 2022. godine, uveren sam da STADA ima pravi pajplajn, portfolio i tim da održi naš zamah rasta u 2023.“

O kompaniji STADA Arzneimittel AG

STADA Arzneimittel AG je kompanija sa sedištem u Bad Vilbelu, Nemačka. Kompanija se fokusira na strategiju tri stuba koja se sastoje od zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta. Na globalnom nivou, STADA Arzneimittel AG prodaje svoje proizvode u oko 120 zemalja. U poslovnoj 2022. godini, STADA je ostvarila prodaju grupe od 3.797,2 miliona evra i prijavila dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) od 884,7 miliona EUR. Na dan 31. decembra 2022. godine, STADA je imala 13,183 zaposlenih širom sveta.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Menadžeri Srbije biraju najbolje u 2023. godini

Advertiser Serbia3. октобра 2023.

Samsung x BTS SUGA: Posebna saradnja za The Freestyle pametni projektor

Advertiser Serbia3. октобра 2023.

Poziv za mlade koji žele da pokrenu biznis i donesu društvene promene produžen do 8. oktobra

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

Tehnološke kompanije bi trebale da plaćaju više za upotrebu mrežne infrastrukture

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

Kompanija Johnson & Johnson promenila logo nakon više od 130 godina

Advertiser Serbia2. октобра 2023.

iSTYLE eksluzivno predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja u Srbiji

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Bezbednost podataka i zaštita privatnosti uz vivo telefone

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Booking već mesecima ne isplaćuje novac hotelima i drugim partnerima

Advertiser Serbia29. септембра 2023.

Stada Gis Srbija obeležava 10 godina poslovanja

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Istražite razigrani dizajn nove linije futroli za telefone Galaxy Z Fold5 i Z Flip5

Advertiser Serbia28. септембра 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембра 2023.

Organizaciona kultura i dizajn

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

Rajan Teder iz benda OneRepublic koristi Galaxy Buds2 Pro slušalice za novu verziju pesme „Counting Stars“

Advertiser Serbia25. септембра 2023.

A1 Srbija lansirao Program partnerstva

Advertiser Serbia24. септембра 2023.