Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Tokom narednih nekoliko sedmica predstavićemo istaknute projekte komunikacijske/kreativne industrije. Na ovaj način želimo da široj publici predstavimo ovu vrstu projekata na celovit način, koji podrazumeva ne samo vizuelne i audio produkte, već i bitne podatke i informacije o samom projektu. Ovog puta čast je pripala agenciji Komunikacijski laboratorij i njenom autorskom projektu „GIG Konferencija”… Priredila Snežana Milić

 

IDEJA I NJENI EFEKTI. GIG konferencija je prva hrvatska konferencija fokusirana na gig ekonomiju. Kreirana je od strane PR agencije Komunikacijski laboratorij sa ciljem da približi trendove i usmeri pažnju na novi, brzorastući deo privrede, čiji je nastanak omogućen razvojem novih tehnologija, a koji intenzivno utiče na dinamiku tržišta rada. Pretpostavlja se da najmanje 40.000 ljudi u Hrvatskoj, a broj se penje na 100.000 ako se uzmu u obzir platforme za sezonski smeštaj u turizmu, ima stalni ili povremeni izvor prihoda preko platformi.

GIG konferencija je nastala prepoznavanjem potrebe za ovim dijalogom u nacionalnom javnom prostoru, koji još uvek gotovo da ne prepoznaje pojam gig i ne razume kako funkcioniše novo tržište rada, čemu služe platforme, status davaoca usluga, davanje državi. Posebno u svetlu novog Zakona o radu, koji nastoji da reguliše rad platforme, kroz novi informacioni sistem koji prati rad platformi i agregatora, definišući da li postoje karakteristike radnog odnosa.

Prvo izdanje održano je u zagrebačkom hotelu Zonar 6. decembra 2023. godine, čime je prepoznata aktuelnost teme mesec dana pre stupanja na snagu pomenutog Zakona. Zajedno sa zainteresovanim stranama i više od 200 učesnika, Komunikacijski laboratorij nastoji da edukuje javnost i pronađe najbolja rešenja okupljajući predstavnike najvećih svetskih platformi, posrednike (agregatore), sindikate, poslovnu zajednicu, korisnike, pružaoce usluga i zakonodavce.


Tokom konferencije, kroz predavanja i panel diskusije, obrađeno je deset tema. Obrađene su sledeće teme: Ko je ko u gig ekonomiji; Gig ekonomija kao megatrend; Transformacija tržišta rada – prakse EU; Uređenje platformskog rada u HR; Ko nadgleda agregatore; Pravni status pružalaca usluga – samozaposlenih lica, zanatlija ili zaposlenih; Nedostatak radne snage i sve veća potražnja – uvoz stranih radnika; Zaštita prava radnika; Transparentnost algoritma; Budućnost tržišta rada.

Sama konferencija je počela gigom, odnosno plesom – iz publike su „izašli” profesionalni igrači i plesali standardne i latino plesove. Atraktivna plesna tačka bila je pravo iznenađenje, posebno nakon što su učesnici shvatili da je jedan od plesača – Ivan Jarnec – ujedno i agregator koji je kasnije učestvovao na jednoj od tribina.

Pored učešća na panelima, neki od partnera imali su i fizičke aktivacije u prostoru, pa je umetnička platforma KolekcionArt u prostoru ispred dvorane izlagala i prodavala umetnička dela mladih hrvatskih umetnika.

Partneri koji su učestvovali na konferenciji bili su govornici na panelima, gde su mogli direktno da prenesu svoje poruke, ali i da istaknu određene izazove sa kojima se svi u industriji susreću u dijalogu sa konkurentskim kompanijama, čime su doprineli javnoj debati o ovoj temi i prepoznati kao aktivni učesnici na tržištu.

UPOTREBA MEDIJA I REZULTATI. Konferencija je bila propraćena snažnom PR kampanjom koja je imala dva glavna cilja: da edukuje javnost o temi gig ekonomije i ostvari brand awareness same konferencije, koja je bila potpuna novina u hrvatskom medijskom prostoru. Za to su korišćeni klasični mediji; štampa, web, radio i televizija, pre svega opšte informativni, nacionalni i lokalni mediji i poslovni i specijalizovani mediji. Pored klasičnih saopštenja za javnost, komunikacija se odvijala kroz intervjue sa organizatorima, govornicima i partnerima konferencije i plasiranjem priča.


Takođe, kontinuirano se komuniciralo putem kanala društvenih mreža GIG konferencije – Facebooka, Instagrama i LinkedIna.

Program i novosti u vezi sa Konferencijom saopšteni su putem web stranice.

Komunikacija je počela oko dva meseca pre Konferencije i bila je konstantna tokom Konferencije i nastavlja se nakon događaja. Konferencija je izazvala veliko interesovanje hrvatskih i regionalnih medija. Za dva meseca Gig konferencija je ostvarila 80 medijskih najava, od kojih je većina bila izuzetno pozitivna, a 50% njih je pominjalo sponzore konferencije. U hrvatskim i regionalnim medijima ostvaren je ukupan reach od 2,7 miliona. Jedan od uspeha svakako je i činjenica da su mediji prepoznali temu gig ekonomije i posle konferencije je propratili u medijskom prostoru, uz redovne komentare organizatora konferencije.

PROJEKTNI TIM.

Danijela Čavlović, PR Senior, Rukovodilac projekta
Danijela Johan, Project Manager
Renata Krajačić, Account Manager
Lucija Markić, Content Creator
Ines Madunić, PR Senior
Damir Jakopčević, Content Creator
Mario Vukičević, Event Manager

 
Priredila: Snežana Milić
Izvor: Komunikacijski laboratorij

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.

Proglašeni pobednici Young Lions Srbija 2024

Advertiser Serbia19. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: Converse ft Konstrakta „Our Beat“

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Domaće u glavnoj ulozi“ za Podravku

Advertiser Serbia16. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Oglas bez Predrasuda” za Coca-Cola HBC

Advertiser Serbia15. април 2024.

Kreativna kampanja „Susjedi“ agencije Futura DDB nagrađena je bronzom na IdejaX takmičenju

Advertiser Serbia15. април 2024.

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia14. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SVA: „Kolašin Valleys“

Advertiser Serbia1. април 2024.