Konferencije

Uspešno otvoren dvonedeljni digitalni serijal Re-set samit: Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona

Konferencije

BEOGRAD – U prvom delu Re-set samita posvećenog ekonomiji „Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona“, u organizaciji Adria Media Groupa i u strateškom partnerstvu s Privrednom komorom Srbije, učestvovali su najviši predstavnici domaćih i regionalnih institucija i kompanija, kao i eksperti u svojim oblastima

 

Glavni zaključak ove prve digitalne serije, koja je organizovana u dva panela, jeste da je za formiranje zajedničkog tržišta ključna politička podrška, te da su ulaganja u infrastrukturu poboljšala rejting Srbije.
Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma ZB6 Safet Grdžaliju naveo je da region bez saradnje nema perspektivu i dodao da put ka EU treba da se gleda iz ekonomske perspektive. On je na prvom panelu WB6 – ZAJEDNIČKO REGIONALNO TRŽIŠTE, koji je moderirao savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević, istakao da dijalog mora da bude najjače oružje za razbijanje svih barijera na zapadnom Balkanu, u čemu je potrebna pomoć političkog establišmenta.
Amar Jajetović, trejd menadžer „Sarajevskog kiseljaka“, smatra da je standardizacija veliki izazov i da ćemo je teško prevazići bez podrške političkog sektora, a među probleme je svrstao i sivu ekonomiju, komplikovane procedure, ali i iseljavanje stanovništva.
Menadžer komunikacija „Nelta“ Marko Milanković je kao najveći izazov naveo usaglašavanje dokumentacija. Kako je rekao, bilo bi lepo da možemo da vozimo robu širom zapadnog Balkana bez zaustavljanja i da više ne gledamo kilometarske kolone kamiona na granicama.
Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju
PKS, naglasio je da poslovanje u regionu mora da bude što brže, što jednostavnije i što jeftinije, a kao konačan cilj vidi ne regionalno tržište, već zajednički nastup na evropskom tržištu.

Drugi panel “Infrastrukturna povezanost s regionom” moderirao je Toplica Spasojević, predsednik „ITM Sistema“, i naglasio da su ulaganja u infrastrukturu dramatično poboljšala poziciju Srbije na Duing listi i da je to ključ razvoja svake ekonomije.
Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da su, zahvaljujući investicijama EIB, izgrađeni i rekonstruisani kilometri puteva u Srbiji i da su sačuvane hiljade radnih mesta. Ona je navela da je EIB do sada uložio 250 miliona evra u zdravstveni sektor, 275 miliona u obrazovni sektor, a u transportni čak 2,3 milijarde evra.
Milan Maksimović, izvršni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“, istakao je da je
plan da se u narednih pet godina investira sedam milijardi u obnovu i izgradnju pruga i objekata. U planu je, prema njegovim rečima, i izgradnja brze pruge Beograd-Niš i do granice sa Severnom Makedonijom.
Direktor Sektora za izgradnju „Koridora Srbije“ Aleksandar Senić ukazao je na značaj završetka Koridora 10. Kako je rekao, tamo gde se gradi infrastruktura niču fabrike i menja se poslovni ambijent, a istovremeno uzlet beleže ugostiteljstvo i hotelijerstvo.
Slavoljub Tubić, pomoćnik v. d. direktora JP „Putevi Srbije“, naglasio je da projekti
stižu na vreme i da se eksproprijacija ubrzava. Lokalni putevi su, prema njegovim rečima, veoma važni za razvoj regionalnog tržišta.
Direktor „Strabaga“ Dragan Ršumović je naglasio da će velike investicije proći i da nakon toga „neće ostati znanje u Srbiji“, jer naši inženjeri uglavnom rade manje poslove za strane kompanije koje nakon okončanja projekta odu iz zemlje.
Kompletnu konferenciju možete detaljno pogledati na: re-set-summit.adriamediagroup.com/agenda/re-set-ekonomija/regionalizacijajacanje-ekonomije-regiona.
Re-set summit će cele nedelje, od 16. do 20. novembra biti posvećen ekonomiji, a u utorak, 17. novembra na linku re-set-summit.adriamediagroup.com/ možete uživo pratiti drugu konferenciju online konferenciju pod nazivom „Zelena ekonomija – podizanje vrednosti tržišta Srbije“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Konferencije

Uspešno završen Re-set summit: Održiva budućnost kao prioritet poslovanja

Advertiser Serbia27. novembra 2020.

Re-set samit: Digitalizacija kao izazov današnjice i potreba budućnosti

Advertiser Serbia19. novembra 2020.

IAB Virtual Day

Advertiser Serbia19. novembra 2020.

Regionalni Biznis i IT događaj godine – Future is NOW ove godine uživo online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Advertiser Serbia6. novembra 2020.

Online platforma LIONS Live od 19. do 23. oktobra još jednom otvara svoja vrata – besplatno

Advertiser Serbia12. oktobra 2020.

Kako je Covid-19 stavio tehnologije u fokus poslovanja? Direct PERSPECTIVE Talks webinar u petak, 9.oktobar u 12h

Advertiser Serbia7. oktobra 2020.

Komparativna analiza konzumacije medija u regionu u vreme COVID-a – Četvrtak, 8.oktobar WeCann Live webinar

Advertiser Serbia6. oktobra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks: Kako u Covid-19 vremenu gradimo brendove koje će potrošači voleti?

Advertiser Serbia28. septembra 2020.

Online panel Srpske asocijacije menadžera – Trendovi elektronske trgovine u Srbiji: E-Commerce kao ključ za dodatni uspeh preduzeća

Advertiser Serbia15. septembra 2020.

Održana konferencija „DIGITAL 2020 powered by Huawei”

Advertiser Serbia11. septembra 2020.

Održan prvi dan konferencije “DIGITAL 2020 powered by Huawei”

Advertiser Serbia10. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Effie UK Leadership Summit – besplatni virtuelni event o marketinškoj efektivnosti

Advertiser Serbia8. septembra 2020.

DIGITAL 2020 – Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima

Advertiser Serbia7. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.