Konferencije

Uspešno otvoren dvonedeljni digitalni serijal Re-set samit: Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona

Konferencije

BEOGRAD – U prvom delu Re-set samita posvećenog ekonomiji „Regionalizacija – jačanje ekonomije regiona“, u organizaciji Adria Media Groupa i u strateškom partnerstvu s Privrednom komorom Srbije, učestvovali su najviši predstavnici domaćih i regionalnih institucija i kompanija, kao i eksperti u svojim oblastima

 

Glavni zaključak ove prve digitalne serije, koja je organizovana u dva panela, jeste da je za formiranje zajedničkog tržišta ključna politička podrška, te da su ulaganja u infrastrukturu poboljšala rejting Srbije.
Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma ZB6 Safet Grdžaliju naveo je da region bez saradnje nema perspektivu i dodao da put ka EU treba da se gleda iz ekonomske perspektive. On je na prvom panelu WB6 – ZAJEDNIČKO REGIONALNO TRŽIŠTE, koji je moderirao savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević, istakao da dijalog mora da bude najjače oružje za razbijanje svih barijera na zapadnom Balkanu, u čemu je potrebna pomoć političkog establišmenta.
Amar Jajetović, trejd menadžer „Sarajevskog kiseljaka“, smatra da je standardizacija veliki izazov i da ćemo je teško prevazići bez podrške političkog sektora, a među probleme je svrstao i sivu ekonomiju, komplikovane procedure, ali i iseljavanje stanovništva.
Menadžer komunikacija „Nelta“ Marko Milanković je kao najveći izazov naveo usaglašavanje dokumentacija. Kako je rekao, bilo bi lepo da možemo da vozimo robu širom zapadnog Balkana bez zaustavljanja i da više ne gledamo kilometarske kolone kamiona na granicama.
Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju
PKS, naglasio je da poslovanje u regionu mora da bude što brže, što jednostavnije i što jeftinije, a kao konačan cilj vidi ne regionalno tržište, već zajednički nastup na evropskom tržištu.

Drugi panel “Infrastrukturna povezanost s regionom” moderirao je Toplica Spasojević, predsednik „ITM Sistema“, i naglasio da su ulaganja u infrastrukturu dramatično poboljšala poziciju Srbije na Duing listi i da je to ključ razvoja svake ekonomije.
Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da su, zahvaljujući investicijama EIB, izgrađeni i rekonstruisani kilometri puteva u Srbiji i da su sačuvane hiljade radnih mesta. Ona je navela da je EIB do sada uložio 250 miliona evra u zdravstveni sektor, 275 miliona u obrazovni sektor, a u transportni čak 2,3 milijarde evra.
Milan Maksimović, izvršni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“, istakao je da je
plan da se u narednih pet godina investira sedam milijardi u obnovu i izgradnju pruga i objekata. U planu je, prema njegovim rečima, i izgradnja brze pruge Beograd-Niš i do granice sa Severnom Makedonijom.
Direktor Sektora za izgradnju „Koridora Srbije“ Aleksandar Senić ukazao je na značaj završetka Koridora 10. Kako je rekao, tamo gde se gradi infrastruktura niču fabrike i menja se poslovni ambijent, a istovremeno uzlet beleže ugostiteljstvo i hotelijerstvo.
Slavoljub Tubić, pomoćnik v. d. direktora JP „Putevi Srbije“, naglasio je da projekti
stižu na vreme i da se eksproprijacija ubrzava. Lokalni putevi su, prema njegovim rečima, veoma važni za razvoj regionalnog tržišta.
Direktor „Strabaga“ Dragan Ršumović je naglasio da će velike investicije proći i da nakon toga „neće ostati znanje u Srbiji“, jer naši inženjeri uglavnom rade manje poslove za strane kompanije koje nakon okončanja projekta odu iz zemlje.
Kompletnu konferenciju možete detaljno pogledati na: re-set-summit.adriamediagroup.com/agenda/re-set-ekonomija/regionalizacijajacanje-ekonomije-regiona.
Re-set summit će cele nedelje, od 16. do 20. novembra biti posvećen ekonomiji, a u utorak, 17. novembra na linku re-set-summit.adriamediagroup.com/ možete uživo pratiti drugu konferenciju online konferenciju pod nazivom „Zelena ekonomija – podizanje vrednosti tržišta Srbije“.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Treća, do sada najveća, SPLET TECH konferencija

Advertiser Serbia14. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 3. dan: Skyshowtime CEO podelio uvide, Lionsgate prikazao novi sadržaj, TV product showcase, Pickbox proslavio 10 godina

Advertiser Serbia13. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 2. dan: Keynote govori Warner Bros. Discovery i BBC Studios, skrininzi i predstavljanja velikih studija iz SAD

Advertiser Serbia12. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 1. dan: Warner Bros. Discovery proslavio predstavljanje Maxa, IDTV predstavili novi sadržaj, buduća predsednica Uprave Hrvatskog Telekoma delila svoje uvide, AI kao goruća tema

Advertiser Serbia11. јун 2024.

PR Roman Forum uz pokroviteljstvo italijanske organizacije za odnose s javnošću – FERPI

Advertiser Serbia22. мај 2024.

Iskoristite veliku pre-summer sale akciju za SoMo Borac ulaznicu

Advertiser Serbia20. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024. objavljuje kompletan program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije

Advertiser Serbia20. мај 2024.

Učenje, odučavanje i ponovno učenje – osnova je uspeha za budućnost poslovanja

Advertiser Serbia17. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Da li su gradovi pokretači promena u društvu?

Advertiser Serbia10. мај 2024.

Forum Menadžera “What can AI do for you?”

Advertiser Serbia9. мај 2024.

Vrhunska tehnologija kao jedna od ključnih tema NEM Dubrovnika 2024

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Prelaz na održivo društvo promeniće sve i svakoga

Advertiser Serbia3. мај 2024.

NEM Dubrovnik 2024 otkriva dodatne zanimljivosti iz agende

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza po prvi put u Beogradu na The Luxury Network Adria Insight Series

Advertiser Serbia30. април 2024.