Dizajn

Prvi Industrial Design Weekend

Prvi Industrial Design Weekend i izložba unikatnog nameštaja, lampi i upotrebnih predmeta biće otvoreni u petak, 29. maja u 20 časova u galeriji Štab (Crnogorska 10)

Saznajte na koji način industrijsko nasleđe pokreće i inspiriše dizajnere i umetnike? Zašto ovaj eko-kreativni trend u svetu ima mnogo poklonika i ko su autori na našoj sceni koji žele da se prepozna i na originalan način sačuva vredno iz prošlosti? Kako tako nastao nov nameštaj i upotrebni predmeti sa specifičnim industrijskim senzibilitetom mogu autentično «obojiti» svaki, pa i vaš životni prostor i zašto njihova popularnost u uređenju enterijera stalno raste?!

Svet poslednjih godina osvaja trend kreativne obnove industrijskog nasleđa. Veliki gradovi i većina urbanih sredina prigrlili su stare, napuštene fabričke, skladišne i druge zapuštene javne prostore, obnovili ih ili im povratili stari sjaj i oplemenili ih novom namenom i ponudili publici različite i vrlo atraktivne kulturno-umetničke i zabavno-edukativne sadržaje. Takvi novi, inspirativni ambijenti niču često tamo gde ih niko ne očekuje! Zato nije slučajno što je za prvo izdanje beogradskog Industrijskog dizajn vikenda (IDW) odabran vrlo popularan prostor galerije Štab, uklopljene u deo mosta kralja Aleksandra (poznatijeg kao Brankov most). Taj izložbeni prostor u kome nije intervenisano, dakle otvaranjem mu je sačuvan prvobitni izgled, a za njegov enterijer korišćen je već postojeći materijal, adekvatna je scena za predstavljanje ovih izuzetnih i originalnih komada nameštaja (stolova, stolica, ormana, stočića, fotelja, kreveta…), raznih industrijskih lampi i različitih predmeta za enterijer.
Vođeni u svetu, a i kod nas, sve razvijenijom ekološkom svešću, kao i željom da sačuvaju ono što se iz prošlosti prepoznaje kao vredno, učesnici su, kroz svoje zamisli art nameštaja i svetlećih tela, posebnim kreativnim reanimiranjem industijsko nasleđe uključili u savremeni život i našli mu zasluženo mesto u našoj svakodnevici. Shodno sopstvenom umetničkom senzibilitetu svaki od izlagača se opredelio za različit tretman i drugačiji, auteničan pristup. Daleko od puke «obnove» jedni su starim dizajnerskim komadima ponudili novi život, dajući njihovoj formi novo značenje, drugi su za potpuno nove kreacije koristili u potpunosti stare tehnike ili već postojeće, odbačene stare delove i materijale sjedinjavajući ih u procesu dizajniranja sa novim.

Dođite da se uverite da su u tome izuzetno uspeli!

„Pržionica“, još jedan vrlo popularan ambijent u industrijskom duhu će posetiocima omogućiti da isprobaju visoko kvalitetne kafe spremljene različitim „pour-over“ stilovima. Jedna od tehnika pravljenja je na Chemex-u, koji je još 1958. godine proglašen za jedan od najbolje dizajniranih proizvoda modernog doba, a izložen je i u MoMa NYC. Događaj će biti ispraćen dj setom dua AKIOKI.

Napomena: U nedelju u 18h u okviru Industrial Design Weekenda biće upriličena promocija prvog DEV9T festivala, koji će na lokaciji Ciglane (Klub ljubitelja teške industrije) biti održan u Beogradu od 8. do 14. juna.

Izvor: www.designed.rs

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Dizajn

Wikipedia desktop verzija dobija prvi redizajn u poslednjih 10 godina

Advertiser Serbia25. septembra 2020.

Prva „Ruska nedelja kreativnosti“ 2020

Advertiser Serbia18. septembra 2020.

Pringles kritikuju zbog ambalaže – mora da menja pakovanje

Advertiser Serbia14. septembra 2020.

Rolls-Royce redizajnirao vizuelni identitet

Advertiser Serbia31. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

Nemačka: Samo čokolada Ritter može da bude kvadratnog oblika

Advertiser Serbia24. jula 2020.

Toyota predstavila nov vizuelni identitet

Advertiser Serbia21. jula 2020.

Nissan redizajnirao logo

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Ghetaldus je izbacio stav na sunce

Advertiser Serbia17. jula 2020.

2 Red Dot nagrade za Studio Sonda: Za sladoled King u čašici i za projekat EPK Rijeka 2020, Autorske Bure

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Preminuo Milton Glaser, tvorac logoa „I ♥ NY“

Advertiser Serbia28. juna 2020.

42. GRAFIMA – Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Oglas koji otkriva prirodne avanture Floride kada je izložen Suncu

Advertiser Serbia5. juna 2020.