Brendovi

Menadžeri Google-a, PayPal-a, Amazon-a u martu u Beogradu

Brendovi

BEOGRAD – Premijeri zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici najuspešnijih svetskih kompanija, poput Google-a, PayPal-a, Amazon-a i drugih, okupiće se u martu u Beogradu na Investicionoj konferenciji, koju organizuje Američka privredna komora (AmCham).

Izvršna direktorka AmChama Maja Piščević ističe da ovom regionalnom inicijativom AmCham želi da „pokrije“ jugoistočnu Evropu, što je tržište od oko 60 miliona stanovnika.
„To je, čak i za jako ozbiljne investitore iz svih delova sveta, više nego zanimljiv deo kolača i tržište na kojem mogu da ostvare neke od najvećih projekata“, ocenila je Piščević za Tanjug.

Prema njenim rečima, za Američku privrednu komoru kao nosioca inicijative i organizatora ovog veoma ambiciozno osmišljenog skupa, pod nazivom „Nova jugoistočna Evropa“, veoma je značajna podrška premijera Srbije Aleksandra Vučuća, koji će biti domaćin predsednicima vlada zemalja Jugoistočne Evrope.

Pored premijera, očekuje se i dolazak predstavnika oko 300 svetskih kompanija:
„Sa sigurnošću mogu da potvrdim dolazak visokih predstavnika Google-a, PayPal-a, Amazon-a i još nekoliko kompanija, kojima želimo da predstavimo Srbiju, ali i čitav region, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju za njihove buduće ekspanzije“, navela je izvršna direktorka AmChama.

Ona je uverena da je ono što „preporučuje“ Srbiju, ali i region, kao atraktivnu investicionu destinaciju talenat i znanje ljudi.

Piščević podseća da je AmCham pre godinu i po dana, u saradnji sa Vladom Srbije i Ambasadom SAD, organizovao malu investicionu konferenciju u San Francisku, i navodi da su američki investitori koji već posluju u Srbiji dosta pričali o našim ljudima, njihovom znanju, energiji, gostoljubivosti…

„To je veliki potencijal, pored onih geostrateških, i potencijala za ulaganja u autoindustriju, turizam, proizvodnju hrane, informacione tehnologije…Znanje je jako bitno i na to želimo da se fokusiramo i na ovoj konferenciji“, rekla je Piščević.

Ona je navela da će jedan od panela biti posvećen obrazovanju i koordinaciji obrazovnih programa između različitih država u regionu, kako bismo svi zajednički i u tom smislu adresirali potrebe investitora.

U tom smislu, u planu je i sveobuhvatno istraživanje među članovima Američkih privrednih komora u regionu o tome koja su to znanja i veštine koji su im danas potrebni, te kako vide te potrebe u narednih pet godina.

Piščević je poručila da je u regionu, gde Srbiju doživljava kao lidera, sazrelo vreme da se strateški razmišlja o privlačenju velikih investitora za celu tu teritoriju.
„Naravno da svi želimo da u našu zemlju dolazi najviše investitora, ali moramo biti realni. Kad govorimo o ‘velikim igračima’, oni će uvek imati interesovanje da vide kako mogu neku ekspanziju da naprave u regionu. I zato je jako važno što je sazrela svest i među političkom elitom da povezivanje na ekonomskom planu zaista može biti dobar impuls za sve zemlje koje u tome učestvuju“, ocenila je Piščević.

Baš zato se, kazala je ona, konferencija i inicijativa zovu „Nova jugoistočna Evropa“, a inicijativa je jer je u pitanju dugoročan proces, sa puno ozbiljnih ciljeva, kako bi se region postavio drugačije.
„Da bi se region pozicionirao kao investiciona destinacija ima još dosta posla, od obrazovnog sistema, reformi, znanja koja su potrebna današnjim investitorima, do usaglašavanja carinskih procedura, zajedničke borbe protiv sive ekonomije, usaglašavanja regulative, poslovnog okruženja. . . O svim tim potencijalima želimo da govorimo na ovoj konferenciji“, poručila je Piščević.

Prema njenim rečima, svim kompanijama koje već posluju u regionu ili m je on „na radaru“, značajno je i što je to danas politički stabilna teritorija, koja, za razliku od pojedinih delova Evrope, sada generiše pozitivne poruke.

Konferenciju su od početka podržali German Marshall fund, Privredna komora Srbije, Regionalni savet za saradnju, SIEPA.

AmCham u Srbiji, kako je navela, u organizaciji skupa sarađuje sa ostalim Američkim privrednim komorama u regionu, a registracija učesnika je uveliko u toku.
„Nadam se da ćemo napraviti dobro energetsko jezgro, iz kojeg će proizaći dobri projekti. Ovo je samo prvi korak. Konferencija je zapravo najava onoga na čemu počinjemo ozbiljno da radimo“, rekla je Piščević.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Apple-ov direktor marketinga Phil Schiller odlazi sa te pozicije

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Kodak postaje farmaceutska kompanija

Advertiser Serbia6. avgusta 2020.

Aviokompanija Ričarda Brensona podnela zahtev za bankrot

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Booking.com otpušta četvrtinu zaposlenih

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Audi se izvinio zbog provokativne reklame sa devojčicom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Coca-Cola prekida pauzu u oglašavanju novom optimističnom reklamom

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Google-ov Fitbit dogovor pod istragom Komisije

Advertiser Serbia5. avgusta 2020.

Bankrotirao Lord & Taylor, najstariji tržni centar u SAD

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Huawei prestigao Samsung u prodaji pametnih telefona

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Apple najvrednija kompanija na svetu, prestigao naftnog giganta

Advertiser Serbia2. avgusta 2020.

Vrednost deonica Facebook-a i Amazon-a porasla za vreme pandemije

Advertiser Serbia31. jula 2020.

Čelnici Google-a, Apple-a, Facebook-a i Amazon-a odbacili optužbe za gušenje konkurencije

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Forbes: Tehnološka petorka iz SAD na vrhu liste najvrednijih brendova

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Kafe na Azurnoj obali povukao „rasističke“ sladolede

Advertiser Serbia29. jula 2020.

Eurostat: Najveći pad realne potrošnje u EU i evrozoni od 1999

Advertiser Serbia29. jula 2020.