Brendovi

Menadžeri Google-a, PayPal-a, Amazon-a u martu u Beogradu

Brendovi

BEOGRAD – Premijeri zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici najuspešnijih svetskih kompanija, poput Google-a, PayPal-a, Amazon-a i drugih, okupiće se u martu u Beogradu na Investicionoj konferenciji, koju organizuje Američka privredna komora (AmCham).

Izvršna direktorka AmChama Maja Piščević ističe da ovom regionalnom inicijativom AmCham želi da „pokrije“ jugoistočnu Evropu, što je tržište od oko 60 miliona stanovnika.
„To je, čak i za jako ozbiljne investitore iz svih delova sveta, više nego zanimljiv deo kolača i tržište na kojem mogu da ostvare neke od najvećih projekata“, ocenila je Piščević za Tanjug.

Prema njenim rečima, za Američku privrednu komoru kao nosioca inicijative i organizatora ovog veoma ambiciozno osmišljenog skupa, pod nazivom „Nova jugoistočna Evropa“, veoma je značajna podrška premijera Srbije Aleksandra Vučuća, koji će biti domaćin predsednicima vlada zemalja Jugoistočne Evrope.

Pored premijera, očekuje se i dolazak predstavnika oko 300 svetskih kompanija:
„Sa sigurnošću mogu da potvrdim dolazak visokih predstavnika Google-a, PayPal-a, Amazon-a i još nekoliko kompanija, kojima želimo da predstavimo Srbiju, ali i čitav region, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju za njihove buduće ekspanzije“, navela je izvršna direktorka AmChama.

Ona je uverena da je ono što „preporučuje“ Srbiju, ali i region, kao atraktivnu investicionu destinaciju talenat i znanje ljudi.

Piščević podseća da je AmCham pre godinu i po dana, u saradnji sa Vladom Srbije i Ambasadom SAD, organizovao malu investicionu konferenciju u San Francisku, i navodi da su američki investitori koji već posluju u Srbiji dosta pričali o našim ljudima, njihovom znanju, energiji, gostoljubivosti…

„To je veliki potencijal, pored onih geostrateških, i potencijala za ulaganja u autoindustriju, turizam, proizvodnju hrane, informacione tehnologije…Znanje je jako bitno i na to želimo da se fokusiramo i na ovoj konferenciji“, rekla je Piščević.

Ona je navela da će jedan od panela biti posvećen obrazovanju i koordinaciji obrazovnih programa između različitih država u regionu, kako bismo svi zajednički i u tom smislu adresirali potrebe investitora.

U tom smislu, u planu je i sveobuhvatno istraživanje među članovima Američkih privrednih komora u regionu o tome koja su to znanja i veštine koji su im danas potrebni, te kako vide te potrebe u narednih pet godina.

Piščević je poručila da je u regionu, gde Srbiju doživljava kao lidera, sazrelo vreme da se strateški razmišlja o privlačenju velikih investitora za celu tu teritoriju.
„Naravno da svi želimo da u našu zemlju dolazi najviše investitora, ali moramo biti realni. Kad govorimo o ‘velikim igračima’, oni će uvek imati interesovanje da vide kako mogu neku ekspanziju da naprave u regionu. I zato je jako važno što je sazrela svest i među političkom elitom da povezivanje na ekonomskom planu zaista može biti dobar impuls za sve zemlje koje u tome učestvuju“, ocenila je Piščević.

Baš zato se, kazala je ona, konferencija i inicijativa zovu „Nova jugoistočna Evropa“, a inicijativa je jer je u pitanju dugoročan proces, sa puno ozbiljnih ciljeva, kako bi se region postavio drugačije.
„Da bi se region pozicionirao kao investiciona destinacija ima još dosta posla, od obrazovnog sistema, reformi, znanja koja su potrebna današnjim investitorima, do usaglašavanja carinskih procedura, zajedničke borbe protiv sive ekonomije, usaglašavanja regulative, poslovnog okruženja. . . O svim tim potencijalima želimo da govorimo na ovoj konferenciji“, poručila je Piščević.

Prema njenim rečima, svim kompanijama koje već posluju u regionu ili m je on „na radaru“, značajno je i što je to danas politički stabilna teritorija, koja, za razliku od pojedinih delova Evrope, sada generiše pozitivne poruke.

Konferenciju su od početka podržali German Marshall fund, Privredna komora Srbije, Regionalni savet za saradnju, SIEPA.

AmCham u Srbiji, kako je navela, u organizaciji skupa sarađuje sa ostalim Američkim privrednim komorama u regionu, a registracija učesnika je uveliko u toku.
„Nadam se da ćemo napraviti dobro energetsko jezgro, iz kojeg će proizaći dobri projekti. Ovo je samo prvi korak. Konferencija je zapravo najava onoga na čemu počinjemo ozbiljno da radimo“, rekla je Piščević.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Adidas prodaje Reebok?

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

Najnovija serija telefona iPhone 12 u Telenoru

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

Engleska zabranjuje angažovanje poznatih ličnosti u reklamama za klađenje i kockanje?

Advertiser Serbia23. oktobra 2020.

Najnovije knjige – digitalno i bezbedno

Advertiser Serbia22. oktobra 2020.

PayPal uskoro dozvoljava trgovinu kriptovalutama

Advertiser Serbia22. oktobra 2020.

Interbrand: Tehnološke kompanije na vrhu svetske lestvice najvrednijih brendova

Advertiser Serbia21. oktobra 2020.

Httpool postao ekskluzivni zastupnik Spotify za oglasna rešenja na Balkanu

Advertiser Serbia20. oktobra 2020.

Microsoft je brend koji hakeri najviše imitiraju kako bi namamili korisnike

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji

Advertiser Serbia19. oktobra 2020.

NEVENA RAŠIĆ, Avon: „Vreme je da pokažemo da smo moderan i odvažan beauty brend“

Advertiser Serbia18. oktobra 2020.

PKS: Žig Čuvarkuća dobili i proizvodi građevinske i hemijske industrije

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Telenor pomaže roditeljima da budu bezbrižni uz Go Smart

Advertiser Serbia16. oktobra 2020.

Finska kompanija prodaje avionsku hranu za one kojima nedostaju putovanja

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Crnogorski Oki Air želi brend Adria Airways

Advertiser Serbia15. oktobra 2020.

Mišlenove zvezdice konačno i restoranima u Srbiji

Advertiser Serbia14. oktobra 2020.