Brendovi

Menadžeri Google-a, PayPal-a, Amazon-a u martu u Beogradu

Brendovi

BEOGRAD – Premijeri zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici najuspešnijih svetskih kompanija, poput Google-a, PayPal-a, Amazon-a i drugih, okupiće se u martu u Beogradu na Investicionoj konferenciji, koju organizuje Američka privredna komora (AmCham).

Izvršna direktorka AmChama Maja Piščević ističe da ovom regionalnom inicijativom AmCham želi da „pokrije“ jugoistočnu Evropu, što je tržište od oko 60 miliona stanovnika.
„To je, čak i za jako ozbiljne investitore iz svih delova sveta, više nego zanimljiv deo kolača i tržište na kojem mogu da ostvare neke od najvećih projekata“, ocenila je Piščević za Tanjug.

Prema njenim rečima, za Američku privrednu komoru kao nosioca inicijative i organizatora ovog veoma ambiciozno osmišljenog skupa, pod nazivom „Nova jugoistočna Evropa“, veoma je značajna podrška premijera Srbije Aleksandra Vučuća, koji će biti domaćin predsednicima vlada zemalja Jugoistočne Evrope.

Pored premijera, očekuje se i dolazak predstavnika oko 300 svetskih kompanija:
„Sa sigurnošću mogu da potvrdim dolazak visokih predstavnika Google-a, PayPal-a, Amazon-a i još nekoliko kompanija, kojima želimo da predstavimo Srbiju, ali i čitav region, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju za njihove buduće ekspanzije“, navela je izvršna direktorka AmChama.

Ona je uverena da je ono što „preporučuje“ Srbiju, ali i region, kao atraktivnu investicionu destinaciju talenat i znanje ljudi.

Piščević podseća da je AmCham pre godinu i po dana, u saradnji sa Vladom Srbije i Ambasadom SAD, organizovao malu investicionu konferenciju u San Francisku, i navodi da su američki investitori koji već posluju u Srbiji dosta pričali o našim ljudima, njihovom znanju, energiji, gostoljubivosti…

„To je veliki potencijal, pored onih geostrateških, i potencijala za ulaganja u autoindustriju, turizam, proizvodnju hrane, informacione tehnologije…Znanje je jako bitno i na to želimo da se fokusiramo i na ovoj konferenciji“, rekla je Piščević.

Ona je navela da će jedan od panela biti posvećen obrazovanju i koordinaciji obrazovnih programa između različitih država u regionu, kako bismo svi zajednički i u tom smislu adresirali potrebe investitora.

U tom smislu, u planu je i sveobuhvatno istraživanje među članovima Američkih privrednih komora u regionu o tome koja su to znanja i veštine koji su im danas potrebni, te kako vide te potrebe u narednih pet godina.

Piščević je poručila da je u regionu, gde Srbiju doživljava kao lidera, sazrelo vreme da se strateški razmišlja o privlačenju velikih investitora za celu tu teritoriju.
„Naravno da svi želimo da u našu zemlju dolazi najviše investitora, ali moramo biti realni. Kad govorimo o ‘velikim igračima’, oni će uvek imati interesovanje da vide kako mogu neku ekspanziju da naprave u regionu. I zato je jako važno što je sazrela svest i među političkom elitom da povezivanje na ekonomskom planu zaista može biti dobar impuls za sve zemlje koje u tome učestvuju“, ocenila je Piščević.

Baš zato se, kazala je ona, konferencija i inicijativa zovu „Nova jugoistočna Evropa“, a inicijativa je jer je u pitanju dugoročan proces, sa puno ozbiljnih ciljeva, kako bi se region postavio drugačije.
„Da bi se region pozicionirao kao investiciona destinacija ima još dosta posla, od obrazovnog sistema, reformi, znanja koja su potrebna današnjim investitorima, do usaglašavanja carinskih procedura, zajedničke borbe protiv sive ekonomije, usaglašavanja regulative, poslovnog okruženja. . . O svim tim potencijalima želimo da govorimo na ovoj konferenciji“, poručila je Piščević.

Prema njenim rečima, svim kompanijama koje već posluju u regionu ili m je on „na radaru“, značajno je i što je to danas politički stabilna teritorija, koja, za razliku od pojedinih delova Evrope, sada generiše pozitivne poruke.

Konferenciju su od početka podržali German Marshall fund, Privredna komora Srbije, Regionalni savet za saradnju, SIEPA.

AmCham u Srbiji, kako je navela, u organizaciji skupa sarađuje sa ostalim Američkim privrednim komorama u regionu, a registracija učesnika je uveliko u toku.
„Nadam se da ćemo napraviti dobro energetsko jezgro, iz kojeg će proizaći dobri projekti. Ovo je samo prvi korak. Konferencija je zapravo najava onoga na čemu počinjemo ozbiljno da radimo“, rekla je Piščević.

 

Izvor: Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Electronics predstavlja Bespoke JET AI pametni usisivač

Advertiser Serbia8. јуна 2023.

vivo X90 Pro – mobilna estetika i mogućnosti snimanja pronalaze savršenu ravnotežu

Advertiser Serbia8. јуна 2023.

A1 Srbija počinje izgradnju svoje optičke infrastrukture kako bi korisnicima pružila i fiksne usluge

Advertiser Serbia8. јуна 2023.

Uspešni lideri predvodnici su timova na putu ka uspehu

Advertiser Serbia8. јуна 2023.

Eurobank Direktna i ovog proleća podržava manifestaciju „Noć knjige”

Advertiser Serbia8. јуна 2023.

Samsung događaj „Bespoke Life 2023“ predstavlja tehnologije koje nude pogodnosti danas i grade održivije sutra

Advertiser Serbia7. јуна 2023.

DRAŽEN ŠUMIĆ je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Advertiser Serbia6. јуна 2023.

mts i PULSOC za kompanije su osmislili premijum servis za očuvanje bezbednosti podataka i celokupnih sistema

Advertiser Serbia5. јуна 2023.

Izgubili ste telefon. Šta sad?

Advertiser Serbia5. јуна 2023.

Hemofarm novim rekordima obeležio 63 godine poslovanja

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Na Labena Ventures prijavilo se neverovatnih 120 projekata iz 29 država EU i šire regije, najviše iz Srbije: 18

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Samsung i Dezeen organizuju globalni konkurs za dizajn

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

IKEA i Eni Libovic pokreću program mentorstva za buduće fotografe

Advertiser Serbia2. јуна 2023.

Eurobank Direktna donirala 1,5 miliona dinara za uređenje lokaliteta Nacionalnog parka Tara

Advertiser Serbia1. јуна 2023.

Članski paketi Auto-moto saveza Srbije od sada dostupni i na 600 TENFORE lokacija

Advertiser Serbia1. јуна 2023.