Sajmovi

Završen 60. Sajam knjiga

BEOGRAD – Predajom Otvorene knjige ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina otpravniku poslova ambasade Irana Naseru Ehsaniju Faridu juče je zvanično zatvoren jubilarni 60. beogradski međunarodni sajam knjiga

Na završnoj svečanosti gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izrazio je saučešće ambasadoru Ruske federacije zbog velike saobraćajne nesreće i nakon što se ambasador zahvalio na izrazima saučešća, minutom ćutanja je odata pošta poginulima.

Vukosavljević je ocenio da je jubilarni Sajam prošao izuzetno dobro i da će konkretni brojevi biti naknadno saopšteni, ali da je po njihovim procenama bilo nešto više posetilaca nego lane.

On je posebno istakao značaj ruskog nastupa kao zemlje počasnog gosta, pošto je ispunio u celini očekivanja organizatora da će doprineti uspehu Sajma i boljoj budućoj saradnji dveju zemalja na kulturnom planu.

Vukosavljević je rekao da je veoma zadovoljan što je Iran prihvatio da bude počasni gost, jer se radi o velikoj zemlji i narodu čija kultura seže u daleku prošlost antike.

To je bila zemlja, podsetio je on, koja se prostirala od Kineskog zida skoro do Atlantskog okeana. Vukosavljević je podsetio na nekoliko iranskih pesnika (Rumi, Hafiz, Sabi) koji su dobro poznati u celom svetu i izrazio nadu da će srpski čitaoci imati priliku da se upoznaju i sa savremenom iranskom književnošću.

Predsednik upravnog odbora Sajma knjiga prof dr Zoran Avramović je kazao da je njegova lična ocena da je Sajam postigao cilj koji mu je bio zadat i da njega proteklih dani ispunjavaju ponosom.

Avramović smatra da je Sajam dokaz da Srbi čitaju i da visoko vrednuju knjigu koja je u temeljima srpske kulture.

On je rekao da mu je pričinjavalo zadovoljstvo da posmatra posetioce najrazličitijih profesija i svih generacija, a naročito što je primetio dosta mladih posetilaca. „Divan prizor“, rekao je on.

Prema rečima Avramovića, organizatori programa su se postarali da ponude 450 programa, uključujući tribine, izložbe, prezentacije koje su se odvijale u salama određenim za te svrhe ali i na štandovima izlagača.

Sajam je bio prilika za susrete čitalaca sa svojim omiljenim piscima i ovaj jubilej knjige je jedan od najvećih praznika kulture glavnoga grada, rekao je Avramović.

Počasni gost je, dodao je on, doprineo da Sajam bude sjajniji i svima je žao što moramo da se raziđemo, ali sa „doviđenja u oktobru iduće godine“.

Prema podacima kojima sada raspolaže, Avramović je rekao da je na Sajmu bilo 483 direktnih izlagača, od kojih je 401 bio domaći a ostalo izlagači iz inostranstva.

Ukupno je bilo 943 učesnika Sajma, a na prostoru predviđenom za izložbe bilo je 16 izložbi.

Pošto još nije zaključena računica o broju posetilaca, procena je da je Sajam posetilo 180.000 što je za 20.000 više nego lane, rekao je Avramović i dodao da je bilo 1000 akreditovanih novinara.

Moramo da budemo zadovoljni i nadamo se da smo doprineli kulturi knjige„, zaključio je on.

Ambasador Rusije je izrazio žaljenje što je bio samo na otvaranju i sada na zatvaranju Sajma pošto je bio službeno odsutan iz Beograda ali je dobio od svojih saradnika informaciju da je održano 90 sati programa na ruskom štandu.

Čepurin je rekao da prenosi reči zahvalnosti svih članova brojne ruske delegacije da su nastupi pred srpskom publikom bili izuzetno prijatni jer su bili tretirani kao da smo rođaci.

On je izrazio uverenje da će inače dobra kulturna saradnja Srbije i Rusije nakon Sajma biti još unapređena i najavio da već 19. novembra stiže u Muzej istorije Jugoslavije izložba ruske avangarde organizovana povodom 100 godina Maljevičevog „Crnog kvadrata“.

Predstavnik ambasade Irana zahvalio se organizatorima što su odabrali Iran kao sledećeg počasnog gosta jer smatra da je kultura najveće dostignuće jednog naroda a knjiga je najadekvatniji proizvod za prezentaciju i prenošenje kulture.

Sajmovi knjiga su zato važna mesta jer direktno doprinose susretima kultura dveju zemalja„, rekao je Farid i dodao da će nastup Irana sigurno osnažiti kulturne veze sa Srbijom.

Podsetivši na reči svog kolege Čepurina o starosti i važnosti iranske kulture, on je zaključio da će Iranski kulturni centar u Beogradu, koji je zadužen za organizaciju sajamskog nastupa iduće godine, uložiti mnogo napora da to bude dostojno zemlje koju reprezentuju.

Na sajmu će biti, pored izlaganja knjiga, organizovane izložbe kulturnih spomenika Irana i to će biti propraćeno projekcijom filmova i nastupima folklornih grupa koje će uneti živost u nastup Irana, rekao je Farid.

 

Izvor: Tanjug
Foto:Tanjug

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Sajmovi

Otvoren Sajam automobila u Beogradu

Advertiser Serbia21. март 2024.

Samsung na sajmu ISE 2024 predstavio naprednu povezanost kroz SmartThings za B2B ekrane

Advertiser Serbia30. јануар 2024.

Zapaženo učešće kompanije Forma Ideale na međunarodnom sajmu nameštaja i dizajna enterijera u Kelnu

Advertiser Serbia19. јануар 2024.

Samsung vizija „AI za sve“ predstavljena na sajmu CES 2024

Advertiser Serbia10. јануар 2024.

Kompanija Samsung predstavlja novu liniju Neo QLED, MICRO LED, OLED i Lifestyle televizora za 2024. godinu koji su uvod u eru AI ekrana i novog načina života

Advertiser Serbia9. јануар 2024.

Samsung Electronics na sajmu CES 2024 predstaviće novu liniju usisivača koji redefinišu čišćenje doma uz unapređenu veštačku inteligenciju

Advertiser Serbia29. децембар 2023.

Samsung dobio priznanje Asocijacije potrošačke tehnologije za inoviranje budućnosti

Advertiser Serbia15. новембар 2023.

100.000 ljudi posetilo sajam poslova u prva tri dana

Advertiser Serbia27. октобар 2023.

Počeo najveći sajam poslova – Prilika da pronađete svoje idealno zaposlenje

Advertiser Serbia24. октобар 2023.

Nagrade Grafima 2023

Advertiser Serbia11. октобар 2023.

Sutra počinje sajam nameštaja u Beogradu

Advertiser Serbia6. октобар 2023.

Jačanje tržišne pozicije kroz međunarodne sajmove

Advertiser Serbia28. септембар 2023.

Samsung u Evropi predstavio „The Wall for Virtual Production“ na sajmu IBC 2023

Advertiser Serbia26. септембар 2023.

Regionalni Sajam Poslova 2023.: Vaša prilika za uspeh i povezivanje sa najboljim talentima!

Advertiser Serbia18. септембар 2023.

Samsung Electronics pokreće sledeću generaciju tehnologije ekrana predstavljanjem nove linije Odyssey, ViewFinity i Smart Monitor na sajmu CES 2023

Advertiser Serbia10. јануар 2023.