Brendovi

Veštačka inteligencija Novozelanđanima predlagala otrovne napitke i jela

Brendovi

Supermarket na Novom Zelandu ispituje upotrebu veštačke inteligencije za pravljenje jeftinog kućnog menija.

 

Međutim, primećeno je da aplikacija predlaže neka neobična jela – preporučuje kupcima recepte u kojima se dobija smrtonosni gas hlor, zatim sendviče od „otrovnog hleba“ i pečeni krompir koji odbija komarce.

Aplikacija, koju je kreirao lanac supermarketa „Pak ‘n’ Save“, reklamirana je kao način da kupci, tokom krize i perioda povećanih troškova života, kreativno iskoriste stvari koje su im preostale.

Od korisnika se traži da u aplikaciju unesu različite proizvode koje imaju u svojim domovima i automatski će dobiti plan obroka ili recept, uz prateće vesele komentare.

U početku je aplikacija privukla pažnju na društvenim medijima zbog nekih neprivlačnih recepata, uključujući „paprikaš od oreo povrća“ (oreo je poznati keks).

Međutim, kada su kupci počeli da eksperimentišu sa unosom šireg spektra stavki sa liste za kupovinu za svoja domaćinstva, aplikacija je počela da daje još manje privlačne preporuke.

Jedan recept koji je nazvan „mešavina aromatične vode“ kao rezultat bi, između ostalog, imao gasoviti oblik hlora. Bot preporučuje recept kao „savršeno bezalkoholno piće za gašenje žeđi i osveženje čula“.

„Poslužite ohlađeno i uživajte u osvežavajućem mirisu“, navodi aplikacija, ali ne napominje da udisanje gasa hlora može izazvati oštećenje pluća ili smrt. Novozelandski politički komentator Lijam Heir objavio je „recept“ na Tviteru, podstakao druge Novozelanđane da eksperimentišu i podele svoje rezultate na društvenim medijima.

Među preporukama su bili koktel sa izbeljivačem „svež dah“, sendviči sa otrovom za mrave i lepkom, iznenađenje od pirinča sa izbeljivačem i „blaženstvo od metanola“ – vrsta prženica sa ukusom terpentina.

Predstavnik supermarketa za medije rekao je da su razočarani što je „jedan mali broj korisnika pokušao da iskoristi aplikaciju na neprikladan način i ne za njegovu namenu“.

U saopštenju se navodi da će supermarket „nastaviti da unapređuje“ bota kako bi se dobila bezbedna i korisna aplikacija, i napomenuli da je u aplikaciji naznačeno da korisnici treba da imaju više od 18 godina.

U upozorenju priloženom „planeru obroka“, navodi se da recepte „ne proverava ljudsko biće“ i da kompanija ne garantuje „da će bilo koji recept biti potpun ili izbalansiran obrok, ili pogodan za konzumiranje“.

Morate da koristite sopstvenu procenu pre nego što napravite bilo koji recept koji proizvodi Savey Meal-bot“, navodi se u saopštenju supermarketa.

 

Izvor: RTS

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona evra zbog nepoštene prakse

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Širi se mreža bezbrižnih putnika

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Galaxy AI u rukama 8,8 miliona ljudi: Revolucija veštačke inteligencije sada stvarno počinje

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Advertiser Serbia16. мај 2024.

A1 Srbija dostigao milionitog korisnika VoLTE tehnologije

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Milionska kazna za Epic Games zbog reklama usmerenih na decu

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom – vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Poznati modni brend bankrotirao

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Kampanja „Dečji svet je veći od ekrana” privukla ogromnu pažnju javnosti!

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Glovo i Spotify ulaze u partnerstvo i nude Spotify Premium Glovo korisnicima

Advertiser Serbia14. мај 2024.