Agencije

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, I deo

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa rukovodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u odlazećoj godini, planovima za dolazeću, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Ovaj serijski intervju će biti objavljivan u segmentima tokom narednih dana, pre i posle novogodišnjih i božićnih praznika…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako je za Vašu agenciju protekla 2016. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je Vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija?

Kakva su Vam očekivanja u 2017. godini u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija?

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2017. godini.

null

Borislav Miljanović, osnivač i CEO Represent Systema

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Za Represent Communications 2016. godina je bila najbolja u poslednjih deset. Krajem 2015. godine u okviru agencije otvorili smo The Content Studio i to naše okretanje ka content marketingu dalo nam je vetar u leđa u svim segmetnima poslovanja. Imali smo ukupan rast poslovanja blizu 25 odsto, zaposlili smo više od 10 novih osoba i to u oblasti digitala i video produkcije. Otvorili smo kancelariju u Banja Luci, održali prvu konferenciju Content Expirience sa preko 170 učesnika i gostima iz USA, Velike Britanije i Slovenije i pokrenuli Content Akademiju. Na pitchu za Coca Cola Hellenic na kojem se pojavilo dvadesetak agencija uspeli smo da sačuvamo tog, našeg najvećeg klijenta i sa njima razvili saradnju na nekim novim projektima. U toku godine pobedili smo na još desetak pitcheva i počeli saradnju sa dosta zanimljivih klijenata.

…ocena poslovne godine 2016…Dešava se ono što smo i predvideli. Sve je više pitcheva na kojima se pojavljuju sve agencije: i PR, i digital, i marketing. Takođe sve je više tržisnih odmeravanja sa hrvatskim agencijama. Za neke projekte direktno konkurišu sami mediji, a gotovo da nema novog klijenta da mu nije potrebna neka usluga iz oblasti online komunikacije. Za nas, koji smo među prvima, hrabro ušli u oblast content marketinga otvorio se veliki prostor i taj miks izgrađene komunikacije sa tradicionalnim medijskim kućama i kreativnim korišćenjem novih digitalnih komunikacijskih kanala daje odlične rezultate.

…poslovna očekivanja u 2017…Siguran sam da će se nastaviti trend širenja kanala komunikacije, a zgušnjavanja konkurencije. Opstajaće samo velike i kreativne i male specijalizovane agencije. Mi smo osmislili tri velika razvojna projekta na čijoj postavci uveliko radimo i nadamo se da ćemo sa njihovim lansiranjem dobiti dodatni rast i kvalitet. Klijenti će i dalje tražiti sa jedne strane sigurnost i kvalitet u onome što dobro poznaju i šta smo im do sada radili, a sa druge sve više novih digitalnih proizvoda.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Da su zdravi, veseli i dovoljno hrabri!

null

Mirko Mandić, Managing Director SVA

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…U 2016. smo ostvarili dve velike pobede; sjajnim projektom za paraolimpijske igre RIO 2017 “Da je Jelen bez jednog roga i dalje Jelen” počeli smo da radimo na brand i korporativnom PR-u za Molson & Coors, tako da su i Jelen i Nikšićko svakodnevno u SVA jer se pripremamo za narednu sezonu.
A pre neki dan smo uspešno okončali pregovore sa JTI i krunisali sjajnu, ali zahtevnu pitch prezentaciju za izbor kreativne agencije, pa se već unapred ponosimo i kampanjama za Winston i Sobranie u narednim godinama.

…ocena poslovne godine 2016…Iz godine u godinu “sve bolji uslovi” za rad u Srbiji nisu ubili snove i ambiciju u nama.

…poslovna očekivanja u 2017…Mi ćemo nastojati da nastavimo da se okružujemo dinamičnijim brendovima i boljim ljudima da ne bismo postali kompanija patuljaka već kompanija divova, da parafraziram Ogilvija

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Uživajte u smislu svog postojanja.

null

Draško Roganović, generalni direktor MPG Beograd

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…Najbolja godina do sada, po svim parametrima – prometu, velikim projektima, broju projekata, stepenu diversifikacije usluga, rastu segmenata poslovanja, ulaganjima u zaposlene, CSR aktivnostima… Srednjoevropska konferencija za Boston Scientific, konferencije za Dell EMC, 3M i Puzzle, više velikih projekata za Telenor i Mercator S, Tura trofeja Unicredit banke i Whiskey Fair.

..ocena poslovne godine 2016…Nama deluje da su se oglašivači aktivirali, da su hrabriji i spremniji na primenu inovativnih rešenja i ulaganje u kvalitetnu i dobro osmišljenu komunikaciju. Digitalna komunikcija se u svim svojim segmentima ubrzano razvija, a integracija BTL aktivnosti i društvenih mreža je dobila vetar u leđa. Prihvaćeno je da su projekti kod kojih se sa malim ulaganjima mnogo dobija mogući, ali kao izuzetak, a ne obrazac koji treba slediti. Prisutnija je tendencija saradnje sa više agencija.

…poslovna očekivanja u 2017…Sa velikim optimizmom čekamo 2017. Očekujemo nešto veće budžete u odnosu na prethodnu godinu, još veću otvorenost za nove ideje i koncepte, poboljšanu naplatu. Osim saradnji sa klijentima, posvetićemo se i sopstvenim projektima koji će oglašivačima moći da posluže kao odlična komunikacijska platforma sa njihovim ciljnim grupama. Najavljeno moguće smanjenje poreza i doprinosa na zarade će, sa pravom, podići očekivanja koja se tiču proširenja kapaciteta, povećanja plata i ulaganja u zaposlene.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Inostranim klijentima i oglašivačima želim da im se ulaganja na tržištu Srbije višestruko isplate u 2017. i da se dobro pripreme za to kako da obezbede dobre budžete i strategije za 2018. za koju mislim da će biti izuzetno dinamična i izazovna. Domaćim klijentima i oglašivačima želim jačanje snage svojih najvažnijih brendova, odlične izvozne rezultate i ostvarivanje sinergijskih efekata na svim poljima kako bi obezbedili dalji rast.

null

Bojan Jelačin, Managing Director Pristop

…značajni projekti i aktivnosti agencije u 2016…U protekloj godini smo realizovali nekoliko veoma zanimljivih projekata, pa možemo da kažemo da je bila uspešna i poslovno i sadržajno.
I ove godine smo organizovali Pristopov okrugli sto, ovoga puta o pravima potrošača, važnoj, a zapostavljenoj temi, koja je naišla na izuzetan odjek učesnika tržišnih lidera (Telekom Srbija, Gorenje, Mercator, Ikea, Carnex) i medija.
Od ostalih projekata možemo da izdvojimo promociju Bele knjige, koja predstvalja dijalog sa Vladom Republike Srbije, za Savet stranih investitora; komunikaciju Organic konkursa sa NLB bankom; sa klijentom IKEA smo postavili kamen temeljac za njihovu prvu robnu kuću u Srbiji; sa Gorenjem lansirali kampanju Gorenje krediti 360 i obeležili 10 godina fabrike Gorenje Valjevo; sa Grand Prom komunicirali Noć Arome povodom koncerta Vlade Georgieva u Kombank Areni; obeležili 25 godina poslovanja u svetu i 10 godina u Srbiji sa Lukoil… da nabrojim samo neke.

…ocena poslovne godine 2016…Mislim da protekla godina nije donela neke velike novosti, nastavlja se priča o digitalnim kanalima, contentu i engagementu, ali to su ipak već stari „izumi“ pa je i dalje bitno pre svega to, da li je komunikacija relevantna, kreativna i efikasna, posredovana adekvatnim kanalima. Tu (treba da) imaju prednost oni koji komunikaciju razumeju šire – kao poslovnu funkciju, celovit nastup konzistentan sa ličnošću i ponašanjem brenda ili kompanije. A činjenica je da se procesi ubrzavaju i da je komuniciranje manje predvidivo, te je samim tim za njihovo vođenje potrebna širina u svakom smislu te reči.

…očekivanja agencije u 2017…Verujem da će se nastaviti proces prelaska u tržišnu ekonomiju, gde će sve više agencija zavisiti od rezultata svog rada. Komunikacije će se sve manje deliti na PR, oglašavanje (marketing), organizaciju događaja, i sl, a sve više na one koje daju rezultate (postizanje KPI) i one koje ne.

…praznične želje & čestitke klijentima i budućim oglašivačima…Puno dobrog sadržaja i sreće ;)

Nastavak sutra…

 

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, II deo

Veliki praznični intervju sa liderima najznačajnijih agencija za tržišno komuniciranje u Srbiji, III deo

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Komunikacijski laboratorij je novi član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Bliski susreti paške vrste

Advertiser Serbia27. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.