Jubileji

Svetski dan radija

Jubileji

Svetski dan radija obeležava se 13. februara i to od 2011. godine, kada je taj datum odabran od strane država članica UNESCO, a 2012. usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Radio je moćan medij za celo čovečanstvo i u svoj njegovoj raznolikosti, predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

 

Svetski dan radija obeležava se 13. februara od 2011. godine, kada je taj datum odabran od strane država članica UNESCO, a 2012. usvojen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Radio je moćan medij za celo čovečanstvo i u svoj njegovoj raznolikosti, predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.

Ova jedinstvena sposobnost da dopre do najšire publike znači da radio može da pruži društvu različitost, da bude arena za sve glasove i mesto gde može da se čuje svačiji glas…

Radio od osnivanja nastavlja da bude jedan od medija kome se najviše veruje i koji je najkorišćeniji medij na svetu, i to je podatak različitih međunarodnih izveštaja.

RADIO I MIR

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana radija je „Radio i mir“.

Rat, kao antonim miru, označava oružani sukob između zemalja ili različitih grupa unutar zemlje, ali se može prevesti i kao sukob medijskih narativa, a narativ može i povećati tenzije ali i održati mir.

Radio stanice oblikuju javno mnjenje i oblikuju narativ koji može uticati na domaće i međunarodne situacije i procese donošenja odluka.

Radio zaista može da podstakne konflikt, ali profesionalni radio može i da ublaži sukobe i/ili tenzije, sprečavajući njihovu eskalaciju ili dovodeći do razgovora o pomirenju i rekonstrukciji.

U kontekstu napetosti, relevantni radijski programi i nezavisno izveštavanje pružaju osnovu za održivu demokratiju informišući građane na nepristrasan način i činjenično, objašnjavajući šta je u pitanju i posredovanjem u dijalogu između različitih grupa u društvu.

„… pošto ratovi počinju u umovima ljudi, u umovima ljudi mora se izgraditi i odbrana mira.” (Ustav Uneska. Usvojen u Londonu 16. novembra 1945. godine)

To je razlog zašto se podrška nezavisnom radiju mora posmatrati kao sastavni deo mira i stabilnosti. Na Svetski dan radija 2023. UNESCO ističe nezavisni radio kao stub za prevenciju sukoba i izgradnju mira.

RADIO U PREVENCIJI SUKOBA I IZGRADNJI MIRA

Radio igra važnu ulogu u održavanju mira.

Informativni (profesionalni) radio se bavi i osnovnim uzrocima i pokretačima sukoba pre nego što oni potencijalno eksplodiraju u nasilje, a kroz specijalne radijske programe i emisije…

Uređivački sadržaj radija takođe, može na vreme zkazati na potencijalne pokretače sukoba, kao što je eskalacija tenzija u određenim zonama itd.

Prevenciji sukoba i izgradnji mira ne doprinosi radio-flash izveštavanje. Već tačno, uravnoteženo izveštavanje i novinarska istraga iza svake emitovane vesti i emisije. Preduslov je da radio bude finansijski nezavisan. Oslobođen komercijalnog, ideološkog ili političkog uticaja.

Različite radijske tehnike takođe jačaju kulturu dijaloga putem participativnih programa i formata kao što su pozivi, razgovori, forumi slušalaca, itd. i tako daju prilike da se demokratski diskutuje o skrivenim pitanjima, uključujući i nesuglasice.

PODRŠKA NEZAVISNOM RADIJU

Iz istorije usluga koje radio pruža društvu, proizlazi da povećanje njegovih novinarskih standarda i kapaciteta treba smatrati ulaganjem u mir. Podrška se može pružiti na različite načine: putem hitnog finansiranja ili strukturalne pomoći radiju kao sektoru, promovisanjem adekvatnog zakonodavstva i regulative, negovanjem pluralizma i raznolikosti radija, očuvanjem njihove nezavisnosti, olakšavanjem pristupačnih poreza ili ukupne finansijske održivosti, itd.

U suprotnom, postoji rizik da se radio namerno ili nehotice uigrava u dinamiku sukoba zbog krhke uređivačke politike, lojalnosti određenom rukovodstvu ili vlasništvu, cenzure, nadzora, autocenzure, antiterorističkih zakona, organizovanog kriminala…

Povećanje podrške nezavisnom radiju trebalo bi da se desi kao priznanje njegovog značaja za mir – i trebalo bi da se desi sada.

 
Izvor: Unesco, RAB

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Jubileji

Journal proslavio prvi rođendan ekskluzivnim partyjem u Beogradu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] DEGORDIAN: „Smoki street art celebration“

Advertiser Serbia15. маја 2023.

Bar-kod slavi 50. rođendan

Advertiser Serbia3. априла 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

Radio Beograd 2 obeležava 65. rođendan

Advertiser Serbia9. фебруара 2023.

Coca-Cola HBC Srbija proslavila 25 godina poslovanja na našem tržištu

Advertiser Serbia21. децембра 2022.

20. Jubilarna međunarodna PRO PR konferencija na Plitvičkim jezerima

Advertiser Serbia16. децембра 2022.

SMS napunio 30 godina

Advertiser Serbia3. децембра 2022.

Televizije širom sveta obeležavaju svoj dan, i dalje bude najveću pažnju

Advertiser Serbia21. новембра 2022.

„Dnevnik“ u Matici srpskoj proslavio 80 godina izlaženja

Advertiser Serbia15. новембра 2022.

Kompanija Bambi posluje 55 godina

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

vivo proslavlja drugu godinu na evropskom tržištu

Advertiser Serbia20. октобра 2022.

BBC napunio 100 godina

Advertiser Serbia18. октобра 2022.

140. rođendan Caffe Vergnano

Advertiser Serbia7. октобра 2022.

98 godina Radio Beograda

Advertiser Serbia2. октобра 2022.