Brendovi

Šta sve treba da znate prilikom izbora logističkog partnera?

Brendovi

Za početak najvažnije je prihvatiti činjenicu da ukoliko otpočinjete nov biznis verovatnoća da vam usluga transporta neće biti potrebna vrlo je mala. Bez obzira da li je reč o uvozu, izvozu, domaćoj distribuciji ili prosto proizvodnji – transport u lancu snabdevanja je neizbežan.

 

Ukoliko nemate iskustva ili kapaciteta da ove poduhvate obavljate sami, na scenu stupaju logističke kompanije. Čak i ukoliko nešto od navedenog nije vaš slučaj outsourcing vrlo često može biti optimalno rešenje za poslovanje.

Šta vam to špediteri nude?

Špediter će za vas organizovati transport i logistiku robe duž čitavog lanca snabdevanja. To podrazumeva veliki broj pozadinskih procedura, učesnika i dokumentacije. Upravo zato iskustvo i ekspertiza špeditera može vam uštedeti dosta vremena, ali i novca.

Direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija, Nebojša Đekić za nas objašnjava koje to prednosti klijent može da ostvari:
Kompanije poput naše, koje imaju preko 40 godina iskustva u transportu, mogu da omoguće značajne olakšice u kretanju robe širom sveta. Čak i da olakšice ne postoje, zamislite da se za svaku pošiljku iznova edukujete o carinskim procedurama, lučkim naknadama, polisama osiguranja, neophodnoj dokumentaciji i slično. Umesto toga, naši eksperti će to učiniti za vas i složićete se, uštedeti vam mnogo vremena

Sve na jednom mestu

Špediter se može specijalizovati za jednu vrstu ili širok spektar usluga od avionskog, brodskog, drumskog, železničkog ili kombinovanog transporta do usluga carinjenja, skladištenja, pakovanja, deklarisanja i potpore duž celokupnog lanca snabdevanja.

One sa dugom tradicijom i iskustvom, ne samo da će posredovati za vas, već će vam i sugerisati optimalno rešenje na jednom mestu i sve to u skladu sa potrebama vašeg biznisa.

Naše kolege iz prakse već znaju koliki trošak transporta određena roba može da iznese, kao i poseban tretman koji ista zahteva. Širok spektar usluga koje u cargo-partneru možemo da ponudimo, kao i dugogodišnja saradnja sa partnerima širom sveta zaista garantuje našim klijentima da će predloženo rešenje biti optimalno za njihov biznis.” dodao je Nebojša.

Autor fotografije: Oskar Steimel

Sigurnost

Do sada vam je već postalo jasno koliko kompleksnosti logistički procesi podrazumevaju. Što je proces zahtevniji, to je i rizik poslovanja veći. Za razliku od manjih špeditera, oni veći nude različite vrste osiguranja, ali i polisu od sopstvene odgovornosti prema klijentima, što vam nudi određen stepen zaštite i ukoliko niste osigurali vašu robu. Svaka potencijalna greška koja je rezultat propusta u radu špeditera biće nadoknađena, što opet nije slučaj kada radite sa manjim firmama.

Efikasnost

Čak i ako se ne razumete u transport vrlo vam je poznat izraz “cena na veliko”. Tako funkcioniše i transportna industrija. Bilo da su vaše pošiljke dovoljne za pun kamion ili njegov deo velika je verovatnoća da nećete dobiti povoljnu cenu za njihov transport kao logistička kompanija koja ugovara poslove velikog volumena za sve svoje klijente.

Ova industrijska grana u stalnom je porastu, ne samo da se razvijaju novi oblici transporta, vozila, ruta i ekološki prihvatljivijih rešenja, već kompanije mogu biti i u ulozi kreditora ili investitora za velike projekte.

Pripremite se

Ipak logistički partner neće vas poštedeti baš svega. Često ćete se u komunikaciji susresti sa brojnim nepoznatim pojmovima, skaćenicama, ali i čudnim pitanjima.

Znajte da je svako dodatno pitanje neophodno i tu sa razlogom. Za početak naučite koje su vam to informacije neophodne da biste uopšte zatražili ponudu za transport: predmet pošiljke, mesto preuzimanja, mesto krajnje isporuke, dogovorene incoterms, koliko često ćete imati potrebu za transportom, tačne dimenzije vaše pošiljke kao i sve neophodne napomene i specifikacije (da li je reč o opasnoj, kvarljivoj, lomljivoj robi ili je pak reč o vangabaritnoj pošiljci itd).

Jednom kada ponudu i dobijete, detaljno je izučite kako biste imali svest o svim troškovima koji u samom procesu nastaju, kao i da li vam ponuđeni uslovi odgovaraju. Proučite i sadržaj neophodne dokumentacije i upoznajte se sa njihovom svrhom u praksi.

Cena nije najvažniji kriterijum

Dugoročno poverenje mnogo je važnije od krajnje cene koju ćete platiti. Ukoliko se opredelite za najjeftiniju ponudu, možda nećete ostvariti željeni nivo usluge ili ekspertize koju industrija u kojoj poslujete zahteva. Period iza nas pokazao je koliko izazova i iznenađenja može da se javi na poslovnom planu. Pouzdan partner sa kapacitetom za fleksibilnost u takvim situacijama ima veći značaj nego više novca u kasi.

Poverenje je važno, ali ne poklanjajte ga olako

Mnoge kompanije razvile su aplikacije i softvere koje obezbeđuju punu transparentnost poslovanja. Uz pomoć istih možete pratiti kretanje vaše pošiljke, kao i očekivano vreme isporuke, a ukoliko niste sigurni, naš savet je da birate partnere koji su svoju ekspertizu već dokazali.
 

Autor naslovne fotografije: Zory

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Domaća CGI kampanja koja je privukla veliku pažnju

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Eurobank Direktna sponzor 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

Velika Britanija: Lidl iznajmljuje božićne džempere potrošačima

Advertiser Serbia28. новембра 2023.

vivo predstavlja Y17s: Za bezbrižne dane sa stilom

Advertiser Serbia25. новембра 2023.

IT kompanija Seavus menja naziv u Kinšift

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Novi dragulj planinskog turizma „Crowne Plaza Kolašin” u Crnoj Gori

Advertiser Serbia24. новембра 2023.

Glovo obeležava Black Friday uz popust i do 65% kod svojih 14 partnerskih prodavnica

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Ekonomičan i udoban „beg“ iz grada

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Nespresso i Fusalp vas vode u čarobni svet praznika

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

Samsung Electronics jedan od pet najboljih globalnih brendova četvrtu godinu zaredom

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Zabranjena Toyota reklama zbog „promovisanja ponašanja koje je štetno po okolinu“

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

Radnicima prilikom odabira posla najvažnija visina plate

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Poznati finalisti za prestižnu „SAM Godišnju nagradu 2023“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

Zlatna sigurnost: Narodna banka Srbije jača rezerve u vreme krize

Advertiser Serbia20. новембра 2023.

Ažurirani One UI 6: 7 saveta za maksimalno korišćenje AI kamere na vašem Galaxy uređaju

Advertiser Serbia20. новембра 2023.