Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] NIKOLA CVIJANOVIĆ, Univerexport: „Trend rasta Univerexporta prisutan je iz godine u godinu“

Brendovi

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nikoli Cvijanoviću, Izvršnom direktoru kompanije Univerexport…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom 2022. godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Tržišna pozicija kompanije Univerexport, kao najvećeg trgovniskog lanca u domaćem vlasništvu, u 2022. godini bila je na željenom nivou. Prema istraživanjima koja su nam dostupna, tokom cele godine, kroz kvartale, beležimo rast tržišnog učešća. Takvi rezultati su definitivno u skladu sa našim očekivanjima sa početka 2022.

Trend rasta prisutan je iz godine u godinu, a ono čemu iznova težimo jeste da se taj trend održi.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Ono što je karakteristično za 2022. godinu jeste rast inflacije, pogotovo rast cena energenata i to iznad svih očekivanja. Takođe, specijalna vojna operacija u Ukrajini je u velikoj meri uticala na tržišne prilike i potrošačke navike. U prvom kvartalu došlo je, kao odraz nelagode koju su građani osećali zbog sukoba, do značajno povećane kupovine proizvoda iz grupe osnovnih životnih namirnica. Sledeća bitna odlika tekuće godine je regulisanje cena osnovnih životnih namirnica od strane Vlade Republike Srbije, što je u drugom i trećem kvartalu ove godine u određenoj meri uticalo na stabilnost snabdevanja.

Povećanje kamatnih stopa uticalo je da još jednom brižljivo sagledamo razvojne planove i odlučimo se za one projekte za koje smo sigurni da će dati nadprosečne rezultate.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Pronalaženje kvalifikovane radne snage, sada već ne samo u velikim gradovima, je najveći izazov sa kojim se trenutno suočavamo. Verujem da će put njegovog prevazilaženja biti težak i dugoročan imajući u vidu da je uzrok problema u demografskoj strukturi stanovništva i kvalitetu obrazovnog sistema. Svakako da je dobar prvi korak za rešavanja problema, kada je reč o onom delu koji se odnosi na obrazovanje, u uvodjenju dualnog sistema obrazovanja.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Tokom cele godine važila je Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i to je nešto što je svakako uticalo na kvalitetno snabdevanje tržišta kao i na rezultate našeg poslovanja.

Tržište je samo po sebi najbolji regulator svih privrednih kretanja, a najveća pomoć države ogleda se u stvaranju adekvatnog privrednog ambijenta koji će omogućiti da se u ravnopravnim uslovima svako privredno društvo razvija u skladu sa svojim mogućnostima.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

– Kao i prethodnih godina, imali smo odličnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije – Udruženjem za trgovinu i razvoj konkurencije. Mi smo bili aktivni tokom cele godine, a glavni cilj saradnje bio je smanjenje negativnih uticaja koje su doneli pre svega nepovoljni makroekonomski faktori kao i nestabina politička situacija u svetu. Odlična komunikacija koju imamo od velike je važnosti za nas kao kompaniju i sasvim sigurno će se praksa sjajne saradnje nastaviti i tokom narednih godina.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

Naše glavno očekivanje je da će inflacija dostići svoj pik u prvom kvartalu 2023, a da će se nakon toga polako vratiti u nivo koji cilja Narodne banke Srbije a da će posledično doći do prestanka rasta kamatnih stopa.

Takođe, očekujemo da će u toku godine biti ukinuta uredba koja je stupila na snagu krajem 2021. a tiče se ograničenja cena osnovnih životnih namirnica, jer verujemo da je tržište najbolji regulator privrednih kretanja… Ovakve promene sasvim sigurno bi pozitivno uticale na rezultat našeg poslovanja, ali i na celokupno tržište.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Kompanija Univerexport već sprovodi petogodišnji plan širenja maloprodajne mreže na teritoriju centralne Srbije. U toku sledeće godine još ćemo intenzivnije raditi na realizaciji našeg plana.

U 2023. godini planiramo da otvorimo više od 10 maloprodajnih objekata koji će biti pretežno na teritoriji centralne Srbija, a do kraja 2027. naš cilj je da Univerexport sa svojim maloprodajnim objektom bude prisutan u svakom mestu u Srbiji koje ima status grada.

Takođe, tokom sledeće godine planiramo da krenemo sa razvojem solarnih energana na našim najvećim maloprodajnim objektima i distributivnom centru kao bi pospešili energetski održivo poslovanje ali i povećali izvesnost u obavljanju poslovne aktivnosti kada je reč o upravljanju troškovima.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

S obzirom na to da pred sebe postavljam visoke ciljeve, moje želje kao izvršnog direktora su usmerene na njihovu uspešnu realizaciju.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Ovation ft. Lovers, nova Anno Domini kolaboracija

Advertiser Serbia22. марта 2023.

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Nove linije Samsung Neo QLED i OLED televizora od sada su dostupne za prednarudžbinu uz fantastične poklone

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Završen 7. „BizKod“, najuspešnije ekipe „Hakatonci Trče Počasni Krug“ i „GSM“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

[SEE MARKETING 2022/23] JOVANA NESTOROVIĆ, Simpo: „60 godina postojanja Simpo posvećuje svim generacijama koje su svoje snove ostvarivale sa nama“

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Izabrane pobedničke aplikacije na šestom Regionalnom app izazovu

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Prestižna nagrada za kompaniju Telekom Srbija

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Kineska automobilska industrija sve konkurentnija evropskim brendovima

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Ivana Barišić postala ambasadorka brenda Planet of Plants

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Uticaj snage procesora na kvalitet fotografije

Advertiser Serbia16. марта 2023.

Telekom Srbija grupa nastavlja da razvija poslovanje u regionu

Advertiser Serbia15. марта 2023.

Samsung Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G: Fantastično iskustvo za sve!

Advertiser Serbia15. марта 2023.

„Dobar Start” – Krovni stipendijski program kompanije Nelt

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Labena Ventures – Novi partner za uspeh srpskih inovativnih rešenja pruža pristup investicijama od 100 miliona evra

Advertiser Serbia14. марта 2023.

Samsung stručnjaci za TV uređaje otkrili su važna dostignuća, ali i šta nas očekuje u budućnosti tehnologije ekrana

Advertiser Serbia13. марта 2023.