Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] NATAŠA ŠARČEVIĆ, Atlantic Grupa: „U 2023. godini imaćemo veoma značajna i dugo planirana lansiranja“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Nataši Šarčević, direktorki marketinga i inovacija strateškog poslovnog područja slatko i slano Atlantic Grupa…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

– Godina koja je za nama, bila je godina značajnih jubileja. Naime, Štark je u 2022. godini proslavio 100 godišnjicu proizvodnje čokolade, a ovaj značajan jubilej smo zaokružili i velikom internom proslavom za sve naše zaposlene i njihove porodice. Proslava uspeha iz prošlosti, podstakla nas je da dublje sagledamo planove za budućnosti. Zato smo je otvorili sa Najlepšim željama i kampanjom „Za Novih Sto“. Ponosni smo na rezultate ovog brenda koji je u rastućoj kategoriji čokolada ostvario značajan rast tržišnog učešća u Srbiji i bitno napredovao na ostalim tržištima regiona. U završnici godine, lansirali smo i podmlađeni brend Štark koji je dao novu energiju tradicionalnim kategorijama biskvita i napolitanki. Još je rano za izjašnjavanje ali početni rezultati potvrđuju da smo privukli veliku pažnju i da su potrošači zadovoljni ovom promenom.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– Fokus je na daljem ojačavanju ključnih brendova.

Rast i nestabilnost cena sirovina i ambalaže i dalje su veliki izazov za nas proizvođače, ali cilj nam je da sačuvamo potrošače i ne dozvolimo da se odriču omiljenih brendova i okreću proizvodima lošijeg kvaliteta.

U 2023. godini imaćemo i dva veoma značajna i dugo planirana lansiranja. Ovi noviteti bi trebalo da otvore nove prostore za omiljene brendove Smoki i Najlepše želje. Sigurna sam da ćemo izazvati veliku pažnju i opravdati poverenje naših vernih kupaca.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

Smoki je slavio 50-ti rođendan, Štark čokolade 100-ti, ponosno smo isticali ove uspehe kroz raznovrsne promotivne aktivnosti širom regiona. Raduje nas kada povratna informacija koju dobijemo od konzumenata ali i stručne javnosti, opravda uloženi trud. U prilog tome govore i nagrade koje smo osvojili u 2022. godini za jedan od naših najuspešnijih i najpopularnijih brendova – Smoki. Priznanje “Miljenik potrošača” za 2022. godinu, koje dolazi od privrednog društva „Najbolje iz Srbije“, Nagrada za Integrisanu regionalnu kampanju – Smoki 50 years celebration, koju smo osvojili na „Kaktus“ festivalu, kao i sedam osvojenih priznanja na svečanoj dodeli nagrada u organizaciji našeg najstarijeg udruženja tržišnih komunikacija UEPS, dva zlata, dva srebra i tri bronze, kao i finale u kategoriji za naše Najlepše želje.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

– TV oglašavanje ostaje baza svih aktivnosti, to je najsigurniji način da se važni pomak ili aktivnost brzo iskomunicira velikom broju ljudi. Ipak, nisu sve aktivnosti tog značaja i nisu baš svi potrošači uz TV. Zato ostali mediji, predvođeni online oglašavanjem i brojnim aktivacijama na društvenim mrežama, dobijaju na značaju. Pored toga, prošle godine je bilo iznimno važno da kroz raznovrsne i intenzivne promotivne aktivnosti na mestu prodaje ublažimo inflatorni pritisak.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

– U okviru sektora za marketing i inovacije, imamo tim analitičara za istraživanje navika potrošača i tržišta koji svakodnevno radi na prikupljanju i obradi informacija. Pažljivom opservacijom dolaze do saznanja koja su nam veoma važna za razvoj brendova. Pored toga, korisne uvide dobijamo kroz eksterna istraživanja u saradnji sa specijalizovanim agencijama. Svaka naša aktivnost, bilo da je komunikacijska ili inovacijska, mora biti verifikovana od strane potrošača.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

– Trendovi se dinamično menjaju, tržište je fluidno, ključno je podići fleksibilnost na maksimum ali i ostati dosledan ključnim vrednostima brenda.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom, a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

– Iza nas su izuzetno teške tri godine, a relativnom normalizacijom stanja i izlaskom iz okolnosti koje su nam onemogućile rad punim kapacitetima, eliminisan je jedan od značajnijih problema. Sada, kada smo svi na okupu, i kada u direktnom kontaktu, bilo u formalnoj, ili neformalnoj komunikaciji razmenjujemo ideje, svi izazovi lakše se premošćavaju.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

– Ono što je ključno za dobro poslovanje jeste ulaganje u ljude, stvaranje međusobnog poverenje i dobre radne atmosfere, kao i pružanje prilika za lični razvoj, što se odražava boljim rezultatima na poslu koji obavljaju.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

– Štarkovi brendovi imaju sjajne saradnike među agencijama. Sa agencijom Leo Burnett, pokrenuli smo komunikacionu platformu „Gricni Smoki, nema greške!“, koja je obeležila predhodnu godinu i 50 godina postojanja Smokija. Pored toga, tim agencije Ovation BBDO je značajno pojačanje i osveženje za razvoj nove komunikacione platforme posvećene keksićima i napolitankama – „Štark i Osmeh je tu“ kao i kompletan rebrending Štark Shop-a.
Zajedno sa saradnicima iz agencije Pom Pom, kreirali smo i nove komunikacione platforme za Najlepše želje – „Punim srcem“, za Bananicu – „Kada želiš sreću da deliš!“. Naše agencije su naši partneri, vrlo smo otvoreni u deljenju ključnih uvida i promišljanja, a zauzvrat dobijamo angažman koji prevazilazi odgovor na zadatak.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

– Mediji su naši komunikacijski partneri, a Atlantic Grupa je važan oglašivač i poslovni partner medija u regionu. Naše kampanje su široke i zahtevne i zato, pored saradnje sa najvećim medijima, ostavljaju prostor da kroz uključivanje mladih i manjih medija proširimo doseg komunikacije ili je učinimo upečatljivijom. Zato smo uvek otvoreni za predloge da probamo nešto novo, drugačije i unapredimo rezultate.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora aktivne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

– Apsolutno. Atlantic Grupa sopstveni sistem edukacija razvija i kao sistem benefita za zaposlene, a interno imamo i veoma kvalitetnu Marketing akademiju koja cilja specifične edukacijske i razvojne potrebe naše interne marketinške zajednice. Smatram da je konstantno usavršavanje i rad na sebi od izuzetnog značaja, a prilika je mnogo. Edukacije i studije slučaja koji su u sve većoj meri dostupni na način da lično prisustvo nije neophodno, već ih možemo poslušati i pogledati putem brojnih platformi za komunkaciju, otvaraju nam nove mogućnosti za napredak i donose bolju organizaciju vremena. Moji saradnici su otvoreni za ovaj vid edukacija i raduju se svim prilikama. Veliku podršku dajemo i kolegama iz industrije koji se svesrdno trude i uspevaju da održe marketing zajednicu na okupu i predstave timove i pojedince na pravi način i slave svaki uspeh zajedno sa nama.
Takođe, nekoliko puta godišnje zaokružujemo naučeno ili da pokrećemo teme na internim radionicama gde razmenjujemo ideje, osmišljavamo strategije i predlažemo inicijative za naše brendove. Nedavno smo pokrenuli novu internu praksu pod parolom „Nema greške“ na kojoj razmenjujemo pozitivna i manje pozitivna iskustva svakog pojedinaca u timu tokom rada, kako bismo u budućnosti bolje postupili u određenim procesima, naučili na sopstvenim, ali i tuđim greškama i primenili naučeno.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

– Dobro zdravlje i potvrdu odabranog pravca za razvoj Štarka „u novih 100“.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima.

– Da imamo još više zdravih i kupovno stabilnih potrošača koji nas podstiču da budemo bolji.
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart Monitor i ViewFinity za 2024. godinu

Advertiser Serbia5. јун 2024.