Brendovi

[SEE MARKETING 2022/23] MILICA ĐUKIĆ i NATALIJA NEDELJKOVIĆ, Baby Food Factory: „Naš portfolio baziramo na kvalitetu i gradimo ga tako da zadovolji različite ciljne grupe“

Koliko je marketing odeljenje bitno za svaku uspešnu kompaniju – ne moramo uopšte da napominjemo…Upravo zbog toga, reč smo dali rukovodiocima marketing sektora/odeljenja značajnih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, čast je pripala Milici Đukić, Direktorki marketinga i Nataliji Nedeljković, Direktorki brend operacija Baby Food Factory…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh vaše kompanije tokom poslednjih godinu dana?

MILICA: Uspeli smo da ostvarimo višestruki rast na svim poljima i mogu sa velikim ponosom da kažem da smo nadmašili sva očekivanja uprkos svim turbulencijama. Pre svega sa našom Nutrino Lab Skvizzni kampanjom ostvarili smo neverovatan uspeh, Nutrino bebe je zadržao poziciju jednog od lidera na tržištu dečije hrane i moram da izdvojim lansiranje novog brenda Nutrino Junior kao zdravije opcije za užinu u praktičnom pakovanju za decu predškolskog uzrasta, koji je doprineo sjajnim rezultatima.

Takođe otvorili smo nova tržišta – Hrvatska, Slovenija i Rumunija, što se u uslovima poslovanja 2022. godine pokazalo kao hrabar, ali uspešan potez.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2023. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

MILICA: Prilikom kreiranja planova, podjednako vodimo računa o svim aktivnostima uz praćenje trendova u zdravoj ishrani. Naš portfolio baziramo na kvalitetu i gradimo ga tako da zadovolji različite ciljne grupe.

U ovoj godini fokus pre svega stavljamo na promotivne aktivnosti novih proizvoda, dalji rast našeg najmlađeg člana Nutrino porodice – Nutrino Junior, kao i dalje jačanje brendova Nutrino bebe i Nutrino Lab.

Koje je sve bitne promotivne aktivnosti vaša kompanija sprovela tokom 2022. godine?

NATALIJA: 2022. godina je bila izuzetno značajna za nas, jer smo realizovali našu prvu 360 kampanju za Nutrino Lab, lansirali smo novi brend Nutrino Junior, dok je Nutrino nastavio trend rasta. Kampanja Nutrino Lab skviZZni je imala neverovatan odziv o čemu svedoče rekordni rezultati prodaje. Uspeli smo da podignemo svest o značaju zdrave užine i ujedno edukujemo potrošače o novoj pauč ambalaži i načinu konzumacije „on the go“ tj. bilo gde i bilo kada.

Kada je reč o proizvodima koji su namenjenji najmlađima gde moram priznati imamo „specifičnu“ ciljnu grupu – roditelje, do kojih je teško doći u advertajzing svetu, koristili smo kombinaciju ATL i BTL kanala, gde znamo da su prisutni i zainteresovani da čuju informaciju o našim brendovima.

Pratimo svetske trendove, vodeći računa da se u svakom trenutku prilagodimo tržištima na kojima poslujemo i u skladu sa time planiramo sve naše promotivne aktivnosti.

Posmatrajući u odnosu na 2021, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u 2022, u smislu povećanja ulaganja u njih?

NATALIJA: Dali smo primat ulaganjima u dizajn pakovanja i (re)pozicioniranje brendova, kao i saradnji sa ključnim kupcima i jačanju našeg prisustva u maloprodajnim objektima. Ono što je obeležilo 2022. godinu je definitivno influenser marketing koji smo koristili zajedno sa ostalim kanalima komunikacije u našoj Nutrino Lab skviZZni kampanji koja je rezultirala rekordnim rezultatima prodaje.

Koliki značaj je vaša kompanija pridala upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje marketinških odluka u 2022. godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencije i formiranih baza podataka ili pretežnom upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

MILICA: Veliki značaj pridajemo istraživanjima sa ciljem zadovoljenja potreba naše ciljne grupe. Istraživanje stavova potrošača, kao i testiranje novih proizvoda jedni su od ključnih stavki koji nam pomažu da planiramo naše aktivnosti. Smatram da je poznavanje kupaca, njihovih navika i stila života jako bitna prilikom kreiranja novih proizvoda i donošenja odluka. Do podataka dolazimo putem ovlašćenih agencija i ovde bih izdvojila saradnju sa startup-om Igigi – virtualni asistent koji radi na principu veštačke inteligencije i u okviru retail-a istražuje ponašanje potrošača u realnom vremenu.

Koja su vaša predviđanja kada je reč o budućim trendovima u marketingu, advertajzingu i medijima u narednih nekoliko godina?

NATALIJA: Živimo u digitalnom svetu i digitalizacija je deo naših života, kako privatno tako i poslovno. Trendovi u marketingu su godinama unazad okrenuti digitalnim kanalima i mislim da će oni nastaviti svoju ekspanziju na svakom polju. Ono što je primetno je da je social e-commerce tj. kupovina direktno sa društvenih mreža u povoju, kao logičan ’’produžetak’’ već poznatog influenser marketinga. Dodatno, smatram da će kreiranje emotivne povezanosti sa brendom biti ključna kada govorimo o advertajzingu. Kreiranje kampanja koje prekidaju potrošački ’’autopilot’’ i deselekciju, i stvaraju emotivnu vezu sa potrošačima stavljajući ih u relevantan životni kontekst, pažljivo planiranje budžeta, ali i dobra selekcija aktivnosti, biće od ključne važnosti za brendove.

Navedite najznačajnije probleme koji otežavaju rad kompanijskih marketing odeljenja, pre svega na nacionalnom a takođe i na regionalnom tržištu. Šta vama konkretno najviše pravi probleme u sprovođenju svih vaših aktivnosti, za koje znamo da su od suštinskog značaja za uspeh na tržištu?

MILICA: Izazova uvek ima i uvek će ih biti. Upravo zbog toga smatram da je agilnost svih sektora ključna za poslovanje. U Baby Food Factory smo pokazali koliku moć prilagođavanja imamo, pre svega tokom 2022. godine kada smo ostvarili neverovatne rezultate pored svih turbulencija na tržištu. Marketing sektor mora da bude svestan svih dešavanja na tržištu. Ovde pre svega mislim na dešavanja sa terena, što je često teško znati iz kancelarije. Upravo je tu bitna sinergija svih timova i to je ono što negujemo. Takođe od suštinskog značaja je i motivacija svih sektora da daju svoj maksimum da marketinšku ideju sprovedu u delo, kao i pronalaženje balansa svih aktivnosti kada imate više različitih brendova u portfoliju i nastupate na različitim tržištima.

Predložite poboljšanja čija bi primena mogla dovesti do napretka rada marketinške struke, svih kompanijskih menadžera koji rade u okviru marketing odeljenja/sektora

MILICA: Kako marketing, a čini mi se posebno u FMCG sektoru, spaja sve sektore i daje im viziju za budućnost, potrebno je izbegavati rad u silosima i posmatrati projekte, i brendove kratkotrajno. Deljenje informacija, razmena mišljenja između sektora je jako bitna, kao i stvaranje jake veze sa partnerskim agencijama i davanje jasnog briefa.

Verujem da je bolje više vremena uložiti tokom faze brief-a i dati dobar, i precizan brief, nego tokom faze feedback-a. Pratite trendove i eksperimentišite, ali jasno postavite kriterijume prema kojima ćete odlučivati da li je eksperiment uspešan.

Kako ocenjujete rad komunikacijskih agencija na nacionalnom tržištu, ovde pre svega mislimo na advertajzing, PR, BTL agencije ali i sve druge tipove agencija? Ukoliko želite, ovde možete navesti i neke svoje agencije favorite sa kojima ste radili tokom poslednjih godina. Koji su glavni problemi vašeg marketinškog odeljenja sa komunikacijskim agencijama?

NATALIJA: Sarađujemo sa nekoliko agencija sa kojima imamo uglavnom čvrsta, višegodišnja partnerstva. Agencije treba da razmišljaju van postavljenih okvira, posebno u kreativnom smislu, ali je za to potrebno i odlično razumevanje brenda kako bi predlozi bili relevantni. Neretko se dešava da su budžeti limitirani, da postoji nerazumevanje brief-a, ali i kratki rokovi, što može da dovede do određenih izazova, ali uz međusobnu komunikaciju izazovi se brzo prevaziđu.

Agencije treba da budu naš ’’prozor’’ u advertajzing industriju i smatram da razmenom mišljenja i iskustva, i međusobnim razumevanjem, uspešna saradnja je zagarantovana.

U kojoj meri ste zadovoljni radom medija, kada je reč o realizaciji marketinških aktivnosti vaše kompanije? Ukoliko želite, možete navesti koje konkretne medije vidite kao najkorisnije za vaše marketinško poslovanje. Takođe, istaknete i loše primere i generalno pojave u saradnji sa medijima

NATALIJA: Sa medijima sarađujemo uglavnom posredno i smatramo da je to najbolji način, posebno kada je u pitanju oglašavanje.

Tranzicija sa tradicionalnih na digitalne medije se uveliko dešava i sve je veća potreba za ekspertizom i tehničkim znanjem kako bi se donele prave odluke.

Sa medijima je najbolje kreirati ’’win-win’’ situaciju i zajedničkim snagama napraviti uspešnu kampanju.

Posećujete li vi lično ali i kolege iz vašeg marketing odeljenja/sektora edukativne kongrese, konferencije, seminare i druge vidove spoljne edukacije u marketinškoj oblasti? Da li vaše odeljenje/sektor u bilo kojoj meri organizuje tim bilding aktivnosti? Koje vrste edukacija vaša kompanija najviše praktikuje u cilju poboljšanja rada marketinškog odeljenja/sektora?

MILICA: Marketing je jako dinamičan i upravo je edukacija ključna kako biste bili u korak sa trendovima, zbog čega mi u okviru BFF-a veliki značaj pridajemo istoj. U našoj industriji je takođe veoma bitno biti i u dodiru sa retail okruženjem i trudimo se da posećujemo i dešavanja sa takvim temama.

Šta za sebe lično želite u 2023. godini?

MILICA: Pre svega, želim da svi oko mene budu dobro i zdravo. Da ova 2023. godina bude pozitivna i puna zanimljivih projekata, i sa što manje izazova.

Poželite nešto svojim kolegama iz marketinške branše i ljudima sa kojima sarađujete u agencijama i medijima

NATALIJA: Želim svim kolegama da uspeju u svojim postavljenim ciljevima i aspiracijama, a agencijama i medijima da budu kreativni i inovativni, kao i da nastave da pomeraju granice u advertajzingu.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Niklo kao ja: Urbanim vrtovima protiv klimatskih promena

Advertiser Serbia16. јул 2024.

Schneider Electric za mlade električare – pridruži se!

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Skoro dve hiljade građana besplatno pregledalo mladeže

Advertiser Serbia15. јул 2024.

Belgija: Vlada zabranjuje izlaganje duvanskih proizvoda u prodavnicama

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Velika Britanija: Amazonu preti istraga zbog lošeg tretmana dobavljača

Advertiser Serbia12. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Fold6 i Z Flip6 podižu Galaxy AI na novi nivo

Advertiser Serbia11. јул 2024.

A1 Kinoteka letnji bioskop počinje sa projekcijama od 15. jula

Advertiser Serbia11. јул 2024.

MARINA GUZIJAN, Nelt: „Pokazaćemo učesnicima koji su tipovi podatka danas bitni, kako da se podaci kreiraju u kvalitetne uvide i koje su veštine potrebne da se razvijaju kako bismo ostali konkurentni sutra“

Advertiser Serbia11. јул 2024.

Samsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition, vođen Galaxy AI tehnologijom, ekskluzivno predstavljen takmičarima Olimpijskih igara

Advertiser Serbia10. јул 2024.

Nestlé petu godinu zaredom uključuje hrvatske studente u Summer’s Cool plaćenu praksu

Advertiser Serbia8. јул 2024.

AVON primio Cruelty Free sertifikat za sve svoje proizvode

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Novi Galaxy Watch i BioActive senzor proširuju mogućnosti ličnih i preventivnih wellness rešenja

Advertiser Serbia8. јул 2024.

Galaxy Unpacked Jul 2024: Otvori svoju priču

Advertiser Serbia5. јул 2024.

Tisak – sinonim za kiosk u kojem ima ‘Svašta nešto’

Advertiser Serbia4. јул 2024.

Schneider Electric proglašen najodrživijom kompanijom na svetu od strane časopisa Time i portala Statista

Advertiser Serbia4. јул 2024.