Konferencije

„Razumevanje gig ekonomije ključno je za stabilnost evropske privrede“

Konferencije

ZAGREB – Na prvoj hrvatskoj konferenciji o gig ekonomiji preduzetnik Tomasz Milosz iz Poljske, gde više od 20 posto tržišta radnika čine gig radnici, će pričati o dobrim i lošim stranama platformskog rada 

 

Gig ekonomija podržava 8 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koji promovišu održiv i inkluzivni ekonomski rast, punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad za sve. Međutim, važno je napomenuti da gig ekonomija takođe predstavlja izazove, uključujući nesigurnost posla, nedostatak beneficija i zaštite te potencijalno iskorišćavanje radnika”, ističe Tomasz Milosz, jedan od ključnih govornika na prvoj hrvatskoj konferenciji o gig ekonomiji, koja će biti održana 6. decembra u zagrebačkom Hotelu Zonar u organizaciji PR agencije Komunikacijski laboratorij.

Osnivač start-upa GIGLIKE pričaće o dobrim i lošim stranama gig ekonomije te o tome kako je ovaj specifični oblik rada i poslovanja regulisan u Poljskoj. Inače preduzetnik sa više od 20 godina iskustva rada s ljudima, Milosz je za vreme pandemije pokrenuo start-up koji se bavi popularizacijom gig ekonomije i razbijanju stereotipa koji se često vežu za ovakav način rada.

Neki od njih su da se uglavnom radi o nekvalifikovanim radnicima koji su nepouzdani, čiji je rad nekvalitetan te koji nisu dovoljno predani i nemaju finansijsku stabilnost.

Jako je važno prepoznati da je gig ekonomija veoma raznolika i obuhvata različite industrije te tipove posla i radnika. Npr. mnogi gig radnici su visoko kvalifikovani, rade tzv. white collar poslove (beli okovratnici), poput programiranja, dizajna, pisanja… Isto tako, često su veoma posvećeni poslu jer zbog mogućnosti upravljanja svojim vremenom i obavezama, obezbeđuju visokokvalitetan rad i pouzdanu isporuku usluga na vrhunskom nivou. I dok je istina da postoje određeni izazovi unutar gig ekonomije, poput nesigurnosti, slabije zaštite i slično, bitno je ne nasedati na razne stereotipe koji mogu biti štetni“, zaključuje Tomasz Milosz.

Dodaje da se raduje što dolazi na prvu hrvatsku konferenciju o gig ekonomiji jer je jako važno pokrenuti javnu raspravu o tome, s obzirom na velike učinke koje ima i imaće na celokupnu privredu.

Gig ekonomija preoblikuje tradicionalno tržište rada, što dovodi do značajnog učinka na privredu. To je naročito istinito u Evropi gde se gig ekonomija proširila u poslednjih nekoliko godina. Rasprava o gig ekonomiji ključna je za razumevanje njenog uticaja na otvaranje radnih mesta, stope nezaposlenosti i ukupnu ekonomsku stabilnost”, ističe Milosz.

Osim njega, na konferenciji nas očekuju brojni hrvatski stručnjaci iz oblasti ekonomije, zaštite radničkih prava, budućnosti tržišta, a na jednom mestu okupiće se sve učesnici gig ekonomije, od radnika, platformi, agregatora, davaoca usluga do korisnika i javne uprave i administracije.

Više o gig ekonomiji i prvoj hrvatskoj GIG konferenciji, uključujući i informacije o ulaznicama, pronađite na zvaničnim web stranicama gigkonferencija.com, kao i na Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Konferencije

Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sistem nadzora

Advertiser Serbia6. децембра 2023.

Hrvatska: Platformski rad pod nadzorom države s prvim danom 2024

Advertiser Serbia5. децембра 2023.

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Advertiser Serbia30. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023 objavio finaliste takmičenja NEM Awards

Advertiser Serbia23. новембра 2023.

‘Mlade više ne zanima zastareli način rada, zato biraju gig ekonomiju’

Advertiser Serbia22. новембра 2023.

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

NEM Zagreb 2023: Bogata lista hrvatskih i međunarodnih TV profesionalaca koji su potvrdili svoj dolazak

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

Poznati su dobitnici SoMo Borac nagrade!

Advertiser Serbia18. новембра 2023.

Srbija postala članica Alijanse za upravljanje veštačkom inteligencijom

Advertiser Serbia17. новембра 2023.

Nova SoMo Borac statua: Estetska težina simbolizuje težinu nagrade

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

BEST Beograd i ove godine organizuje AIBG – intenzivno studentsko programersko takmičenje

Advertiser Serbia15. новембра 2023.

Regionalna konferencija o olakšavanju trgovine: Olakšavanje trgovine oblikuje saradnju i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u digitalnom dobu

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Predstavljanje novog sistema za nadzor platformskog rada na prvoj hrvatskoj konferenciji o GIG ekonomiji

Advertiser Serbia10. новембра 2023.

Održana Deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

Advertiser Serbia10. новембра 2023.