Brendovi

Posle 70 godina otvorena prva prodavnica pića u Saudijskoj Arabiji

Brendovi

Prodavnica pića otvorena je u Saudijskoj Arabiji prvi put posle više od 70 godina.

 

To je dalji korak u društvenoj liberalizaciji u tom nekada ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je dom najsvetijih mesta Islama.

Iako samo za nemuslimanske diplomate, prodavnica u Rijadu je otvorena u vreme kada uporni prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman nastoji da od tog kraljevstva napravi turističku i poslovnu Meku u okviru postepenog odvikavanja njene privrede od sirove nafte.

Međutim, ostaju izazovi kako u vezi sa prinčevom međunarodnom reputacijom posle ubistva kolumniste „Vašington posta“ Džamala Kašogija 2018. godine, tako i s konzervativnim islamskim običajima koji su decenijama vladali peščanim prostranstvima.

Prodavnica pića je pored supermarketa u Diplomatskoj četvrti Rijada – rekao je diplomata koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o toj temi veoma osetljivoj u Saudijskoj Arabiji. Diplomata je prošetao radnjom u sredu, opisujući je kao sličnu luksuznoj „Duty free“ radnji na tamošnjem velikom međunarodnom aerodromu.

U prodavnici su za sada žestoka alkoholna pića, vino i samo dve vrste piva, rekao je diplomata. Prodavci od kupaca traže diplomatske legitimacije i da ne koriste mobilne telefone, rekao je diplomata.

Otvaranje prodavnice poklapa se s vestima o novim pravilima koja od ponedeljka regulišu prodaju alkohola diplomatama da bi se „suzbio nekontrolisan uvoz diplomatskim pošiljkama“.

Godinama su diplomate mogle da uvoze alkohol preko specijalizovane službe, a oni koji nisu imali tu mogućnost kupovali su alkohol od krijumčara ili ga sami pravili kod kuće.

Američki Stejt department upozorava da se oni koji su uhapšeni i osuđeni zbog konzumiranja alkohola, mogu suočiti s „dugotrajnim zatvorskim kaznama, visokim novčanim kaznama, javnim bičevanjem i deportacijom“.

Pijenje alkohola se u islamu smatra „haramom“ – zabranjenim. Saudijska Arabija je jedna od retkih zemalja sveta sa zabranom alkohola, pored svog suseda Kuvajta i Šardže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Saudijska Arabija je zabranila alkohol početkom 1950-ih. Tadašnji kralj Abdulaziz, monarh-osnivač Saudijske Arabije, zaustavio je prodaju pića zbog slučaja 1951. godine kada je jedan od njegovih sinova, princ Mišari, pijan sačmaricom u Džedi ubio britanskog vicekonzula Sirila Usmana.

Posle iranske Islamske revolucije 1979. i militantnog napada na Veliku džamiju u Meki, vladari Saudijske Arabije su ubrzo dodatno prihvatili vehabizam – ultrakonzervativnu islamsku doktrinu nastalu u tom kraljevstvu. To je dovelo do strogog razdvajanja polova, zabrane vožnje ženama i drugih mera.

Pod princom Muhamedom i njegovim ocem, kraljem Salmanom, kraljevstvo je otvorilo bioskope, dozvolilo ženama da voze i organizovalo velike muzičke festivale. Ali, politički govor i neslaganje s vlašću ostaju strogo kriminalizovani, potencijalno pod prijetnjom smrtne kazne.

Dok se Saudijska Arabija priprema za futuristički gradski projekat pod nazivom „Neom“ od 500 milijardi dolara, kruže izveštaji da bi alkohol mogao da se služi u tamošnjem odmaralištu na plaži.

 

Izvor: Beta

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.

U Silosima sa radom počeo penjački centar sa najvećom stenom u Beogradu!

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Novosađani zaplesali sirtaki na Trgu slobode – Tradicionalni ples i grčka muzika oduševili prolaznike

Advertiser Serbia7. јун 2024.

Samsung u saradnji sa kompanijama Disney i Pixar promoviše novu liniju Bespoke AI veš mašina u novom videu za kampanju u iščekivanju premijere filma „U mojoj glavi 2“

Advertiser Serbia7. јун 2024.

BOJANA DRLJAN, logoped: „Prevencija ekranizma je uvek najbolje i najefikasnije rešenje“

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Održivo poslovanje kao temelj za rast i dugoročnu perspektivu kompanije

Advertiser Serbia6. јун 2024.

Za deceniju carinici zapleni oko 142 kilograma zlata – Savet da se investiciono zlato kupuje samo kod proverenih trgovaca

Advertiser Serbia6. јун 2024.

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

Advertiser Serbia5. јун 2024.