Agencije

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Iako je došlo do kratkoročnog oporavka ekonomije nakon ukidanja karantina, kriza uzrokovana virusom COVID-19 imaće dugoročne efekte na društvo, poslovanje, potrošačke navike, mobilnost, upotrebu medija i svakako na oglašavanje i advertajzing industriju, zaključak je najnovijeg izveštaja agencije Polaris

 

Procene nastale pre krize, koje su predviđale rast u ovoj industriji, se revidiraju, a nove kalkulacije pokazuju da će na globalnom nivou ulaganje u oglašavanje biti značajno manje nego u 2019. godini, kao i da će svi regioni i skoro svi kanali oglašavanja biti pogođeni krizom.

Predviđa se da će net ulaganja u oglašavanje u 2020. godini na globalnom nivou biti manja za -7.2% u odnosu na prethodnu godinu. Najveće gubitke će pretrpeti oglašavanje u biskopima (-42%), a sledi print sa padom od -32%. Procenjuje se da će OOH pasti za -22% u ovoj godini jer su oglašivači mahom odustali od ovog medija (naročito za vreme karantina) zbog smanjenog kretanja i broja ljudi do kojih može da dopre. Iako je gledanost TV-a porasla tokom vanrednog stanja, oglašavanje na ovom mediju je smanjeno pa se predviđa pad do kraja 2020 godine za -12%. Uzrok tome je odostajanje mnogih brendova od TV oglašavanja tokom krize, a padu je doprinelo i otkazivanje velikih sportskih događaja. Ulaganje u radio oglašavanje ove godine biće manje za -15% jer se ovaj medij uglavnom oslanjao na slušanje tokom vožnje, pa je samim tim i njegov doseg manji u vreme ograničenog kretanja. Digitalni formati su jedini za koje se predviđa aktivnost na nivou prošlogodišnje (+1%) zahvaljujući većem korišćenju interneta od strane potrošača, rastu e-commerce i prebacivanju marketinških budžeta na jeftinije kanale, što je tipično za svaku recesiju.

Svi regioni će biti pogođeni krizom, ali će najviše trpeti Zapadna Evropa i Latinska Amerika (očekivani pad -10%), dok će najbolje proći Severna Amerika (-4.4%) gde će trenutno loše stanje ublažiti marketinške kampanje tokom izbora. Pad u regionu Centralne i Istočne Evrope iznosiće prema procenama -7.7%.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Srbija je najviše pogođena – ulaganja u advertajzing manja su za -24% u odnosu na prethodnu godinu. Advertajzing tržište Hrvatske u 2020 beleži pad od -13%, dok Bugarsku očekuje smanjenje ulaganjaod -8% do kraja godine. Kao i na globalnom nivou, i u regionu će bioskopsko oglašavanje pretrpeti najveće posledice (-61% u Srbiji, -50% u Hrvatskoj i -20% u Bugarskoj). Slede OOH i print (između -30% i -35% u Srbiji i Hrvatskoj, i -15% u Bugarskoj). Srbija pokazuje najlošije rezultate i kad je reč o oglašavanje na TV-u (-22%), dok je u Hrvatskoj i Bugarskoj ova cifra manja (-13%). Ulaganje u digitalne medije u Hrvatskoj stagnira i tako prati globalni trend, međutim Srbija i u ovom mediju beleži pad od -17%, dok Bugarska s druge strane ima rast od +6%.

null

Predviđanja za 2021 su optimističnija – prema procenama IMF-a globalna ekonomija će se oporaviti (GDP +5.8%), a veliki sportski događaji će imati značajan uticaj na oporavak advertajzing industrije i ulaganja u oglašavanje. Podaci govore da će globalno advertajzing tržište beležiti rast od +6.1%, ali i pored oporavka u 2021 ulaganja će biti manja za $9 milijardi u odnosu na period pre COVID-19 krize. U regionu, za Srbiju se predviđa oporavak od skoro +18% u odnosu na 2020, ali s obzirom na veliki pad u 2020, ulaganja će i dalje biti manja nego u 2019 (187 miliona u 2021 vs. 209 miliona u 2019). Hrvatska i Bugarska takođe očekuju rast za +13% i +6%, što obe zemlje dovodi na nivo investicija iz 2019 godine.

Izvor: Polaris, Jun 2020; Magna, Jun 2020
Ceo izveštaj o uticaju covid-19 krize na advertajzing industriju možete pogledati na linku: polaris-see.com/reports/covid-19-update-impact-on-advertising

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Saatchi&Saatchi Hrvatska osvojio AdForum-ov PHNX

Advertiser Serbia13. jula 2020.

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.