Agencije

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Iako je došlo do kratkoročnog oporavka ekonomije nakon ukidanja karantina, kriza uzrokovana virusom COVID-19 imaće dugoročne efekte na društvo, poslovanje, potrošačke navike, mobilnost, upotrebu medija i svakako na oglašavanje i advertajzing industriju, zaključak je najnovijeg izveštaja agencije Polaris

 

Procene nastale pre krize, koje su predviđale rast u ovoj industriji, se revidiraju, a nove kalkulacije pokazuju da će na globalnom nivou ulaganje u oglašavanje biti značajno manje nego u 2019. godini, kao i da će svi regioni i skoro svi kanali oglašavanja biti pogođeni krizom.

Predviđa se da će net ulaganja u oglašavanje u 2020. godini na globalnom nivou biti manja za -7.2% u odnosu na prethodnu godinu. Najveće gubitke će pretrpeti oglašavanje u biskopima (-42%), a sledi print sa padom od -32%. Procenjuje se da će OOH pasti za -22% u ovoj godini jer su oglašivači mahom odustali od ovog medija (naročito za vreme karantina) zbog smanjenog kretanja i broja ljudi do kojih može da dopre. Iako je gledanost TV-a porasla tokom vanrednog stanja, oglašavanje na ovom mediju je smanjeno pa se predviđa pad do kraja 2020 godine za -12%. Uzrok tome je odostajanje mnogih brendova od TV oglašavanja tokom krize, a padu je doprinelo i otkazivanje velikih sportskih događaja. Ulaganje u radio oglašavanje ove godine biće manje za -15% jer se ovaj medij uglavnom oslanjao na slušanje tokom vožnje, pa je samim tim i njegov doseg manji u vreme ograničenog kretanja. Digitalni formati su jedini za koje se predviđa aktivnost na nivou prošlogodišnje (+1%) zahvaljujući većem korišćenju interneta od strane potrošača, rastu e-commerce i prebacivanju marketinških budžeta na jeftinije kanale, što je tipično za svaku recesiju.

Svi regioni će biti pogođeni krizom, ali će najviše trpeti Zapadna Evropa i Latinska Amerika (očekivani pad -10%), dok će najbolje proći Severna Amerika (-4.4%) gde će trenutno loše stanje ublažiti marketinške kampanje tokom izbora. Pad u regionu Centralne i Istočne Evrope iznosiće prema procenama -7.7%.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Srbija je najviše pogođena – ulaganja u advertajzing manja su za -24% u odnosu na prethodnu godinu. Advertajzing tržište Hrvatske u 2020 beleži pad od -13%, dok Bugarsku očekuje smanjenje ulaganjaod -8% do kraja godine. Kao i na globalnom nivou, i u regionu će bioskopsko oglašavanje pretrpeti najveće posledice (-61% u Srbiji, -50% u Hrvatskoj i -20% u Bugarskoj). Slede OOH i print (između -30% i -35% u Srbiji i Hrvatskoj, i -15% u Bugarskoj). Srbija pokazuje najlošije rezultate i kad je reč o oglašavanje na TV-u (-22%), dok je u Hrvatskoj i Bugarskoj ova cifra manja (-13%). Ulaganje u digitalne medije u Hrvatskoj stagnira i tako prati globalni trend, međutim Srbija i u ovom mediju beleži pad od -17%, dok Bugarska s druge strane ima rast od +6%.

null

Predviđanja za 2021 su optimističnija – prema procenama IMF-a globalna ekonomija će se oporaviti (GDP +5.8%), a veliki sportski događaji će imati značajan uticaj na oporavak advertajzing industrije i ulaganja u oglašavanje. Podaci govore da će globalno advertajzing tržište beležiti rast od +6.1%, ali i pored oporavka u 2021 ulaganja će biti manja za $9 milijardi u odnosu na period pre COVID-19 krize. U regionu, za Srbiju se predviđa oporavak od skoro +18% u odnosu na 2020, ali s obzirom na veliki pad u 2020, ulaganja će i dalje biti manja nego u 2019 (187 miliona u 2021 vs. 209 miliona u 2019). Hrvatska i Bugarska takođe očekuju rast za +13% i +6%, što obe zemlje dovodi na nivo investicija iz 2019 godine.

Izvor: Polaris, Jun 2020; Magna, Jun 2020
Ceo izveštaj o uticaju covid-19 krize na advertajzing industriju možete pogledati na linku: polaris-see.com/reports/covid-19-update-impact-on-advertising

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Digitalni porez – Komisija donela novi paket poreskih mera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Kurs digitalnog marketinga – Professional level: Siguran put za digitalnu transformaciju menadžera

Advertiser Serbia17. septembra 2020.

Direct PERSPECTIVE Talks – HR i poslovanje u Covid-19 svetu

Advertiser Serbia9. septembra 2020.

Počinje novi serijal webinara DIRECT TALKS

Advertiser Serbia2. septembra 2020.

Homepage pokrenuo HOMEPAGE AKADEMIJU

Advertiser Serbia1. septembra 2020.

IPG Mediabrands predstavlja: Prva revizija medijske odgovornosti na društvenim mrežama (ikad!)

Advertiser Serbia24. avgusta 2020.

Saradnja FEFA fakulteta i I&F Grupe

Advertiser Serbia18. avgusta 2020.

Jana summer alarm by Saatchi Croatia

Advertiser Serbia12. avgusta 2020.

Bojan Kočovski imenovan za novog direktora agencije McCann Skopje

Advertiser Serbia11. avgusta 2020.

Nova kampanja JAZAS-a i Degordiana: Distanca od 2 mikrona štiti od virusa!

Advertiser Serbia7. avgusta 2020.

JOVANA SIMIĆ, Ovation BBDO: Cancel Culture i brendovi

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

MARIJA MATIĆ: „VIDA je najmoćniji kanal advertajzing komunikacije koji je do sada postojao“

Advertiser Serbia27. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

IVAN WESTERVEEN, Saatchi & Saatchi Beograd: „Cvrčak i Mrav u Africi“ je tip projekta koji opravdava postojanje naše profesije i kreativne industrije

Advertiser Serbia20. jula 2020.