Agencije

[POGLED SA VRHA 2023/24] NATALIJA RACKOVIĆ, V+O Communication: „Možemo da se pohvalimo ne samo dobrim poslovnim rezultatima, nego i brojnim inovacijama koje smo uveli“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2024. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Nataliji Racković, General Manager V+O Communication…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Godina koja je na izmaku, je i godina, u kojoj je V+O Communication proslavila 15 godina poslovanja u Srbiji, što me je podstaklo da napravim jednu ozbiljnu retrospektivu prethodnog perioda, da vidimo gde smo i da definišemo novi petogodišnji ciklus poslovanja. Veoma sam ponosna na brojne kampanje podizanja svesti koje su napravile ozbiljan društveni uticaj i učinile naše društvo boljim mestom za život svih nas, a naše klijente ponosnim što su bili deo te priče zajedno sa nama.

Tako, i u godini koja je za nama, možemo da se pohvalimo ne samo dobrim poslovnim rezultatima, jer to dolazi kao posledica promišljenog i predanog bavljenja ovim poslom, nego i brojnim inovacijama koje smo uveli, pre svega u digitalnim komunikacijama, ali i kroz korišćenje nekih novih PR alata.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Ovu godinu bih ocenila kao godinu stabilizacije nakon izuzetno izazovnog perioda, koji je nastupio usled pandemije. Perioda, kada su budžeti klijenata bili značajno smanjeni ili zamrznuti i kada je komunikacija bila svedena na minimum ili u potpunosti prilagođena novim okolnostima.

Iako je za našu industriju, nije svojstvena konstanta, jer je reč o veoma dinamičnoj grani industrije, svakako da predah od uslovno rečeno „nove normalnosti“ prija, jer nam daje prostor za dublje promišljanje i više proaktivno, nego reaktivno delovanje, što je bio slučaj u periodu za nama.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Postoji više izazova sa kojima se susreće industrija komunikacija. Prvi i možda najopasniji izazov je nedostatak standardizacije, što utiče na kvalitet usluga koji se pruža klijentima. U želji, da se posao završi na vreme, neke agencije su svojstvene hiperprodukciji, bez ulaženja u suštinu i promišljanja o interesima klijenata sa jedne strane, ali i tržišnim trendovima sa druge strane. Zatim, tu je i izazov pronalaženja dobrih kadrova na tržištu i njihovih inflacioniranih očekivanja posebno na početku karijere. Takođe, nedovoljna svesnost brojnih kompanija tj potencijalnih klijenata o potrebi da se strateški i kontinuirano bave komunikacijama, a ne samo ukoliko dođe do neke krize.

Izazova je dosta, a ono što je osnova za prevazilaženje svih ovih izazova je kontinuirana edukacija svih aktera na tržištu. Mladi kadrovi pre svega treba da razumeju koji su dometi komunikacija, pa zatim i da vole ovaj posao da bi bili uspešni u njemu.

Kompanije treba da razumeju da komunikacije mogu da im značajno pomognu, ne samo u građenju imidža i reputacije, već i u privlačenju novih kadrova, smanjenju fluktuacije zaposlenih, lakšem ostvarivanju određenih poslovnih ciljeva, pa čak i u povećanju vrednosti same firme.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– S obzirom da nas očekuju parlamentarni i lokalni izbori u decembru ove godine, verujem da će prva polovina ili bar prvi kvartal sledeće godine biti nešto usporeniji u poslovnom smislu. Nakon formiranja Vlade, sledi nam ubrzanje, kako bi se realizovali svi planirani projekti kompanija.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi

– Veštačka inteligencija je tema o kojoj se uopšteno dosta priča, ali se o benefitima njenog korišćenja i potencijanim zamkama malo zna. Iako sam ja lično, pristalica kritičkog promišljanja, delovanja i zaključivanja, na korišćenje veštačke inteligencije u sferi komunikacija gledam kao na dodatni alat.

Za sada, taj alat ima određene domete i brojna ograničenja, ali uz razumevanje načina korišćenja, može da bude od pomoći kod kreiranja nekih manje zahtevnih komunikaciskih dokumenata ili bar kao inspiracija za izradu istih.

Ipak, prva i poslednja reč treba da bude na čoveku i njegovom pažljivom promišljanju i vođenju komunikacijskih procesa.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Ne samo industrija tržišnih komunikacija, nego i sve druge industrije grane se u poslednje vreme suočavaju sa nedostatkom kadra ili bar sa nedostatkom adekvatnog kadra. Kada je reč o komunikacijama, posao kojim se mi bavimo, zahteva da osoba bude zainteresovana za posao koji radi i za dešavanja oko nje, da ima tu dečiju radoznalost koja je tera da stalno istražuje i uči nove stvari, kao i da posvećeno i pronicljivo obavlja svoj posao u veoma dinamičnom i brzo menjajućem okruženju. Kolege koje su seniori u ovom poslu, radije biraju manje dinamično okruženje i bavljenje komunikacijama unutar kompanija, dok mladi kojima je to prvi posao imaju dosta visoka očekivanja i nemaju jasnu predstavu šta sve ovaj posao nosi sa sobom. Upravo zato, vizija kompanije, adekvatno liderstvo i kontinuirano bavljenje rastom i razvojem kadrova je način za prevazilaženje ovog izazova.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.

Proglašeni pobednici Young Lions Srbija 2024

Advertiser Serbia19. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: Converse ft Konstrakta „Our Beat“

Advertiser Serbia17. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Domaće u glavnoj ulozi“ za Podravku

Advertiser Serbia16. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] CREATIVE DISORDER STUDIO: „Oglas bez Predrasuda” za Coca-Cola HBC

Advertiser Serbia15. април 2024.

Kreativna kampanja „Susjedi“ agencije Futura DDB nagrađena je bronzom na IdejaX takmičenju

Advertiser Serbia15. април 2024.

Regionalna nagrada za Iskrenost otišla u ruke Agencije DRV

Advertiser Serbia14. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ŽIŠKA: „Bolji“ za Nutri O’cake

Advertiser Serbia10. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] 404: „adidas Originals Influencers kampanja“

Advertiser Serbia9. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] SEÑOR: „Od naših ruku, s naše zemlje“ za L’ortolano

Advertiser Serbia5. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „Sve VAU uz NEO23″ za A1 Srbija

Advertiser Serbia4. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „GIG Konferencija“

Advertiser Serbia2. април 2024.

DIDS 2024: Kako se publici u Beogradu uživo obratila osoba koja ne postoji

Advertiser Serbia1. април 2024.