Brendovi

[POGLED SA VRHA 2022/23] DEJAN TURK, A1: „Svi operatori sa nestrpljenjem iščekuju uvođenje 5G tehnologije“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima najznačajnijih kompanija u SEE regionu porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2023. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Dejanu Turku, generalnom direktoru A1 Srbija i A1 Slovenija…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

A1 Srbija je u 2022. ostvarila uspešan balans u rastu prihoda i korisnika u svim aspektima poslovanja, u jako konkurentnom okruženju.

Dobili smo najveći broj priznanja u domenu kvaliteta mreže do sada, a poseban uspeh i razlog za zadovoljstvo je što smo operator kod koga korisnici najviše prenose brojeve.

Ponudili smo nova ICT rešenja i to je za nas bio izuzetno važan korak napred na tržištu, a uz to smo i jako temeljno razvijali našu ESG strategiju – do sada smo postavili više od 4.000 solarnih panela, a održivost usvojili kao nerazdvojni deo kvaliteta A1 mreže. Imajući sve u vidu iza nas je veoma uspešna godina.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

– Prethodna godina bila je izazovna za sve, ne samo nas.

Pitanja energetske stabilnosti i monetarne stabilizacije bila su i dalje će biti od ključne važnosti za poslovanje u Evropi, kao i međusobna saradnja država i regiona po tom pitanju.

Naš odgovor na to bio je da s jedne strane optimizujemo potrošnju električne energije, a s druge stavimo još snažniji fokus na digitalizaciju i unapređenje korisničkog iskustva.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Telekomunikacione kompanije se suočavaju sa sve bržim i većim rastom prenosa podataka. Da bi se ta povećanja i potrebe korisnika ispratile, neophpodno je da se postojeći mrežni kapaciteti povećaju – tj da se uvede 5G tehnologija, koja će omogućiti bolji protok podataka, povezivanje više uređaja na mrežu i još bolje korisničko iskustvo prilikom upotrebe interneta. Osim toga, 5G tehnologija će smanjiti vreme potrebno da se telefon i drugi uređaji povežu na server, a komunikacija sa cloud platformama biće brža i lakša.

Nažalost, Srbija je među malim brojem zemalja Evrope koja još uvek nije uvela 5G. Rekao bih da svi operatori sa nestrpljenjem iščekuju uvođenje ove tehnologije, koje se očekuje do kraja ove godine.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima. Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Uloga države treba da bude da obezbedi stabilno, predvidivo, fer i transparentno poslovno okruženje. Globalna dešavanja u poslednjih par godina su nas naučila da treba da budemo spremni za nepredvidivost. Ipak, predvidivost jeste najvažniji uslov za privlačenje investicija i razvoj i to trenutno vidim kao najveći izazov.

Kao potpredsednik FIC-a (Saveta stranih investitora), mogu da kažem da je komunikacija sa državnim institucijama odgovornim za razvoj poslovnog okruženja stabilna i kontinuinirana, te da je tokom godina postignut napredak, iako još uvek ima prostora za poboljšanja.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

– Sarađujemo sa velikim brojem poslovnih institucija sa kojima imamo produktivan dijalog i pokrećemo različite inicijative, podržavamo ih i ičestvujemo u razvoju. Primera radi, na polju digitalne transformacije, koja je poslednjih godina prioritet našeg poslovanja napravljen je značajn pomak.

Svest građana u pogledu digitalne pismenosti je počela da se menja, a državne institucije ubrzano da prate ove promene.

Efekti su vidljivi kako u poslovnim procesima tako i društvu u celini. To ne bi bilo moguće da nije bilo zajedničke energije, napora i razumevanja.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Ekonomska kretanja u našem regionu u velikoj meri zavise od dešavanja u vodećim ekonomijama Evrope i sveta. U narednoj godini se očekuje ozbiljan pad BDP-a u Evro zoni, uz recesiju u Nemačkoj i Italiji, koje su ključna izvozna tržišta Srbije, što može imati značajan uticaj na srpsku privredu i dovesti do usporavanja privredne aktivnosti.

Kao deo A1 Telekom Austria Grupe pažljivo pratimo dešavanja na svetskim tržištima i prilagođavaćemo svoje poslovanje u ostvarenju strateških ciljeva.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– U 2023. nastavljamo sa investicijama u mrežnu infrastrukturu, pružanjem najsavremnijih usluga i servisa, podržavanjem digitalnog okruženja, pre svega u domenu još snažnijeg nastupa na polju informaciono-komnukacionih (ICT) tehnologija, kao i „zelenim“ inicijativama koje se tiču smanjenja karbonskog otiska poslovanja i povećanja energetske efikasnosti. Cilj nam je da do kraja 2023. godine postavimo 5.600 solarnih panela, što je dovoljno energije za napajanje čak 500 domaćinstava.

Nastavićemo da podržavamo oblasti obrazovanja, javnog zdravlja i kulture u okviru naše inicijative Svet kakav želiš, a poseban fokus ove godine nam je očuvanje životne sredine, kojoj želimo posebno da doprinesemo uključivanjem stanovništva širom Srbije.

Poželite sebi nešto, kao generalnom menadžeru, za 2023. godinu

– Živimo u vrlo dinamičnom vremenu, i srećan sam što radeći u inovativnoj kompaniji, kakva je A1 imam priliku da dotaknem živote mnogih ljudi, naših korisnika, zaposlenih…

Želim nam svima manje briga, pozitivan stav, zeleniju planetu i da još snažnije radimo na ostvarenju svojih snova.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Samsung Galaxy S24 Ultra upotpunjuje početak emitovanja i iskustvo gledanja Olimpijskih igara u Parizu 2024

Advertiser Serbia18. јун 2024.

IKEA lansira iskustvo virtuelnog dizajna za korisnike u Srbiji

Advertiser Serbia18. јун 2024.

Akademija održivosti: Besplatna edukacija za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Nespresso najavljuje nezaboravno mediteransko leto

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Adidas istražuje slučaj korupcije u Kini, procenjenu na stotine miliona evra

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Linija Samsung TV uređaja i saundbar zvučnika na bazi AI za 2024. godinu oduševljava recenzente

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Rusija: Unilever „rusifikuje“ imena brendova

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Advertiser Serbia14. јун 2024.

Fudbaleri Luka Modrić i Bukayo Saka sklopili partnerstvo sa brendom Snickers u najnovijoj kampanji

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Lažne AI alatke kradu vaše lozinke

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Proglašeni najbolji mali preduzetnici: Milion dinara za Junake mikro biznisa 2024

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Advertiser Serbia13. јун 2024.

Osećajte se kao najbolji strelac tokom letnjih sportskih takmičenja uz Samsung 8K televizore

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Hibridni AI u službi čoveka otvara nove mogućnosti

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Ferero lansira vegansku Nutelu

Advertiser Serbia10. јун 2024.