Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] VLADIMIR ARANĐELOVIĆ, Direct Media United Solutions: „2021. godina u Direct Mediji je u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Aranđeloviću, Digital Director-u agencije Direct Media United Solutions…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– 2021. godina u Direct Mediji je pre svega u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti. Teško da postoji bolji način da kompanija potvrdi svoju snagu i status lidera od brojeva na papiru i tima eksperata koji stoji iza sjajnih rezultata, a koji je skoro nepromenjen (čak i pojačan povratnicima), uprkos godini koja je obeležena fluktuacijom zaposlenih u našoj industriji.

Najveći projekat je svakako implementacija tehnološke infrastrukture i proširenje ekspertize u oblasti automatizovanog/programmatic zakupa, što je rezultiralo formiranjem Agency Trading Desk palete usluga, izvesno najsvestranije u regionu ex-YU.

Direct Media danas ima najveći tim sa odgovarajućim znanjem za upravljanje programmatic kampanjama, prikupljanjem i aktivacijom 1st party podataka.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Brzina i intenzitet oporavka tržišta oglašavanja su iznenadili mnoge kompanije i pojedince. Oporavak ili, preciznije, buđenje ekonomije je za rezultat imalo nagli skok potražnje za svim, a naročito digitalnim kanalima komunikacije i vraćanje na pred-pandemijski nivo.

Verujem da su svi učesnici u tržištu imali slične izazove – snalaženje u brzoj promeni, kvalitetnu realizaciju rastućih budžeta, kompleksnijih zahteva ali zadržavanje iskusnih kadrova.

Post-pandemijske promene su mnogo veće od kvantitativnih i sa sobom su donele ubrzanu digitalnu transformaciju celog tržišta, što je pokrenulo gotovo trenutnu trku u potrazi za talentima.

Činjenica je da su kroz identičan scenario prolazila i ostala tržišta, koja su na krilima globalizacije poslovanja, fleksibilnih ili remote modela rada dobila priliku da potragu ne ograničavaju teritorijalno, stvarajući dodatnu konkurenciju lokalnim poslodavcima. Razlika između ponude i potražnje za kvalitetnim kadrovima u digitalnom marketingu je i dalje velika ali se može reći da je jak inicijalni pritisak u izvesnoj meri uravnotežen u poslednjem kvartalu.

Kako je za realizaciju sve kompleksnijih zahteva, pre svega e-commerce, performance i user acquisition kampanja neophodan čitav lanac učesnika, poseban izazov su predstavljale najslabije karike na lokalnom tržištu koje je zaostajalo za već ustaljenim praksama sa Zapada. Direct Media je uspela da ih prevaziđe, pomogne poslovnim partnerima na obe strane i obezbedi tehnološku infrastrukturu za ceo proces.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Optimistična. 🙂 Verujem da će dalje otključavanje ekonomije nastaviti da doprinosi pozitivnim trendovima u industriji tržišnih komunikacija.

Na oglašavanje na digitalnim kanalima na globalnom nivou će u 2022. biti investirano preko 60% svih medijskih budžeta. Za dalji rast udela će najvećim delom biti zaslužni online video, connected TV (CTV), commerce media i društveni mediji kao kanali. Pomenuta tranzicija je rezultat sada već kontinuirane promene u navikama u kupovini proizvoda i usluga (e-commerce) ali konzumaciji medija.

Regulativa i promene u oblasti privatnosti, kao i regulacija tehnoloških kompanija (tekuća i najavljena) će biti jedan od najvećih generatora promena ali i izazova.

Adekvatno znanje, tehnologija, pristup podacima i automatizacija oglašavanja će određivati pobednike u godinama koje su ispred nas. Direct Media je spremna da ostane na najvišem postolju, što dovoljno govori o planovima i projektima.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Posle dve vanredne godine, bilo bi neskromno i neumesno poželeti bilo šta osim isključivo – dobrog zdravlja. Iskreno želim svima da budu dobro, a Direct Media će se pobrinuti da uspešno reši sve izazove u oblasti tržišnih komunikacija – to je pod našom punom kontrolom.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Vakcinacija protiv prevara“ za Addiko bank

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Petra Krulc je nova regionalna direktorica strateškog kreativnog razvoja u Futuri DDB

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Represent Communications osvojio prvu nagradu u kategoriji Employer Branding na IAB MIXX Awards

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] IMAGO OGILVY: „kompare.hr“

Advertiser Serbia22. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.