Agencije

[POGLED SA VRHA 2021/22] VLADIMIR ARANĐELOVIĆ, Direct Media United Solutions: „2021. godina u Direct Mediji je u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Vladimiru Aranđeloviću, Digital Director-u agencije Direct Media United Solutions…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– 2021. godina u Direct Mediji je pre svega u znaku izvrsnog poslovnog rezultata, kontinuiteta i retencije tima i ekspertize, što je jedna od naših najvećih prednosti. Teško da postoji bolji način da kompanija potvrdi svoju snagu i status lidera od brojeva na papiru i tima eksperata koji stoji iza sjajnih rezultata, a koji je skoro nepromenjen (čak i pojačan povratnicima), uprkos godini koja je obeležena fluktuacijom zaposlenih u našoj industriji.

Najveći projekat je svakako implementacija tehnološke infrastrukture i proširenje ekspertize u oblasti automatizovanog/programmatic zakupa, što je rezultiralo formiranjem Agency Trading Desk palete usluga, izvesno najsvestranije u regionu ex-YU.

Direct Media danas ima najveći tim sa odgovarajućim znanjem za upravljanje programmatic kampanjama, prikupljanjem i aktivacijom 1st party podataka.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Brzina i intenzitet oporavka tržišta oglašavanja su iznenadili mnoge kompanije i pojedince. Oporavak ili, preciznije, buđenje ekonomije je za rezultat imalo nagli skok potražnje za svim, a naročito digitalnim kanalima komunikacije i vraćanje na pred-pandemijski nivo.

Verujem da su svi učesnici u tržištu imali slične izazove – snalaženje u brzoj promeni, kvalitetnu realizaciju rastućih budžeta, kompleksnijih zahteva ali zadržavanje iskusnih kadrova.

Post-pandemijske promene su mnogo veće od kvantitativnih i sa sobom su donele ubrzanu digitalnu transformaciju celog tržišta, što je pokrenulo gotovo trenutnu trku u potrazi za talentima.

Činjenica je da su kroz identičan scenario prolazila i ostala tržišta, koja su na krilima globalizacije poslovanja, fleksibilnih ili remote modela rada dobila priliku da potragu ne ograničavaju teritorijalno, stvarajući dodatnu konkurenciju lokalnim poslodavcima. Razlika između ponude i potražnje za kvalitetnim kadrovima u digitalnom marketingu je i dalje velika ali se može reći da je jak inicijalni pritisak u izvesnoj meri uravnotežen u poslednjem kvartalu.

Kako je za realizaciju sve kompleksnijih zahteva, pre svega e-commerce, performance i user acquisition kampanja neophodan čitav lanac učesnika, poseban izazov su predstavljale najslabije karike na lokalnom tržištu koje je zaostajalo za već ustaljenim praksama sa Zapada. Direct Media je uspela da ih prevaziđe, pomogne poslovnim partnerima na obe strane i obezbedi tehnološku infrastrukturu za ceo proces.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Optimistična. 🙂 Verujem da će dalje otključavanje ekonomije nastaviti da doprinosi pozitivnim trendovima u industriji tržišnih komunikacija.

Na oglašavanje na digitalnim kanalima na globalnom nivou će u 2022. biti investirano preko 60% svih medijskih budžeta. Za dalji rast udela će najvećim delom biti zaslužni online video, connected TV (CTV), commerce media i društveni mediji kao kanali. Pomenuta tranzicija je rezultat sada već kontinuirane promene u navikama u kupovini proizvoda i usluga (e-commerce) ali konzumaciji medija.

Regulativa i promene u oblasti privatnosti, kao i regulacija tehnoloških kompanija (tekuća i najavljena) će biti jedan od najvećih generatora promena ali i izazova.

Adekvatno znanje, tehnologija, pristup podacima i automatizacija oglašavanja će određivati pobednike u godinama koje su ispred nas. Direct Media je spremna da ostane na najvišem postolju, što dovoljno govori o planovima i projektima.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Posle dve vanredne godine, bilo bi neskromno i neumesno poželeti bilo šta osim isključivo – dobrog zdravlja. Iskreno želim svima da budu dobro, a Direct Media će se pobrinuti da uspešno reši sve izazove u oblasti tržišnih komunikacija – to je pod našom punom kontrolom.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Degordian ima novi podbrand: Enstring je HR-first agencija

Advertiser Serbia21. септембра 2023.

Ascanius Media Slovenija i Bosna i Hercegovina promenile naziv u Direct Media

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Represent Communications i HR Xcel predstavili zajedno novu uslugu na tržištu

Advertiser Serbia18. септембра 2023.

Stethoscope, alat za istraživanje zadovoljstva i angažovanost zaposlenih, sada se zove Luppa

Advertiser Serbia15. септембра 2023.

DRV Agencija osvojila globalnog klijenta ESPRIT: “Kreirali smo oglase za Vogue i za čuveni Hudson Yards u Njujorku “

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Najveće širenje do sada: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Advertiser Serbia5. септембра 2023.

Degordian lansirao svoj prvi podbrand – upoznajte Builtt, development agenciju!

Advertiser Serbia30. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Hrvatska tech kompanija stvorila zajednicu koja okuplja globalne agencijske stručnjake

Advertiser Serbia17. августа 2023.

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Advertiser Serbia28. јула 2023.

Najbolji saveti kako da transformišite svoj lični brend uz pomoć ChatGPT-ja

Advertiser Serbia27. јула 2023.

VELJKO GOLUBOVIĆ, New Moment: „U modulu KREATIVA IAA Akademije upoznaćemo našu prirodnu kreativnost sa super-moćima veštačke inteligencije“

Advertiser Serbia25. јула 2023.

Kako da iskoristite TikTok za promociju i realizaciju vaše Employer Branding strategije?

Advertiser Serbia21. јула 2023.

Radimo zajedno na podršci za veću zaposlenost pripadnika LGBTQI+ zajednice

Advertiser Serbia11. јула 2023.

Effie Index 2022: Objavljene najefektnije kompanije na svetu tokom 2022, među njima i one iz Hrvatske

Advertiser Serbia6. јула 2023.