Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2021/22] LUCIJA POTOČNIK, Degordian: „2021. godina je donijela puno promjena, izazova i napretka za Degordian“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Lucija Potočnik, Head of Creative agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2021. godini

– 2021. godina je donijela puno promjena, izazova i napretka za Degordian. Najveća promjena, zapravo osnaživanje nastupa na regionalnom tržištu je spajanje naših zagrebačkog, beogradskog i mostarskog ureda u Degordian One.

Naši kreativni i produkcijski talenti su spojeni pod jednim krovom i zajedničkim snagama pružamo regionalnim klijentima vrhunska digitalna rješenja. Kako sve ne bi ostalo samo na starom kontinentu, ponosni smo što otvaramo i Degordian New York i širimo poslovanje i na američko tržište.

Tijekom godine smo uvelike radili na raznim employer branding projektima diljem regije, a u drugoj polovici godine smo ponovno zaplovili i tradicionalnim kanalima marketinga, pa smo tako izbacili božićni TVC za klijenta Belje i njihov proizvod ABC sir.

S projektne strane smo jako ponosni na osvojene nagrade na ovogodišnjim Danima komunikacija (MIXX za Cross Media Integration Campaign i brončana Ideja X za kampanju Opjevani junaci Ožujskog piva) te SoMo Borcu (CM godine Kristina Ilić).

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2021. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– Prošla je godina bilo razdoblje prilagođavanja novonastaloj pandemijskoj situaciji, a najuspješniji su bili oni agilni i strateški okrenuti digitalu. Pomalo se vraćamo u normalu, odnosno vraćamo se “uobičajenim“ temama u životu, uz naravno prilagodbu na “novo normalno“.

a. U recentno, blagdansko vrijeme me ugodno iznenadio Konzum sa svojim božićnim TVC-om i razigranim, opuštenijim tonom komunikacije od klasika na koji smo inače naviknuli od velikih igrača na našem tržištu, upravo u božićno doba.

b. Brand awareness kampanja za Wolt international – kolege iz I TO NIJE SVE su pokazali da izgubljeni pitch ne mora značiti i propast dobre ideje. www.facebook.com/itonijesve/posts/4932047063485037

c. “NIJE U REDU U UREDUawareness kampanja za poboljšanje prava žena na radnom mjestu. Iako je nastala u suradnji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, agencije Senor, Outdoor akzent i agencijom Human, kampanji su se pridružili mnogi pojedinci i tvrtke koji žele govoriti više o ovoj temi, koja apsolutno zaslužuje veliki medijski prostor i vrijeme za promjene. nijeuredu.com

d. Od Degordian kampanja, izdvojila bih veliku nogometnu kampanju Ožujskog piva na digitalu, za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva. Osim klasičnog nastupa na društvenim mrežama, navijačima smo pružili platformu Vatrena memorabilija, kao svojevrsan povratak dragim sjećanjima i nogometni video serijal Dužan si mi rundu, u kojem smo ugostili najveće legende hrvatskog nogometa. www.facebook.com/zujajezakon/videos/1056015525229006

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2021.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Burger Kingov ulazak u NFT svijet kroz nastavak kampanje Keep It Real Meals. Postavljanjem QR kodova na preko 6 milijuna pakiranja, omogućili su korisnicima mogućnost otključavanja i skupljanja digitalnih dijelova koji skupljeni otvaraju daljnje nagrade. Pokazali su kako brend može pratiti tržišne i tech trendove i pametno se uključiti u ranim fazama trendova.

a. Bečka turistička zajednica i kampanja Vienna Strips on OnlyFans. Na prvu totalno nespojiv par – turistička zajednica i platforma OnlyFans. Na drugu imamo interesantnu kampanju grada Beča u kojoj su dali odgovor drugim platformama koje cenzuriraju sadržaj mnogih bečkih muzeja zbog “golotinje“. Na OnlyFans profilu su plasirali tzv. “Vienna’s 18+ content“ koji u cilju ima proširiti svijest turista o bogatoj umjetničkoj povijesti i ukazati na cenzuru umjetnosti na društvenim mrežama. 5+ od mene!

b. TikTok pokorio EURO 2020 – osim što su bili među glavnim sponzorima, njihova kampanja prije, tijekom i nakon prvenstva je prešišala mnoge druge oglašivače i platforme. U glavnom videu kampanje su spojili onu glavnu, najbitniju stvar – obične korisnike i slavne nogometaše, pod komunikacijom “join the world’s biggest line-up“. #EURO2020 je iznjedrio brojne viralne momente, nogometne izazove, zabavne intervjue… sve u svemu, čisti zgoditak.

Navedite najznačajnije faktore ograničavanja kreativnosti u domaćem advertajzingu, kao i najznačajnije faktore njenog prosperiteta.

– U svijetu digitalnog marketinga budžeti su jedna od najvećih prepreka za velike, kreativne ideje i njihovu provedbu. Još uvijek postoji velik dio oglašivača koji digital smatraju “sporednim“ ili nedovoljno važnim da se ulože veći/dostatni budžeti koji bi mogli iznijeti veće kampanje i projekte. I budžet nije jedina boljka – i dalje imamo razliku u kreativi tradicionalnih agencija i digitalnih.

U većini slučajeva se gotova kreativa “spušta“ na digitalne kanale i malo tko dozvoljava i usudi se napraviti samostalnu kreativu na digitalu, što je veliki propust. Uz to je povezano i, nažalost se još uvijek osjeti, nepovjerenje oglašivača prema stručnjacima – njihovoj kreativnosti i viziji.

Najveći faktor prosperiteta i dalje su ljudi, kreativci koji ne poznaju granice. Odnosno, prepoznaju ih i dolaze do rješenja kako ih preći, uz pozitivan ishod za oglašivače i krajnje korisnike. Tehnologija i digitalizacija života pri tome može biti odličan partner.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu u 2022?

– Kad pričamo o digitalnom marketingu, moramo krenuti od najveće trenutno teme – Mete. Što će točno sve donijeti, vidjet ćemo kroz vrijeme, ali svakako treba imati na umu i pripremati se na ulazak u ovaj Metaverse. Influencer marketing će i dalje rasti, samo ga treba pametno nastaviti koristiti i vidjeti na koji način se rješenja mogu odvesti na višu razinu.

Tijekom pandemije smo vidjeli i veliki rast performance marketinga i e-commerce-a, što je potvrdilo njihovu važnost i trendovi govore o tome da će taj semgent nastaviti rasti dalje.

Na kraju, nije novi trend, ali i dalje dobiva na sve većoj važnosti – experience, odnosno iskustvo, doživljaj korisnika kroz sve faze komuniciranja s brendovima, na temelju kojeg se gradi vrlo bitan word-of-mouth.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2022

– Želim nam svima što skoriji povratak u “fizički“ svijet, da možemo opuštenije raditi na projektima i fokusirati se na najbitnije. Osim toga, želim svima što bolji strateški pogled na vlastiti rad i slobodu u kreativi. 🙂
 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.