Agencije

[POGLED SA VRHA 2019/20] DANIEL ACKERMANN, Degordian: „Pojačali smo temelje Degordiana i vjerujem da će nam 2020 biti jako dobra godina“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2020. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danielu Ackermannu, CEO agencije Degordian…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

Iz pozicije Degordian Hrvatske, 2019 godina nam je bila godina konsolidacije. Usporili smo rast i koncentrirali se maksimalno na stabilnost, kvalitetu, organizaciju i ljude.

Pojačali smo temelje i vjerujem da će nam 2020. biti jako dobra godina. Od značajnijih aktivnosti, pojačali smo PR segment, Performance (pogotovo conversion rate optimisation), digitalnu kreativu, a pokrenuli smo i program edukacija pod nazivom Detangled koji nas neprestano oduševljava velikim odazivom i interesom.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Ekonomija raste i to se osjeti. Ima više projekata, više klijenata radi razne aktivacije što je dobro. Najveći problem je sada na drugoj strani, odnosno u nedostatku ljudi koji to mogu pratiti. Klijenti, kao i agencije, ulažu ogromne napore u pronalazak kvalitetnog kadra, što će sigurno biti velik izazov i u 2020.

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u hrvatskom privrednom okruženju

1. Jačanje partnerskih spona između agencije i klijenata. Još uvijek dosta klijenata na agencije gleda kao na dobavljače. Ako agencija bude dublje uključena, tada će kvaliteta, rezultati i odnosi biti daleko bolji.
2. Nedostaje talenata što utječe na rast troškova. Klijenti moraju biti spremni plaćati više stvari nego prije 2-3 godine.
3. Regulacija pitcheva – cilj je da budu rjeđe, da uključuju manji broj agencija, da budu kvalitetnije napravljeni te da se stvarno može izabrati partner na duže vrijeme.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

Glavni fokus će nam biti na još jačem osnaživanju performance segmenta, PR-a, kreative te employer brandinga.

To su 4 kategorije na koje ćemo se sigurno najviše fokusirati. No, općenito imamo velika očekivanja za 2020. godinu i jako smo optimistični što se toga tiče.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Napredak je veći nego ikada, stvari se mijenjaju brže nego ikada. Trebamo sve više biti otvoreni novim pristupima i mogućnostima. Samo tako ćemo ostvariti najbolji rezultat danas, ali i u godinama pred nama.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.

Agencija DRV raspisala pitch za brendove

Advertiser Serbia11. октобра 2023.

DALIBOR ŠUMIGA, Promosapiens: „Potrošačka neuroznanost jedina pokazuje stvarno stanje stvari“

Advertiser Serbia6. октобра 2023.