Istraživanja

Novo istraživanje otkrilo pozitivan uticaj televizije na današnje društvo

Istraživanja

60% Evropljana je izjavilo da su uneli pozitivne promene u svoje ponašanje zbog nečega što su videli na TV-u

 

Inovacije u TV tehnologiji i programiranju pokreću pozitivne lične i kulturne promene među evropskim potrošačima. Pokazalo je novo istraživanje koje je Samsung objavio na sajmu IFA 2019. Istraživanje započeto uoči 50. godišnjice kompanije takođe je pokazalo da je evolucija televizije, u smislu vrhunskog tehnološkog napretka kao što je 8K, ali i visokokvalitetnog, raznolikog sadržaja koji je danas dostupan, ima opipljiv uticaj na mnoge aspekte života potrošača.

Čak 57 % ispitanih Evropljana izjavilo je da ih je TV program koji su gledali podstakao da promene mišljenje o aktuelnim društvenim temama, kao što su klimatske promene, siromaštvo, ekonomska nejednakost i diskriminacija. Kao jedan od primera naveli su BBC emisiju Blue Planet, koja je motivisala 83 % ispitanika na neku vrstu akcije, poput smanjenja korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Dve trećine Evropljana je pokazalo zanimanje za sadržaj koji je vezan za aktuelna društvena pitanja. Informativni program prati sve više korisnika, pri čemu njih 56 % dokumentarne filmove navodi kao žanr koji je sadržajno najviše napredovao. Osim toga, u vreme kada je fraza fake news postala glavna tema, vrednost TV vesti i dalje ostaje ključna. Gotovo tri četvrtine (74 %) Evropljana ocenjuje TV kao jedan od njihovih najpouzdanijih izvora za vesti.

Današnja publika razvija se upravo uz ono što vidi na ekranu. Istraživanje pokazuje da 73 % Evropljana tvrdi da je televizija poboljšala njihove životne veštine – bilo da je reč o učenju novog jezika, isprobavanju novog sporta ili volontiranju.

Takođe, jedna četvrtina ispitanika želi da putuje na nove destinacije koje prethodno ne bi uopšte razmatrali kao destinaciju pre nego što su ih videli na TV-u, a njih 38 % ohrabrilo se da isproba nove recepte iz drugih kultura. Među njima se nalazi 41 % korisnika Smart TV-a, što nam govori da televizori s omogućenim internetom poboljšavaju korisničko iskustvo gledanja.

Dok televizija podstiče gledaoce da pomeraju svoje granice i iskušavaju nove stvari, ona takođe ostaje važan faktor prilikom odmaranja. Jedna četvrtina korisnika smatra da gledanje televizije doprinosi njihovom opštem mentalnom blagostanju, dok jedna trećina navodi da je to njihov glavni način opuštanja.

Istraživanje takođe pokazuje da je televizija još uvek urođeno socijalno iskustvo, a polovina korisnika vreme provedeno zajedno gledajući televiziju smatra kvalitetno iskorišćenim vremenom provedenim u krugu porodice. Ustvari, više od jedne trećine (34 %) Evropljana smatra da je TV stvorio neke od njihovih najjačih zajedničkih uspomena, posebno prilikom ključnih sportskih događanja ili vesti, dodatno pojačavajući televiziju kao platformu za pozitivna zajednička iskustva.

Naša najnovija istraživanja pokazuju trajni efekat i privlačnost koju televizija ima na publiku, a mi smo i dalje posvećeni inovacijama usmerenim na korisnike koji preispituju ulogu koju TV igra u našim domovima. Inovacije isporučujemo kroz proizvode kao što je revolucionarni QLED 8K asortiman, koji pruža impresivnu kvalitet slike, elegantan dizajn i pametne funkcije, što nam daje osnovu za stvaranje novog, prilagođenog doživljaja gledanja. Kombinacija većih i boljih ekrana, s pametnijim i raznovrsnijim sadržajem, televiziji daje moć uticaja na naše poglede na niz tema“, rekao je Nathan Sheffield, direktor TV i AV segmenta Samsung Europe.

 

Priredila: Martina Čizmić
Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Istraživanja

Sedmični pregled gledanosti televizije od 27. jula do 2. avgusta 2020. godine

Advertiser Serbia4. avgusta 2020.

Istraživanje: Kreativna industrija u Srbiji među najpogođenijim Covid-19 krizom

Advertiser Serbia3. avgusta 2020.

Hrvatska: Komunikacijska ulaganja nisu smanjena

Advertiser Serbia30. jula 2020.

Direct PERSPECTIVE pokreće dijalog o novoj normalnosti – O poslovanju, brendovima i tehnologijama

Advertiser Serbia23. jula 2020.

Istraživanje: Do dva sata dnevno ispred ekrana umanjilo bi rizik od smrti

Advertiser Serbia23. jula 2020.

Istraživanje: Britanci troše milione funti više na čaj, kafu i keks

Advertiser Serbia22. jula 2020.

Volkswagen najzaduženija kompanija na svetu

Advertiser Serbia20. jula 2020.

Delez Srbija jedan od najpoželjnijih poslodavaca

Advertiser Serbia17. jula 2020.

Istraživanje: Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju u Srbiji

Advertiser Serbia16. jula 2020.

Stručnjak za e-zdravlje dr Šari Langemak: „Telemedicina ključna za kontrolu pandemija u budućnosti“

Advertiser Serbia15. jula 2020.

Milion pušača u Britaniji ostavilo cigarete tokom pandemije

Advertiser Serbia15. jula 2020.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 29. juna do 5. jula 2020. godine

Advertiser Serbia8. jula 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

Reuters institut: Tokom pandemije COVID-19 zabeležen porast informisanja putem televizije

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Tramp doneo Fox-u rekordnu gledanost

Advertiser Serbia23. juna 2020.