Istraživanja

Novo istraživanje otkrilo pozitivan uticaj televizije na današnje društvo

Istraživanja

60% Evropljana je izjavilo da su uneli pozitivne promene u svoje ponašanje zbog nečega što su videli na TV-u

 

Inovacije u TV tehnologiji i programiranju pokreću pozitivne lične i kulturne promene među evropskim potrošačima. Pokazalo je novo istraživanje koje je Samsung objavio na sajmu IFA 2019. Istraživanje započeto uoči 50. godišnjice kompanije takođe je pokazalo da je evolucija televizije, u smislu vrhunskog tehnološkog napretka kao što je 8K, ali i visokokvalitetnog, raznolikog sadržaja koji je danas dostupan, ima opipljiv uticaj na mnoge aspekte života potrošača.

Čak 57 % ispitanih Evropljana izjavilo je da ih je TV program koji su gledali podstakao da promene mišljenje o aktuelnim društvenim temama, kao što su klimatske promene, siromaštvo, ekonomska nejednakost i diskriminacija. Kao jedan od primera naveli su BBC emisiju Blue Planet, koja je motivisala 83 % ispitanika na neku vrstu akcije, poput smanjenja korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Dve trećine Evropljana je pokazalo zanimanje za sadržaj koji je vezan za aktuelna društvena pitanja. Informativni program prati sve više korisnika, pri čemu njih 56 % dokumentarne filmove navodi kao žanr koji je sadržajno najviše napredovao. Osim toga, u vreme kada je fraza fake news postala glavna tema, vrednost TV vesti i dalje ostaje ključna. Gotovo tri četvrtine (74 %) Evropljana ocenjuje TV kao jedan od njihovih najpouzdanijih izvora za vesti.

Današnja publika razvija se upravo uz ono što vidi na ekranu. Istraživanje pokazuje da 73 % Evropljana tvrdi da je televizija poboljšala njihove životne veštine – bilo da je reč o učenju novog jezika, isprobavanju novog sporta ili volontiranju.

Takođe, jedna četvrtina ispitanika želi da putuje na nove destinacije koje prethodno ne bi uopšte razmatrali kao destinaciju pre nego što su ih videli na TV-u, a njih 38 % ohrabrilo se da isproba nove recepte iz drugih kultura. Među njima se nalazi 41 % korisnika Smart TV-a, što nam govori da televizori s omogućenim internetom poboljšavaju korisničko iskustvo gledanja.

Dok televizija podstiče gledaoce da pomeraju svoje granice i iskušavaju nove stvari, ona takođe ostaje važan faktor prilikom odmaranja. Jedna četvrtina korisnika smatra da gledanje televizije doprinosi njihovom opštem mentalnom blagostanju, dok jedna trećina navodi da je to njihov glavni način opuštanja.

Istraživanje takođe pokazuje da je televizija još uvek urođeno socijalno iskustvo, a polovina korisnika vreme provedeno zajedno gledajući televiziju smatra kvalitetno iskorišćenim vremenom provedenim u krugu porodice. Ustvari, više od jedne trećine (34 %) Evropljana smatra da je TV stvorio neke od njihovih najjačih zajedničkih uspomena, posebno prilikom ključnih sportskih događanja ili vesti, dodatno pojačavajući televiziju kao platformu za pozitivna zajednička iskustva.

Naša najnovija istraživanja pokazuju trajni efekat i privlačnost koju televizija ima na publiku, a mi smo i dalje posvećeni inovacijama usmerenim na korisnike koji preispituju ulogu koju TV igra u našim domovima. Inovacije isporučujemo kroz proizvode kao što je revolucionarni QLED 8K asortiman, koji pruža impresivnu kvalitet slike, elegantan dizajn i pametne funkcije, što nam daje osnovu za stvaranje novog, prilagođenog doživljaja gledanja. Kombinacija većih i boljih ekrana, s pametnijim i raznovrsnijim sadržajem, televiziji daje moć uticaja na naše poglede na niz tema“, rekao je Nathan Sheffield, direktor TV i AV segmenta Samsung Europe.

 

Priredila: Martina Čizmić
Izvor: zimo.hr

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Istraživanja

Bez nadzora nad tajnim podacima na Zapadnom Balkanu

Advertiser Serbia19. септембра 2023.

IFA 2023: Samsung SmartThings povezuje ljude sa stvarima koje su im najvažnije

Advertiser Serbia31. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 14. do 20. avgusta 2023

Advertiser Serbia24. августа 2023.

Čak 46% domaćinstava u Evropi ima ljubimca: Statistika otkriva porast broja vlasnika četvoronožnih prijatelja

Advertiser Serbia22. августа 2023.

Gledanost televizije u julu 2023

Advertiser Serbia21. августа 2023.

HURA-ino istraživanje: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

Advertiser Serbia17. августа 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 7. do 13. avgusta 2023

Advertiser Serbia16. августа 2023.

Deficit zanatlija, a njihove plate idu i do 350.000 dinara

Advertiser Serbia20. јула 2023.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 10. do 16. jula 2023

Advertiser Serbia18. јула 2023.

Proaktivni saveti za zaštitu podataka dok radite u pokretu

Advertiser Serbia3. јула 2023.

Istraživanje otkrilo negativnu stranu veštačke inteligencije koja bi mogla da ima ozbiljne posledice

Advertiser Serbia3. јула 2023.

CEPER: Javni prevoz i bicikli su najpopularnije alternative automobilima u srednjoj Evropi

Advertiser Serbia28. јуна 2023.

Reuters Digital Report 2023: Mediji moraju da se prilagode novim generacijama

Advertiser Serbia15. јуна 2023.

Privlačenje i zadržavanje zaposlenih najveći problem u kompanijama

Advertiser Serbia14. јуна 2023.

Rojtersov institut: Sve više ljudi vesti čita na platformama poput TikToka

Advertiser Serbia14. јуна 2023.