Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Agencije

Najznačajnija OOH kompanija u Srbiji, Alma Quattro, u godini kada obeležava jubilej 25 godina uspešnog rada, napravila je seriju članaka o razvoju outdoor oglašavanja na teritoriji Srbije. U narednih nekoliko sedmica, ovi članci biće objavljivani i u našem izdanju

 

Press clipping i arhiv fotografija Alme Quattro zajedno pokrivaju turbulentan period od 1994. godine u kom je došlo do ubrzane ekspanzije i razvoja spoljnjog oglašavanja u našoj zemlji. Kroz prizmu fotografija, informacija od zaposlenih i isečaka iz novina, rekonstruisan je pregled razvoja oglasne poruke i samog medija uz promene na tržištu, regulative i druge uslove koji su usmeravali razvoj ovog medija.

“Zlatnim vremenom OOH-a u Srbiji” nazivamo period devedesetih godina prošlog veka, do stupanja na snagu prvog Zakona o oglašavanju 2005. godine. U ovom periodu od oko jedne decenije, Republika Jugoslavija (kasnije Republika Srbija) je bila svojevrsni El Dorado zbog potpune deregulacije oglašivačke delatnosti. To znači da su na bilborde prvi pohrlili “biznisi poroka” poput alkoholne i duvanske industrije koji su dali inicijalni zalet ovom vidu oglašavanja.

Budžeti tih klijenata su bili…neviđeni. Ulagalo se i šakom i kapom. Prelivalo je. Svi glavni pravci, sve ulice i svi delovi grada su bili „tapacirani“ posterima različitih „cigaretaša“ koji su vodili svoj mali interni rat za preuzimanje nekog postotka market share-a od konkurencije. Preko reklamnih panoa, njihovi putevi su vodili do mesta prodaje, koje je takođe bilo brendirano, kako bi svaki potrošač bio izložen uticaju reklame do samog momenta kupovine.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Sećam se da je account u jednoj marketinškoj agenciji radio za 2 konkurentska brenda iz duvanske industrije. Na svakom zajedničkom sastanku sa klijentom je uredno vadio kutiju cigareta onog brenda sa kojim trenutno razgovaramo. Znali smo o kom se klijentu radi kad stavi paklicu na sto. Podsećam, u to vreme je još uvek bilo dozvoljeno pušiti u zatvorenim prostorijama. Pitala sam ga jednom da li mu se nekada desilo da pobrka cigarete. Tvrdio je da je profesionalac i da to ne može njemu da se dogodi. Takvo je vreme bilo da se vodilo se računa o sujeti klijenta čak i u tim detaljima.“

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

null

Skeniran isečak iz press clippinga Alme Quattro

U vreme kada je najbesnije vozilo koje se kotrljalo po ulicama Beograda (ukoliko ga je vozio običan smrtnik) bio Mercedes-Benz W123, a ostale članice voznog parka Beograda bile Lada, Yugo Koral, Zastava, Peglica, Trabant i poneki Reno, najveća kampanja na OOH mediju je bila za Davidoff, postavljena na čak 74 prosvetljena bilborda sa čuvenim sloganom The more you know. Bez prevoda i suvišnih objašnjenja, kampanja je “radila posao”.

„Većina ljudi nije ni primetila da se za svaki talas kampanje štampaju novi posteri sa drugim manekenima. Isti tip muškarca, ista pozadina, samo su se menjale tipizirane face.“

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

Kampanja u kojoj je genijalnost građana prestonice naročito došla do izražaja je kampanja za Tvornicu duhana Rovinj 2003. godine. Naime, zakupljeni su klasični prosvetljeni bilbordi i citylight-i na autobuskim stanicama, a agencija je Almi Quattro poslala dva vizuelna rešenja: jedno sa konjima i drugo sa delfinima.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Niko nije bio siguran kakve veze imaju delfini, konji i cigarete, ali kreativnost agencija nikada nije dovođena u pitanje. Kampanja je uredno postavljena, da bismo već nakon par dana bili svedoci spontanog nestajanja postera sa likom delfina.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Bilo kako bilo, naši građani su toliko bili oduševljeni vizuelnim rešenjem sa delfinima da su nam iz citylight-a redovno krali postere. Konje niko nije dirao. Nikada nismo saznali zašto. Kažu da postoji bliskost između mozga delfina i ljudi, možda su se građani zbog toga osetili pozvanim da postere i prisvoje.

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

OPROBANA FORMULA ZA OOH

Duvanska i alkoholna industrija su veliku pažnju polagale u razvoj snage brenda kroz prepoznatljivost logotipa (uz moto “logo mora da dominira”), efektan i kratak slogan i sveden dizajn. Njihova rešenja nisu bila opterećena mnoštvom nepotrebnih elemenata.

 

Ceo članak možete pročitati na sajtu ALMAQUATTRO25

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Zaključen UEPS-ov konkurs za 2019: Preko 200 radova, ekspanzija radio spota

Advertiser Serbia11. decembra 2019.

[POGLED SA VRHA 2019/20] LANA BEDEKOVIĆ ROSANDIĆ, Alert: „Kad podvučem crtu, 2019. godina je za Alert bila odlična“

Advertiser Serbia10. decembra 2019.

Velika uspešna Drive Cafe kampanja se nastavlja

Advertiser Serbia9. decembra 2019.

[POGLED SA VRHA 2019/20] MARINA ČULIĆ FISCHER, Dialog Komunikacije
: „Jako smo zadovoljni s rezultatima koje ćemo ostvariti u 2019. godini, svi naši poslovni pokazatelji pokazuju rast“

Advertiser Serbia9. decembra 2019.

DANKA TRBOJEVIĆ nova direktorica agencije DRIVE

Advertiser Serbia6. decembra 2019.

Veliki Sempler za projekat „Ne odričem se svoga deteta“

Advertiser Serbia30. novembra 2019.

Grand Sempler i dva Zlata za UM Beograd na SEMPL festivalu

Advertiser Serbia29. novembra 2019.

Širom gradova Srbije osvanula bilbord kampanja za program „Podrška, ne perfekcija”

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2019] ALMA QUATTRO: „Od Glavne pošte do Marsa – 25 godina rada AQ“

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

weCAN: Na oglašavanje u CEE regionu u 2018 potrošeno 13,8 milijardi evra

Advertiser Serbia28. novembra 2019.

DIRECT MEDIA United Solutions donirala savremeni dijagnostički aparat Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“

Advertiser Serbia25. novembra 2019.

Sve više influensera koristi svoj uticaj za razvijanje vlastitih biznisa i brendova

Advertiser Serbia23. novembra 2019.

Bilbordi duž celog Marsa: ALMA QUATTRO proslavila 25 godina rada

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja otvoren do 6. decembra

Advertiser Serbia21. novembra 2019.

SANJA PEŠIĆ, Generalna direktorka ALMA QUATTRO: Biti žena među ljudima

Advertiser Serbia20. novembra 2019.