Agencije

Istorija razvoja OOH oglašavanja u Srbiji #7: Dobro došli u El Dorado – OOH 90-ih

Agencije

Najznačajnija OOH kompanija u Srbiji, Alma Quattro, u godini kada obeležava jubilej 25 godina uspešnog rada, napravila je seriju članaka o razvoju outdoor oglašavanja na teritoriji Srbije. U narednih nekoliko sedmica, ovi članci biće objavljivani i u našem izdanju

 

Press clipping i arhiv fotografija Alme Quattro zajedno pokrivaju turbulentan period od 1994. godine u kom je došlo do ubrzane ekspanzije i razvoja spoljnjog oglašavanja u našoj zemlji. Kroz prizmu fotografija, informacija od zaposlenih i isečaka iz novina, rekonstruisan je pregled razvoja oglasne poruke i samog medija uz promene na tržištu, regulative i druge uslove koji su usmeravali razvoj ovog medija.

“Zlatnim vremenom OOH-a u Srbiji” nazivamo period devedesetih godina prošlog veka, do stupanja na snagu prvog Zakona o oglašavanju 2005. godine. U ovom periodu od oko jedne decenije, Republika Jugoslavija (kasnije Republika Srbija) je bila svojevrsni El Dorado zbog potpune deregulacije oglašivačke delatnosti. To znači da su na bilborde prvi pohrlili “biznisi poroka” poput alkoholne i duvanske industrije koji su dali inicijalni zalet ovom vidu oglašavanja.

Budžeti tih klijenata su bili…neviđeni. Ulagalo se i šakom i kapom. Prelivalo je. Svi glavni pravci, sve ulice i svi delovi grada su bili „tapacirani“ posterima različitih „cigaretaša“ koji su vodili svoj mali interni rat za preuzimanje nekog postotka market share-a od konkurencije. Preko reklamnih panoa, njihovi putevi su vodili do mesta prodaje, koje je takođe bilo brendirano, kako bi svaki potrošač bio izložen uticaju reklame do samog momenta kupovine.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Sećam se da je account u jednoj marketinškoj agenciji radio za 2 konkurentska brenda iz duvanske industrije. Na svakom zajedničkom sastanku sa klijentom je uredno vadio kutiju cigareta onog brenda sa kojim trenutno razgovaramo. Znali smo o kom se klijentu radi kad stavi paklicu na sto. Podsećam, u to vreme je još uvek bilo dozvoljeno pušiti u zatvorenim prostorijama. Pitala sam ga jednom da li mu se nekada desilo da pobrka cigarete. Tvrdio je da je profesionalac i da to ne može njemu da se dogodi. Takvo je vreme bilo da se vodilo se računa o sujeti klijenta čak i u tim detaljima.“

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

null

Skeniran isečak iz press clippinga Alme Quattro

U vreme kada je najbesnije vozilo koje se kotrljalo po ulicama Beograda (ukoliko ga je vozio običan smrtnik) bio Mercedes-Benz W123, a ostale članice voznog parka Beograda bile Lada, Yugo Koral, Zastava, Peglica, Trabant i poneki Reno, najveća kampanja na OOH mediju je bila za Davidoff, postavljena na čak 74 prosvetljena bilborda sa čuvenim sloganom The more you know. Bez prevoda i suvišnih objašnjenja, kampanja je “radila posao”.

„Većina ljudi nije ni primetila da se za svaki talas kampanje štampaju novi posteri sa drugim manekenima. Isti tip muškarca, ista pozadina, samo su se menjale tipizirane face.“

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

Kampanja u kojoj je genijalnost građana prestonice naročito došla do izražaja je kampanja za Tvornicu duhana Rovinj 2003. godine. Naime, zakupljeni su klasični prosvetljeni bilbordi i citylight-i na autobuskim stanicama, a agencija je Almi Quattro poslala dva vizuelna rešenja: jedno sa konjima i drugo sa delfinima.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Niko nije bio siguran kakve veze imaju delfini, konji i cigarete, ali kreativnost agencija nikada nije dovođena u pitanje. Kampanja je uredno postavljena, da bismo već nakon par dana bili svedoci spontanog nestajanja postera sa likom delfina.

null

Arhivska fotografija Alme Quattro

Bilo kako bilo, naši građani su toliko bili oduševljeni vizuelnim rešenjem sa delfinima da su nam iz citylight-a redovno krali postere. Konje niko nije dirao. Nikada nismo saznali zašto. Kažu da postoji bliskost između mozga delfina i ljudi, možda su se građani zbog toga osetili pozvanim da postere i prisvoje.

Bojana Novaković, direktorka prodaje AQ

OPROBANA FORMULA ZA OOH

Duvanska i alkoholna industrija su veliku pažnju polagale u razvoj snage brenda kroz prepoznatljivost logotipa (uz moto “logo mora da dominira”), efektan i kratak slogan i sveden dizajn. Njihova rešenja nisu bila opterećena mnoštvom nepotrebnih elemenata.

 

Ceo članak možete pročitati na sajtu ALMAQUATTRO25

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Agencije

Jana 800 by Saatchi&Saatchi Hrvatska

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Doktori superheroji deo digitalne izložbe “Great ads for good”

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Novi letnji Master class u Represent Communications: TikTok like a PRO

Advertiser Serbia3. jula 2020.

Budućnost maloprodaje: Sinergija razumevanja, efikasnosti i empatije

Advertiser Serbia30. juna 2020.

POLARIS otkriva kako COVID-19 kriza utiče na advertajzing industriju

Advertiser Serbia26. juna 2020.

PREDRAG VOJINOVIĆ: „Živimo u doba egzibicionizma, voajerizma, materijalizma i egoizma“

Advertiser Serbia26. juna 2020.

DAVOR BRUKETA: „Nadam se da ćemo pronaći način da prestanemo nanositi bol jedni drugima kao i drugim vrstama“

Advertiser Serbia25. juna 2020.

ROBERT BOHINEC: „Želim svet bez maski. Čak i bez onih na licu“

Advertiser Serbia24. juna 2020.

Otvaranjem poslovne jedinice u Srbiji agencija Will Marlow proširuje svoje poslovanje

Advertiser Serbia23. juna 2020.

IVAN TANIĆ: „Želim svet malo suosjećajniji i mrvicu tiši“

Advertiser Serbia22. juna 2020.

VELJKO GOLUBOVIĆ: „Ovaj svet više ne pripada nama, niti mi njemu“

Advertiser Serbia19. juna 2020.

W+K: Sarađivaćemo samo sa klijentima koji podržavaju BLM pokret

Advertiser Serbia18. juna 2020.

Ask an expert: ANĐELKO TRPKOVIĆ, CEO Publicis Groupe Adriatic

Advertiser Serbia17. juna 2020.

JANKO PAVLOVIĆ: „Imam utisak da ni centri moći ne znaju šta rade“

Advertiser Serbia17. juna 2020.

BOJAN ŠAPTOVIĆ: „Ovo je utakmica u kojoj sanjari i utopisti gube od iskusnih napadača“

Advertiser Serbia17. juna 2020.