Brendovi

Nestlé finansijski izveštaj za 2023. beleži stabilan organski rast od 7,2 %

Brendovi

ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je finansijske rezultate za 2023. godinu.

 

Organski rast iznosio je 7,2%, uz rast cena od 7,5% i realni interni rast (RIG) od -0,3%. Rast je zasnovan na rezultatima u svim geografskim oblastima i kategorijama.
Ukupna prodaja iznosila je 93,0 milijarde CHF, što predstavlja pad od 1,5% (u poslovnoj 2022. godini iznosila je 94,4 milijarde CHF). Kursevi su uticali na smanjenje prodaje od 7,8%. Neto prodaja imovine imala je negativan efekat od 0,9%.
Osnovna marža operativnog profita (UTOP) iznosila je 17,3% i povećana je za 20 baznih poena na izveštajnoj osnovi, kao i za 40 baznih poena u stalnoj valuti. Osnovna marža operativnog profita od trgovanja iznosila je 15,6% i povećana je za 160 baznih poena.
Zarada po akciji povećana je za 8,4% u stalnoj valuti, kao i za 0,1% na izveštajnoj osnovi, na 4,80 CHF. Zarada po akciji porasla je za 23,7% (na 4,24 CHF) na osnovu izveštaja, uglavnom odražavajući stavke koje se ne ponavljaju u prethodnoj godini.
Slobodni novčani tok iznosio je 10,4 milijarde CHF, što je povećanje od 3,8 milijardi CHF nakon značajnog smanjenja obrtnog kapitala.
– Upravni odbor predlaže dividendu od 3,00 CHF po akciji (povećanje od 5 centi), čime je ovo 29. uzastopna godina rasta dividende. U 2023. akcionarima je vraćeno ukupno 12,8 milijardi CHF, kombinacijom dividendi i otkupa akcija.
Prognoza za 2024: očekuje se organski rast prodaje od oko 4% i umereno povećanje osnovne operativne profitne marže. Očekuje se da će zarada po akciji u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.
Srednjoročni ciljevi za 2025. godinu su u potpunosti potvrđeni: do 2025. godine biće ostvaren organski rast prodaje (srednja jednocifrena brojka) i raspon osnovne operativne profitne marže od 17,5% – 18,5%. Zarada po akciji u stalnoj valuti će porasti između 6% i 10%.

Mark Schneider, izvršni direktor Nestlea, rekao je: „Inflacija bez presedana u poslednje dve godine povećala je pritisak na mnoge potrošače i uticala na potražnju za hranom i pićem. U ovom izazovnom kontekstu, ostvarili smo snažan organski rast i solidno poboljšanje marže uz povećanje marketinških ulaganja i drugih ulaganja u rast. Slobodan novčani tok se vratio na prethodne nivoe. U 2024. ćemo se fokusirati na rast zasnovan na obimu i asortimanu uz povećanu podršku brenda i povećati vrednost za potrošače kroz aktivne inovacije i obnovu, ponudu vrhunskih proizvoda, pristupačnost i hranljivije opcije. Nastavićemo da fokusiramo našu alokaciju kapitala na naše brzorastuće brendove, što će nam omogućiti pouzdan rast i povećanje lojalnosti brendu.
Kako bismo podstakli povećanje tržišnog udela, naš prioritet je da iznenadimo potrošače raznolikom ponudom i fokusiramo se na vrhunske performanse. Uvereni smo da imamo odgovarajuću strategiju, portfolio i sposobnosti da ostvarimo svoje ciljeve do 2025.

Zona Evrope

Prema finansijskom izveštaju za 2023. organski rast iznosio je 8,2% (uz rast cene od 10,6%). RIG je bio -2,4%, što odražava elastičnost potražnje i ograničenja kapaciteta. Kurs je smanjio prodaju za 4,9%. Neto prodaja imovine uticala je na prodaju za 3,4%. Prijavljena prodaja u evropskom području smanjena je za 0,2% na 19,1 milijardu CHF.
Na rast u zoni Evrope uticalo je povećanje cena, snažan razvoj e-trgovine i stalni rast out-of-home kanala prodaje. Zona Evrope zabeležila je povećanje tržišnog udela u kategorijama hrane za kućne ljubimce i hrane za bebe.

U pogledu kategorija proizvoda, brend Purina PetCare je dao ključni doprinos rastu zahvaljujući raznovrsnom asortimanu vrhunskih brendova Felix, Gourmet i Purina ONE. Kafa je zabeležila srednji jednocifreni rast, predvodnici su bili topivi i gotovi proizvodi Nescafé. Konditorski proizvodi beleže visok jednocifreni rast, a KitKat nastavlja da povećava tržišni udeo. Nestlé Professional je ostvario dvocifreni rast, prvenstveno u kategoriji pića. Ishrana odojčadi je zabeležila visok jednocifreni rast zasnovan na kontinuiranom rastu premium ishrane za bebe, posebno NAN proizvoda. Kategorija kulinarstva zabeležila je srednji jednocifreni rast i snažan rast prodaje za Maggi i Thomy proizvode. Voda je zabeležila nizak jednocifren rast, pošto je snažan rast S.Pellegrino i Acqua Panna bio u velikoj meri nadoknađen efektom privremenih ograničenja kapaciteta za Perrier.

Osnovna marža operativnog profita ove oblasti ostala je nepromenjena u odnosu na prethodnu godinu. Značajna inflacija troškova i veći troškovi reklamiranja i marketinga neutralisali su mere vezane za optimizaciju cena i portfolia.

Kompanija Nestle u Hrvatskoj je prošle godine ostvarila organski rast od 13%. „Iza nas je godinu na koju smo ponosni kao kompanija i kao tim jer smo jasno pokazali odlučnost u ispunjavanju poslovnih ciljeva. Zahvaljujući fokusu na krajnje potrošače i kupce, što je okosnica naših strategija, postigli smo veliki uspeh u kategoriji hrane, pića, hrane za kućne ljubimce i proizvoda za profesionalnu upotrebu Professional. 2023. godina bila je još jedna prekretnica u daljem razvoju i unapređenju naših društveno odgovornih inicijativa Vrtim Zdravi Film i #BirajZeleno, kojima želimo da edukujemo građane i podstaknemo ih na usvajanje zdravih navika i brigu o životnoj sredini. Takođe, nastavili smo da pomažemo mladim poslovnim profesionalcima na početku njihovog profesionalnog puta kroz tronedeljnu edukaciju i praksu u okviru našeg Nestlé Summer’s Cool programa“, rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlea za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Prognoza

Prognoza za 2024: očekuje se organski rast prodaje od približno 4% i umereno povećanje osnovne operativne profitne marže. Očekuje se da će zarada po akciji u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.

Srednjoročni ciljevi za 2025. godinu su u potpunosti potvrđeni: do 2025. će se postići organski rast prodaje (srednje jednocifreni) i osnovni raspon operativne profitne marže od 17,5% – 18,5%. Zarada po akciji u stalnoj valuti će porasti između 6% i 10%.

O KOMPANIJI:
Nestlé je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 291.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u gotovo svakoj zemlji na svetu. Prodaja kompanije Nestlé za 2022. godinu iznosila je 94.4 milijardu švajcarskih franaka. Nestlé je prisutan u Hrvatskoj od 2003. godine i zapošljava 117 ljudi.

NESTLÉ U ZAJEDNICI
Kompanija Nestlé u svom portfelju ima više od 2.000 brendova i 10.000 vrsta proizvoda, a na tržištu regije dostupno je više od 30 brendova i 700 vrsta proizvoda iz sedam kategorija.
Nestlé Adriatic obuhvata tržišta Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Kosova, koje je s Bugarskom i Rumunijom deo tržišta Nestlé JI Evropa.
Od 291.000 zaposlenih u Hrvatskoj ih radi 117.
Širom sveta kompanija ima 403 fabrike, od kojih unutar Jugoistočnog tržišta dve (Sofija, Surčin).
U poslednjih pet godina više od 100.000 potrošača s područja regije učestvovalo je u Nestlé istraživanjima i direktno uticalo na dalji razvoj i širenje portfelja proizvoda u skladu s potrebama lokalnih potrošača.
U više od 10 godina u okviru projekta Vrtim Zdravi Film kompanija je investirala više od 4,5 miliona kuna u edukaciju o ishrani.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Sajber kriminal je jedna od najunosnijih prevara na svetu – saznajte kako da zaštitite svoje poslovanje

Advertiser Serbia24. април 2024.

Gejming industrija Srbije povećala prihode i broj zaposlenih

Advertiser Serbia22. април 2024.

A1 escape room „Izgubljeni IDentitet“ posetilo više od 4.000 ljudi

Advertiser Serbia18. април 2024.

Samsung predstavio Samsung Galaxy evropski tim sportista za Pariz 2024

Advertiser Serbia18. април 2024.

Telekom Srbija pokreće projekat „Dečji svet je veći od ekrana“

Advertiser Serbia16. април 2024.

Održana prva radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže

Advertiser Serbia15. април 2024.

Da li ste se prijavili na konkurs „ESG Lideri“?

Advertiser Serbia15. април 2024.

Uranjanje u dubine uz 8K: Podvodni snimatelj Pavel Aktel o novoj eri snimanja filmova u visokoj rezoluciji

Advertiser Serbia15. април 2024.

Samsung 15. godinu zaredom vodeći na globalnom tržištu sistema digitalnog oglašavanja

Advertiser Serbia12. април 2024.

Samsung Electronics već 18 uzastopih godina na vrhu globalnog tržišta televizora

Advertiser Serbia10. април 2024.

Pet pravila za uspešno ulaganje u investiciono zlato

Advertiser Serbia10. април 2024.

S kojom slavnom osobom biste voleli da popijete jutarnju kafu?

Advertiser Serbia9. април 2024.

Neophodno, inovativno, skladno: Novi identitet dizajna Samsung Electronics u 2030. godini

Advertiser Serbia9. април 2024.

Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Advertiser Serbia8. април 2024.

Otvoren 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona dinara za najbolje projekte iz organske poljoprivrede

Advertiser Serbia8. април 2024.