Agencije

MIRKO MANDIĆ, SVA: „Srpski advertajzing liči na površinu Meseca a mi u njemu – na kosmonaute sa manjkom kiseonika“

Agencije

Mirko Mandić, direktor agencije SVA i pripadnik marketinške inteligencije – o nekim bitnim pitanjima i problemima srpskog, regionalnog i svetskog advertajzinga…Razgovor vodio Nenad Danilović

Mirko, ulazimo u poslednju fazu poslovne godine…je li ona bila napokon predvidljiva, što je bilo vaša želja, izražena u našem poslednjem intervjuu iz januara ove godine?

– Nije valjda, moraću pažljivije da biram želje. Jer godina je bila predvidljiva, ali nepodnošljivo stagnirajuća. Na nas se to odrazilo na taj način da nismo imali vremena ni za šta drugo, tako da ili nešto nije u redu sa nama ili sa biznisom. Daleko je od super, ali evo nas, i ove godine beležimo rast. Da li bih želeo da ponovim želju i dobijem ovaj rezultat? Ne bih.

Šta je agencija SVA koju vodite radila tokom proteklih 10 meseci? Je li bilo značajnih projekata, promena, nagrada, povezivanja…?

– Počeli smo da radimo jedan veliki evropski brend za tržište Kanade. Potpuno neverovatno. Radimo i za kanadske pojmove veliku social medija kampanju, Angažovali smo lokalne partnere iz Montreala i Toronta. Za sada sve ide sa uobičajenim povremenim stresom, ali bajkovito. Insight fantastičan, koncept za nijansu disruptivniji i onda su pretestinzi pokazali da će rezultati biti fantastični, tako da smo sami sebe najviše iznenadili kada smo pobedili.

Što se tiča nagrada i festivala veoma smo ponosni na priznanje Agencija godine 2016 Društva za odnose s javnošću Srbije.

Nedavno, na konferenciji Digital, mogli smo od ljudi iz Ipsosa čuti, (po nama) zabrinjavajući podatak, da je investiranje u oglašavanje u Srbiji u 2015 godini iznosilo 162 miliona evra. Ovo, iako je povećanje u odnosu na 2014, ono je minimalno – iznosi samo 6 miliona evra, što je znači pre pokazatelj stagnacije a ne rasta oglasnog tržišta u Srbiji. Tokom nekoliko poslednjih godina vrednost ovog tržišta se kreće oko 160 miliona evra, par miliona gore-dole. Kako Vi ocenjujete prošlogodišnju vrednost oglasnog tržišta i kretanje te vrednosti tokom zadnjih nekoliko godina? Koji su putevi ozbiljnijeg povećanja prometa i prihoda reklamne industrije u Srbiji?

– Srbija ne raste već godinama. Ukoliko si optimistično raspoložen kažeš da tržište stagnira. No, već godinama, kada se veliki oglašivač povuče sa tržišta ostane rupa. I to je to. Retko kada neko novi uskoči i popuni je. Zato naš advertajzing i media landscape počinje da liče na površinu Meseca, a mi na kosmonaute sa manjkom kiseonika, mada je cela industrija dobro orijentisana. Valjda je to ludačka nada da će dobri trendovi postati stvarnost.

U Hrvatskoj je ove godine primećeno snažno aktuelizovanje govora o izvozu kreativne industrije. U Srbiji takvog aktuelizovanja nema. Koje je vaše lično mišljenje o poželjnim pravcima izvoza srpske reklamne kreativnisti, je li to Zapad ili Istok? Što se ta tema ne aktuelizuje više u Srbiji, srpsko tržište je očito stagnantno, glad za većim prihodima agencija je velika?

– Nije mali broj ovdašnjih dizajnera i developera koji biduju na najznačajnijim svetskim platformama i zarađuju ozbiljne honorare. I to je to. A značajan izvoz srpske reklamne kreativnosti je ipak samo incident. Taj incident je u slučaju SVA veoma važna stavka u prihodima agencije, ali i dalje mislim da je incident i za nas i za celu industriju.

Tokom ove godine postali ste član Upravnog odbora nacionalnog udruženja za tržišne komunikacije UEPS. Ovo udruženje je najavilo ambiciozan petogodišnji plan rada. Koje su bitne aktivnosti i promene najavljene, šta je dosad od toga urađeno? Znate kako se kaže, ‘sto dana vlade…’ pa se donosi nekakva relevantna ocena o radu…

– UEPS je najstarija organizacija na ovim prostorima. I to je fantastično. Nije fantastično što je već godinama bez većeg značaja. Od ove godine namera UEPS-a je da postane glas srpske oglašivačke industrije. To do sada ni jednom sličnom projektu nije uspelo.

Ali želja u UEPS-u postoji. Ako bude volje i snalažljivosti da bude relevantan onda će i uticaj početi da raste. Nije normalno da najveći srpski oglašivači organizuju pitcheve i da tokom pitcha menjaju pravila, da po okončanju pitcha ne obaveste učesnike o završetku i da nijedna organizacija ne kaže ni reč, da agencije ne kažu ni reč. Prva organizacija koja bude konzistentno i javno reagovala u zaštiti profesionalne pristojnosti postaće značajna i postaće moćna, a onda i respektabilna. No, to će se teško dogoditi dok tržišni lideri naše industrije ne budu iskreno hteli da se to dogodi.

null

Kakvo je Vaše mišljenje o aktuelnoj reklamnoj kampanji za Klik TV? Ova kampanja, pogotovu njen televizijski spot, izazvao je kontroverze, mišljenja o njoj su oprečna…

– Neobično je iritantna. I to u svakom detalju. Kliše je doveden do besmisla. I to joj, priznajem, daje neku snagu, perverznu dopadljivost, možda čak i efikasnost. Sa druge strane, ona je organski istrgnuta iz visoko rejtiranih reality programa koji prevladavaju šemama srpskih TV stanica i umovima TV gledalaca. Bilo bi zanimljivo da čujemo kakav joj je bio učinak.

U prethodnom intervjuu ste govorili o “tabloidizaciji” ovdašnjih medija…Mi bismo otišli korak dalje pa taj proces o kojem govorite nazvali “idiotizacijom” medija. Promovišući nekulturu i glupost, mediji formiraju apolitično društveno nezainteresovanu svest građanstva. Dakle, da li mislite da takve procese treba zaustavljati i zakonskim merama tj.zabraniti određenu vrstu medijskih sadržaja? Koji su zapravo načini regulacije, na neki način, “podivljalog” medijskog tržišta? Molimo Vas da misaono povežete aktuelne medijske trendove sa kulturnom, društvenom i privrednom politikom u Srbiji.

– Nisu mediji takvi sami po sebi. Mediji su takvi zato što država, već par decenija usavršava ambijent kojim promoviše nevrednosti. To je konstanta moderne srpske državnosti.
Vređanje zdravog razuma i dostojanstva, objavljivanje brutalnih neistina i vulgarizacija nikada nisu ni bili dozvoljeni da bi ih sada neko zabranjivao. To je jednostavno srpska kulturna politika i norma.

Verujem da ste pomno pratili izborne kampanje Trampa i Klintonove…sa advertajzing i PR tačke gledišta, ovo je bio veoma interesantan događaj…Dajte nam vaš pogled na ovu trku, u komunikacijskom smislu…

– Bio je to sudar dva snažna, suprotstavljena brenda. Pobedilo je brend čija je poziciona poruka autentičnije ukorenjena u sam «proizvod».

Trampova poruka «Make America Great Again» prožima njegove govore, pojavljivanja, spotove, jednom rečju sve. Dok je Hilarina tema «Stronger Together» bila na posterima i na web sajtu, ali nije obećavala šta će uraditi kao predsednik. Kao mantra bez cilja, koja se sve manje koristila kako je kampanja odmicala. Jedina tema koja je konstantno bila prisutna je «Ona je žena» i «Fear Donald Trump».

Tramp je proveo decenije gradeći svoj brend kao smeo, otvoren i uspešan poslovni lider koji gradi prestižne projekte i uživa u bogatom životu kao nagradi. Njegovu poslovnu karijeru simbolizuje slogan «American Success Story».
I onda je biznismen «preveo» svoj «Great America Success Story» u temu kampanje «Make America Great Again». I tokom kampanje pričao je autentično, bez licemerne političke korektnosti, a to su na izborima nagradili glasači koji žele da osete taj i takav američki san.

Klinton vs Tramp ima nebrojeno lejera koji su značajni za našu profesiju i preporučujem svima da je dobro prouče, jer ćemo gledati lošije izvedbe širom Evrope u narednim godinama.

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Kampanje sa svrhom 2023 WARM UP: Manje automobila i čistije reke u Srbiji

Advertiser Serbia24. марта 2023.

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.