Agencije

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] EDIN BEŠLIĆ, McCann Sarajevo: „Inovativnost će doći iz organske inteligencije“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Edin Bešlić, Creative lead agencije McCann Sarajevo…Razgovor vodio Nenad Danilović, Glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2023. godini

– U protekloj godini, agencija McCann Sarajevo je demonstrirala dobar kreativni elan i hrabrost. Uspješno smo balansirali između inovativnosti i strateškog razmišljanja. Naša odlučnost da pređemo tradicionalne granice oglašavanja omogućila nam je da kreiramo kampanje koje su odjeknule na lokalnom nivou što se odrazilo u osvajanju četiri zlatna priznanja na lokalnom advertising festivalu NO LIMIT. To je jedan lijep pokazatelj našeg usmjerenja i pravilnog kursa. Ipak naša ambicija je da kreativnu flotu provozamo i kroz regionalne vode, da tako kažem.

Korak koji smo napravili u ovoj godini je dobar, ali u duhu naše agencijske filozofije to nije vrhunac naših ambicija. Lokalna priznanja su za nas gorivo koje pokreće našu kreativnu glad i želju za daljim napretkom. Ali zadovoljstvo koje osećamo je privremeno, i ne želimo status quo.

To je ta neka glad koju “Mekenovci” moraju imati. Upravo ta glad za kreativnošću je ono što nas pokreće da se iznova izazivamo i da premašujemo očekivanja naših klijenata ali i zajednice u kojoj poslujemo.

Moja ocijena neće biti numerička već ću iskoristiti jednu sjajnu filmsku repliku: „Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže… i pobediš

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2023. godini…Izdvojite najbolje nacionalne i regionalne kampanje, uz obrazloženje

– Biće mi drago odgovoriti na ovo pitanje obzirom da je ovo godina u kojoj je Bosna i Hercegovina ostvarila mnogo u kreativnoj industriji a tome najviše svjedoče sve silne nagrade koje je agencija Via Media osvojila na regionalnim festivalima sa kampanjom “U Bingu sam“ te pomakla nacionalnu ljestvicu na mnogo veći nivo. Također, u Sarajevu ponovo imamo advertising festival NO LIMIT koji nas okuplja na jednoj super smotri, stvarajući pozitivnu atmosferu, zdrav takmičarski duh i daje potreban vizibiliti advertising industriji. Izdvojio bih i kampanju B-side billboards – McCann Skoplje koja je baš upečatljivo inovativna. Inače mi je ta makedonska kreativa skroz posebna i draga, poput dobrog ajvara. Imaš ga svuda ali onaj pravi je iz Makedonije, hah. 😊

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2023. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Ono što mi je zaista impresivno je kampanja agencije McCann Varšava, “WHERE TO SETTLE” za Mastercard. To je za mene jedno remek dijelo advertisinga koje pokazuje snagu pravovremenog djelovanja, otvorenosti, kreativnosti i kako se jedna teška situacija može preobraziti u jako pozitivnu priču sa konkretnim rezultatima.

Također pažnju mi je privukla kampanja IKEA “Second best”, koja pokazuje raskoš jednostavne iskrene komunikacije koja prevladava očitu manjkavost u korist brenda.

Zatim Apple „Relax, it’s iPhone 14 Pro,“ je baš relaksirajuća kreativa koja svojim opuštenim ali kreativnim bukvalizmom stvara snažnu dopadljivost. Također, jedna kampanja koja jača nadu u ljudski rod a to je Augmental MouthPad. Tehnologija iskorištena za rješavanje velikog problema i velikih prepreka za ljude sa fizičkim poteškoćama.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2024?

– Ono što smatram kao ne izbježno je da će se koncept TV programa na koji smo navikli nastaviti da pada i da će nastaviti trend jačanja streaming servisa. Velika borba će biti za angažovanje posmatrača a sve to uslovljeno novim regulatornim pravilima o prikupljanju podataka. To šta će nam biti dostupno za obradu će usloviti djelovanje u kreativnoj industriji.

Kako vidite aktuelni nivo upotrebe veštačke inteligencije u kreativnom segmentu funkcionisanja agencije?

– Više nego ikada možemo da se oslonimo na tehnologiju kako bi povećali efikasnost te funkcionisanje agencije. Ono što ne treba zanemariti je da AI itekako stvara inspiraciju što opet utiče na efikasnost. Ok, kreativa i inspiracije na jednu stranu ali analiza podataka i predviđanja koja AI može uraditi sa velikim brojem podataka u trenutku, je zaista fascinirajuća. Ovu temu uvijek prati pitanje: “hoće li nas tehnologija zamjeniti”?

Mislim da je budućnost u zajedničkom djelovanju te da ćemo uz pomoć AI-a brže rasti u svim segmentima društva. Pogotovo mi u agencijama imamo priliku sve više prljavog dosadnog dijela posla prebacimo na AI a bavimo se istinskom formom stvaranja.

Inovativnost će doći iz organske inteligencije.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Poznati dobitnici EFFIE trofeja

Advertiser Serbia22. јун 2024.

Across Finance postavila Jana Vlčeka za direktora za investicije u medijskom sektoru

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 5. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 4. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia21. јун 2024.

Optimistični doručak sa agencijom Ovation – nova interna Anno Domini kolekcija

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Ogroman uspeh za Hrvatsku: Hrvatski kreativci su ove godine najuspešniji u regiji s čak dva Lava na Cannes Lions-u

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 3. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia19. јун 2024.

„Gospodin Billboard“ na CIM forumu 2024

Advertiser Serbia19. јун 2024.

Prvi ovogodišnji lav iz Kana stiže u Nedelišće za kampanju „Priča koja vrijedi svakog slova“

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Cannes Lions 2024, 1. dan: Dobitnici Grand Prix nagrada

Advertiser Serbia17. јун 2024.

Effie Index 2023: Najefektivnije kampanje u Hrvatskoj i svetu tokom 2023

Advertiser Serbia14. јун 2024.

WOMAN.COMM OF THE 2024 YEAR NAGRADE – Sada za ceo Adriatic region!

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Futura DDB na SOF-u već 14. put slovenačka agencija godine

Advertiser Serbia12. јун 2024.

Direct Media i agencija Ipsos predstavili istraživanje o generaciji rođenoj 2010. i kasnije

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Priča koja vredi svakog slova osvojila je nagradu na vodećem internacionalnom oglašivačkom festivalu Ukrajine

Advertiser Serbia6. јун 2024.