Agencije

Imago Ogilvy agencija godine IdejeX, a Kraš najbolji oglašivač IdejeX

Na Danima komunikacija u Rovinju dodeljuju se nagrade hrvatske komunikacijske industrije, a drugog dana festivala su dodeljene statue IdejeX za najkreativnija komunikacijska ostvarenja!

 

Pobednici IdejeX, nacionalnog takmičenja u kreativnosti na kojem se već 13 godina uspešno takmiče agencije sa svojim kreativnim idejama, proglašeni su 21. aprila u glavnoj dvorani Dana komunikacija u Rovinju. Titula agencije godine IdejeX pripala je agenciji Imago Ogilvy, a oglašivačem godine na IdejiX proglašen je Kraš.

Među najbolje agencije IdejeX plasirali su se uz Imago Ogilvy redom i Bruketa&Žinić&Grey, Studio Sonda, Señor, Design Bureau Izvorka Jurić, McCann Zagreb, MinusMinus Agency, Studio Tumpić/Prenc, Utorak, Odjel Marketinga HNK Hajduk, Šesnić&Turković, Šanavala, BBDO Zagreb i Lesles, kreativni studio za proizvodnju filma i videa.

Na IdejiX već se godinama uspešno takmiče kako velike tako i male agencije, kao i samostalni umetnici, sa svojim kreativnim idejama i marketinškim projektima za koje mogu osvojiti zlatna, srebrna i bronzana priznanja. Projekti se takmiče u četiri grupe kategorija – Best on Market, Best of Ad-Making, Best Branding & Rebranding te novoj grupi Best of Positive Change – a ove godine istakli su se sledeći projekti.

U grupi kategorija Best on Market dobitnici zlatne IdejeX su:

 • BiteMe Nutrition i Imago Ogilvy za projekat Feed your greatness u kategoriji Hrana
 • HEINEKEN Hrvatska i Bruketa&Žinić&Grey za projekat Tuđi čovik u kategoriji Alkoholna pića
 • Pipi Beverages i Imago Ogilvy s projektom Uvik aktualna i #bolimePipi u kategoriji Bezalkoholna pića
 • Raiffeisenbank Hrvatska i McCann Zagreb s projektom RBA Neovisni u kategoriji Financijske i osiguravajuće usluge
 • VIOLETA i Utorak s projektom BITI BEBA JE SPORT ZA SEBE u kategoriji Kućanstvo
 • VARTEKS i Señor s projektom OTKRIJ VARTEKS u kategoriji Moda i ljepota
 • Croatia osiguranje i Bruketa&Žinić&Grey s projektom Croatia za Hrvatsku! u kategoriji Korporativne komunikacije.

Zlatno priznanje nagrade X u grupi Best of Ad-Making osvojili su:

 • Zalando i MinusMinus Agency za projekat Ljeto je u tebi u kategoriji Film
 • HIGH SPIRITS i Design Bureau Izvorka Jurić s projektom SAMPÉ gin u kategoriji

Zlatni su u skupini Best Branding & Rebranding sljedeći projekti:

 • Hrvatsko dizajnersko društvo i Šesnić&Turković s projektom Squeeeze kategoriji Branding
 • Kraš i Studio Sonda za projekt Dorina u kategoriji Rebranding.

U grupi Best of Positive Change zlatnu je statuu osvojio sledeći projekat:

 • HNK Hajduk i Odjel marketinga HNK Hajduk za projekt Za bolji svit – Hajduk Split u kategoriji Best of Positive Change.

 

U skupini kategorija Best on Market dobitnici su srebrnih nagrada IdejaX:

 • Kraš i Studio Sonda s projektom Čvarak Dorina u kategoriji Hrana
 • Franc Arman i Studio Tumpić/Prenc za projekt Vrijeme je za tvoje vrijeme u kategoriji Alkoholna pića
 • Studena i Imago Ogilvy s projektom GUC GUC u kategoriji Bezalkoholna pića
 • LAQO by Croatia osiguranje i Bruketa&Žinić&Grey s projektom LAQO muzej staromodnih osiguranja u metaversu u kategoriji Financijske i osiguravajuće usluge
 • Turistička zajednica grada Omiša i Lesles, kreativni studio za proizvodnju filma i videa za projekat Omiški polumaraton 2022. u kategoriji Turizam, kultura i slobodno vrijeme.

Srebrnu nagradu u Best of Ad-Making grupi kategorija osvojili su:

 • Croatia osiguranje i Bruketa&Žinić&Grey s projektom LAQO muzej staromodnih osiguranja u metaversu u kategoriji Digital
 • Studena i Imago Ogilvy s projektom GUC GUC u kategoriji Film
 • Kraš i Studio Sonda za projekat Dorina – Vizualni identitet u kategoriji

Srebro su u grupi Best Branding & Rebranding osvojili:

 • Tre Terre i Studio Sonda s projektom Nota – Multisenzorna etiketa vinskog octa u kategoriji Branding
 • Kraš i Studio Sonda za projekt Moto u kategoriji Rebranding
 • Kraš i Imago Ogilvy s projektom Uživaj između redova u kategoriji Rebranding.

U skupini Best of Positive Change srebro kući nose:

 • Pipi Beverages i Imago Ogilvy za projekot Pipi guza u kategoriji Best of Positive Change.

 

Dobitnici su brončanih nagrada u skupini Best on Market:

 • Zagrebačka pivovara i BBDO Zagreb s projektom Ožujsko – Kumovi u kategoriji Alkoholna pića
 • IKEA i BBDO Zagreb s projektom DAN KAD JE OTVORENA IKEA u kategoriji Kućanstvo.

Brončanu nagradu IdejaX u skupini Best of Ad-Making osvojili su:

 • LAQO by Croatia osiguranje i Bruketa&Žinić&Grey s projektom LAQO komunikacijska platforma u kategoriji Film
 • VARTEKS i Señor s projektom OTKRIJ VARTEKS u kategoriji Film
 • Ledo i Šanavala s projektom Vrijedi ponoviti u kategoriji Film
 • Turistička zajednica grada Zagreba i Šanavala za projekat Artupunktura u kategoriji Dizajn
 • Kraš i Imago Ogilvy s projektom Uživaj između redova u kategoriji Dizajn
 • Franc Arman i Studio Tumpić/Prenc s projektom Vrijeme je za tvoje vrijeme u kategoriji Dizajn

U skupini Best Branding & Rebranding broncu su osvojili sljedeći projekti:

 • Turistička zajednica grada Zagreba i Šanavala s projektom Artupunktura u kategoriji Branding
 • Indirekt i Señor s projektom Indirekt u kategoriji Branding
 • Lega-Lega i Mit dizajn studio s projektom Leger u kategoriji Branding
 • OPG Majetić i Studio Tumpić/Prenc s projektom Haskap – piće kozmonauta u kategoriji Rebranding
 • Ida Nova i Design Bureau Izvorka Jurić s projektom KUPILEK rebranding u kategoriji

U skupini Best of Positive Change broncu je osvojio sljedeći projekt:

 • Ured za ljudska prava i prava manjina Republike Hrvatske i I TO NIJE SVE s projektom Projekt INCLuDE u kategoriji Best of Positive Change.

Važno je istaći i da su već svima dobro poznate statue ovoga takmičenja kreativnosti ove godine redizajnirane, proslavljajući ugled i dugovečnost takmičenja, a novi vizualni identitet potpisuju Sven Sorić, potpredsednik Hrvatskoga društva dizajnera, i Jelena Babić. „Ideja X dodeljuje se projektima čiji uspeh leži u preseku kreativnog haosa i racionalnog odlučivanja, koji se susreću na spojevima desne i leve strane mozga (ili čak i puta leve i desne ruke). Metal i drvo čine dve polovine nagrade, koje svojim položajima u ravni preseka formiraju X. Taj oblik nije čist, on je “zastao” u pokretu stapanja dve površine — dve polovine ideje — one oštre i naizgled vrednije i one robusne i stabilizirajuće, poručuju tvorci novog izgleda statue, koji su u njega utkali filozofiju takmičenja, kao i njegove težnje za kreativnom izvrsnošću u službi zajednice – između ostalog, i kroz održive materijale.

Na svečanoj dodel su uručene i nagrade mladim talentima industrije. Jana Cvetko i Wana Kiiru iz Komunikacijskog laboratorija s projektom Priče koje izuvaju iz cipela osvojile su žiri i zaslužile Grand Prix na ovogodišnjem takmičenju Young Lions Croatia powered by Elan, kojem je i ove godine cilj bio istaći nove hrvatske kreativne snage, a pritom ukazati i na važnost rekreacije za zdrav život. Mlade lavice će otputovati u Kan na svetski festival kreativnosti i okušati se na globalnom takmičenju Cannes Young Lions.

Izvrsno raspoloženje komunikacijske zajednice na dugo iščekivanim Danima komunikacija uveličalo je proslavu najboljih ideja te mladih talenata komunikacijske industrije i istaknutih agencija, oglašivača i pojedinaca. Nakon dodela nagrada BalCannesa prve večeri te IdejeX i mladih lavova druge večeri; u festivalskoj svečanoj završnici slede proglašenja pobednika takmičenja MIXX i Effie Awards Croatia.

Više informacija o festivalu potražite na www.danikomunikacija.com.

 
Foto: Emica Elveđi, PIXSELL

O DANIMA KOMUNIKACIJA:
Dani komunikacija prepoznati su kao jedan od najboljih evenat-a na svetu prema britanskom Association Excellence Awardsu zbog svog out of the box pristupa, jedinstvene festivalske ponude, visokokvalitetne produkcije i organizacije. Dugo iščekivano novo izdanje festivala – koji je poznat po tome da se na njemu okupljaju ključni predstavnici oglašivača, agencija, stručnjaci za odnose s javnošću, predstavnici medija i ostali profesionalci iz komunikacijske industrije ključni za stvaranje i pokretanje promena – ovog proleća je očaralo sve one koji komunikacijsku industriju istovremeno mrze i vole, ali prema njoj, zahvaljujući ovom festivalu koji zdušno okuplja komunikacijsku zajednicu, nikako ne mogu biti ravnodušni. Više informacija pročitajte na zvaničnim stranicama festivala www.danikomunikacija.com.

O ORGANIZATORIMA:
Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) je vodeće strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj. Članice HURA-e neke su od najboljih i najnagrađivanijih nacionalnih agencija. HURA organizuje nacionalni festival tržišnog komuniciranja Dane komunikacija s pripadajućim takmičenjima Effie, IdejaX, MIXX i Young Lions, marketinšku akademiju HOWtoWOW, regionalnu reviju reklamnih agencija BalCannes, redovne edukacije i mnoge druge projekte. Bori se za poboljšanje tržišnih uslova i napredak čitave industrije, što uključuje lobističke aktivnosti, pregovaranje sa zakonodavcem, promociju struke, brojna istraživanja i statistike u industriji, savetovanje i drugo. Izvan granica deluje u sklopu svetskog udruženja agencija VoxComm, EACA-e (Europskog udruženja agencija za tržišno komuniciranje), ekskluzivni je predstavnik organizacija Cannes Lions i Effie Worldwide za Hrvatsku te je kroz Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia deo svetske mreže IAB Global Network.

Više o HURA-i saznajte na www.hura.hr, Facebook i LinkedIn stranicama

Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.
Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

MOJCA MADEA MAJHEN, Paideia Events: „Organizovanje ovogodišnjeg SEMPL-a bilo je sjajno iskustvo“

Advertiser Serbia21. новембра 2023.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Vrijeme je da započnemo razgovor o tome kako će izgledati naši poslovi u budućnosti“

Advertiser Serbia19. новембра 2023.

VANJA MITROVIĆ i BOOGIE o kampanji „Kontroliši se malo“

Advertiser Serbia14. новембра 2023.

Ovation i Superbrke iza provokativne kampanje na temu raka testisa

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Sloboda leži u mogućnosti da napravimo grešku, a na liderima budućnosti je da tu kulturu prihvate i šire

Advertiser Serbia9. новембра 2023.

Lakoća života uz plaćanje mobilnim novčanikom

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

V+O Communication proslavio jubilej – 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

Advertiser Serbia7. новембра 2023.

Sondinoj misiji razvoja kreativnosti pridružuje se nova članica, senior copywriterica Sara Šalov!

Advertiser Serbia3. новембра 2023.

TIHANA TAIS, Direct Media Bosna i Hercegovina: „Cilj Direct Media United Solutions je da svaka od naših kancelarija u regionu bude lider na svom tržištu“

Advertiser Serbia30. октобра 2023.

DANKA TRBOJEVIĆ i ZDRAVKO KEVREŠAN, DRV: „Postajući izazivačka agencija, DRV je usmerila svoj fokus na stvaranje ideja koje su hrabrije, inovativnije i koje provociraju promene“

Advertiser Serbia23. октобра 2023.

Od sada McCann i u Ljubljani

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

Veliki Sempler za projekat „Living in Bingo“ agencije Via Media

Advertiser Serbia19. октобра 2023.

MITJA TUŠKEJ, Formitas Group: „Ako kao brend ne znaš ko si, kome si namenjen i sa kim se boriš – ne možeš biti, na kraju dana, ni uspešan“

Advertiser Serbia17. октобра 2023.

Agencija DRV raspisala pitch za brendove

Advertiser Serbia11. октобра 2023.

DALIBOR ŠUMIGA, Promosapiens: „Potrošačka neuroznanost jedina pokazuje stvarno stanje stvari“

Advertiser Serbia6. октобра 2023.