Brendovi

Gejming industrija Srbije povećala prihode i broj zaposlenih

Brendovi

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je prošle nedelje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

 

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije istakao je da godišnji izveštaj pokazuje da je u 2023. godini 15 najuspešnijih gejming kompanija prihodovalo je 175 miliona evra, da 57 odsto kompanija razvija originalne proizvode, kao i da su igre proizvedene u Srbiji kupljene ili preuzete više od sto miliona puta.

„Velike geostrateške promene pozitivno utiču na gejming industriju koja je važna spona između kreativnih, društvenih i tehničkih nauka. Gejming je perspektivna industrija, podržali smo nastup naših gejmera u Kelnu prošle godine i zadržaćemo taj kontinuitet i ove godine“, poručio je Vesović i dodao da je sa Asocijacijom potpisan i Sporazum kao potvrda i ozvaničenje bliske i uspešne saradnje.

Najznačajnija promena u odnosu na 2022. godinu je izvanredan rast zaposlenih ― od čak 98 odsto, što dovodi do procene da 4.300 gejming profesionalaca radi u Srbiji. Ovaj rast može da se objasni velikim brojem gejming profesionalaca i njihovih porodica koje su se preselile u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Belorusije. Neke od vodećih globalnih kompanija, poput Wargaming-a, Playrix-a i Sperasoft-a, sada imaju svoja najveća predstavništva upravo u Srbiji, pa se očekuje da će ovakav upliv znanja i iskustva značajno uticati na domaću gejming industriju.

Interesantni su i podaci da je u ovoj godini planirano otvaranje neverovatnih 475 novih pozicija, a čak 28 odsto zaposlenih u industriji čine žene.

Najviše nas raduje što u industriji koja se percipira kao muška radi čak 28 odsto žena, a čak polovinu svih timova takođe vode žene, što je trend koji opstaje godinama unazad. Statistika pokazuje da osim Beograda, kao glavni razvojni centri istupaju i Novi Sad i Niš, a top tri oblasti po broju zaposlenih u industriji su programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta.

U saradnji sa timom PwC Srbija urađena je analiza prihoda i drugih informacija o performansama najvećih gejming kompanija na našem tržištu, navela je izvršna menadžerka Asocijacije Kristina Janković Obućina.

Što se izazova tiče, ispitanici su najčešće isticali nedostatak finansijskih mogućnosti, visoke poreze i složene birokratske procedure. Uprkos ovim preprekama, inspirativno je videti da većina kompanija i studija nastavlja da ostvaruje uspeh kroz direktnu prodaju. Ovo svedoči o tome da su video-igre koje nastaju u Srbiji dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje timova i rad na novim projektima, čime nastavlja da se dokazuje da je gejming jedan od obećavajućih sektora domaćeg inovacionog ekosistema.

„Ovaj izveštaj je naš način da svim relevantnim akterima u gejming industriji, stejkholderima, donosiocima odluka i široj javnosti na jednom mestu prikažemo gde se ekosistem trenutno nalazi, naglašavajući istovremeno njegov ogroman potencijal. Od 2017. godine do danas domaća gejming industrija beleži kontinuiran rast i razvoj, što je naročito značajno imajući u vidu da je 2023. godinu obeležila globalna nestabilnost u mnogim industrijama, pa tako i u gejmingu. Srbija je ipak ostala izuzetak kada je reč o većim gašenjima studija ili projekata”, ukazao je Mihajlo Jovanović-Džaril, direktor Asocijacija industrije video igara Srbije.

Izveštaj, koji daje detaljan uvid u strukturu kompanija, prihode, broj i profile zaposlenih, tipove igara i ukupan ekosistem u kom nastaju video-igre u Srbiji, preuzmite putem linka: Serbian Gaming Industry Report for 2023

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Prvi put u Srbiji dodeljene nagrade „ESG Lideri“

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Proizvođač čokolade Toblerone kažnjen sa 337,5 miliona evra zbog nepoštene prakse

Advertiser Serbia23. мај 2024.

Širi se mreža bezbrižnih putnika

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Galaxy AI u rukama 8,8 miliona ljudi: Revolucija veštačke inteligencije sada stvarno počinje

Advertiser Serbia21. мај 2024.

Održana druga radionica sa Ivanom Minićem i autorima Naše mreže: Mali biznisi su najvitalniji deo privrede i šansa manjih sredina

Advertiser Serbia20. мај 2024.

BELhospice proslavio 20. rođendan: Jubilej posvećen podizanju svesti o palijativnoj nezi u Botaničkoj bašti “Jevremovac“

Advertiser Serbia20. мај 2024.

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište su instrumenti za ubrzanu integraciju u EU tržište

Advertiser Serbia16. мај 2024.

A1 Srbija dostigao milionitog korisnika VoLTE tehnologije

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Najnovija linija Samsung AI TV-a i zvučnika već je dostupna u redovnoj prodaji u Srbiji

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Milionska kazna za Epic Games zbog reklama usmerenih na decu

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Knox Journals: Neka je vaša bezbednost uvek pod kontrolom – vaši podaci se koriste tačno onako kako vi smatrate prikladnim

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Poznati modni brend bankrotirao

Advertiser Serbia15. мај 2024.

Kampanja „Dečji svet je veći od ekrana” privukla ogromnu pažnju javnosti!

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Tradicionalni forum menadžera Srpske asocijacije menadžera u znaku AI

Advertiser Serbia14. мај 2024.

Glovo i Spotify ulaze u partnerstvo i nude Spotify Premium Glovo korisnicima

Advertiser Serbia14. мај 2024.