Mediji

Disney+ počinje da stavlja upozorenja ispod svojih klasičnih filmova zbog rasizma

Mediji

Striming kompanija Disney+ počinje da stavlja upozorenja ispod svojih klasičnih filmova kao što su „Dambo“ ili „Knjiga o džungli“

 

„Petar Pan“, „Dambo“, „Knjiga o džungli“ – mnogi odrasli ljudi su te Diznijeve filmove gledali kao deca. I danas su ti klasični filmovi popularni, i među decom i među odraslima.

Upravo ta popularnost filmova kompanije Dizni sa sobom povlači i kritiku. Sve se više čuju glasovi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi koji traže preispitivanje filmova iz prošlosti te da se priče u budućnosti pričaju drukčije.

Disney+ je početkom ove godine na najavnoj špici niza filmova ubacio sledeću formulaciju: „Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili nekorektno ophođenje prema ljudima i kulturama. Ti stereotipi si bili pogrešni tada, kao što su pogrešni i danas“. U filmove koji su tako označeni spadaju „Petar Pan“, „Dambo“, „Maza i Lunja“, „Mačke iz visokog društva“ i „Knjiga o džungli“.

U „Dambu“ vrane govore sa afro-američkim naglaskom i opslužuju stereotip crnca koji igra i peva. U „Petru Panu“ se indigeni narodi redom nazivaju „crvenokošci“. U „Mačkama iz visokog društva“ jedna mačka jede štapićima i govori sa azijskim akcentom.

Stručnjakinja za kulturologiju i književnost Eva First smatra da to što je napisano u najavi ima smisla: „Takva društvena ocena se može pozdraviti, to je mnogo bolje nego da se filmovi naprosto više ne prikazuju. Ovako se pruža prilika da se sa decom popriča o rasizmu i negativnim stereotipima“.

Kako će izgledati filmovi u budućnosti?

Međutim, kompanija Dizni je krajem januara na svojoj platformi na internetu zaključala te filmove za profile dece koja su mlađa od 12 godina. Eva First, naučna saradnica bonskog Instituta za obrazovanje i društvenu inovaciju, kritikuje tu odluku: „Ono što je ovde teško jeste da nemate poverenja u decu da razumeju kako su neke stvari pogrešne. Smatram da nije dobro da se sve više filmova zaključava, već da se svesno odnosi prema problematičnim stvarima, da se razgovara o tome kako je to delo bilo znak svog vremena i da je i tada to bilo pogrešno“.

Dakle, na koji način se to bolje radi? Već nekoliko godina delatnici u kulturi u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi postavljaju to pitanje. I to ne samo u odnosu na proizvode Diznijevog koncerna, već, na primer, i u pozorištu. Povela se diskusija i među piscima i nezavisnim filmskim producentima i režiserima.

„Pokahontas“ kao primer

Eva First, koja vodi radionice „Svest o rasizmu“ na evropskim univerzitetima, smatra da je ukazivanje na problematične aspekte filma u najavnoj špici prvi pravi korak. Posebno jer pomaže roditeljima da shvate da postoje stvari u filmu koje moraju da objasne deci. Ona kaže da sada moraju uslediti naredni koraci. Kompanija Dizni bi mogla da tematizuje veći krug teških pitanja koja se pojavljuju u filmovima koje nude. Ne bi trebalo da se bave samo kostimima i scenarijima već i moralnim pitanjima koja proističu iz neke serije ili filma.

Eva First navodi pozitivan primer Diznijevog filma iz 1995. „Pokahontas“: „To je bilo nezgrapna obrada istorijske figure, ali kao Diznijev film to funkcioniše dobro, jer deci jasno predstavlja kolonizovanje kao nešto negativno“.

Prema navodima kompanije, najnoviji Diznijev film „Raja i poslednji zmaj“ je drukčiji. Eva First ga još nije pogledala, ali je već u prethodnom filmu „Vajana“ iz 2016. koji je napravio isti tim, videla napredak: „Glumice i glumci su primereno izabrani. U priči junakinja, a ne muškarac, traži i pronalazi svoj identitet. Ako se tako nastavi, to je dobar put. Dizni poseduje izuzetno mnogo medijskih franšiza, to znači da imaju ekstremno veliku moć, jer priče koje konzumiramo prožimaju način na koji vidimo svet. Važno je da se poseduje svest o toj odgovornosti“.

„Pokahontas“ i „Vajana“ umesto „Knjige o džungli“ i „Petra Pana“ – novi klasici dečijeg filma će biti drukčiji. Prema Evi First to znači i da je društvo sazrelo: „Kada u odraslom dobu neki dečiji film drugačije procenite, to pre svega znači da ste zaista odrasli“.
 

Izvor: DW

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Mediji

Uzbudljive priče i ove nedelje na TV programu

Advertiser Serbia18. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 3. dan: Skyshowtime CEO podelio uvide, Lionsgate prikazao novi sadržaj, TV product showcase, Pickbox proslavio 10 godina

Advertiser Serbia13. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 2. dan: Keynote govori Warner Bros. Discovery i BBC Studios, skrininzi i predstavljanja velikih studija iz SAD

Advertiser Serbia12. јун 2024.

NEM Dubrovnik 2024., 1. dan: Warner Bros. Discovery proslavio predstavljanje Maxa, IDTV predstavili novi sadržaj, buduća predsednica Uprave Hrvatskog Telekoma delila svoje uvide, AI kao goruća tema

Advertiser Serbia11. јун 2024.

Leto na SkyShowtime platformi

Advertiser Serbia10. јун 2024.

Predstavljeni finalisti međunarodne radionice “Make the Scene!“, partnerskog projekta United Media i Pulskog Filmskog Festivala

Advertiser Serbia8. јун 2024.

Odakle satelit među krompirima i malinama i kakve veze sa tim imaju Japanci i Tito

Advertiser Serbia7. јун 2024.

United Grupa započinje izgradnju novog terestrijalnog kabla između Atine i Soluna

Advertiser Serbia6. јун 2024.

SUPERSTAR 3 – Dom remasterizovanih domaćih klasika

Advertiser Serbia5. јун 2024.

United Grupa stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi pod brendom United Fiber

Advertiser Serbia4. јун 2024.

Filmske avanture i ove nedelje na FilmBox kanalima

Advertiser Serbia4. јун 2024.

Uspostavljena saradnja United Media i Fakulteta dramskih umetnosti

Advertiser Serbia3. јун 2024.

SkyShowtime otkriva impresivan spisak naslova koji stižu na platformu u toku 2024. godine i u nastavku

Advertiser Serbia3. јун 2024.

Filmovi koji će definitivno postati vaši favoriti

Advertiser Serbia28. мај 2024.

Sedmični pregled gledanosti televizije od 13. do 19. maja 2024

Advertiser Serbia22. мај 2024.