Direktori vodećih srpskih advertajzing agencija o poslovnim uspesima u 2015, reklamnom tržištu, planovima za 2016…

Odlazak stare godine je i ovog puta povod da sa rukovodećim ljudima iz reklamnih agencija u Srbiji porazgovaramo o postignutim ciljevima u odlazećoj godini, planovima za dolazeću, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati…Razgovor vodio Nenad Danilović

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

Kako ocenjujete uspešnost vaše agencije u 2015 godini?
Kako ocenjujete stanje na domaćem tržištu oglasnih usluga tokom 2015 godine i koje su poluge njegovog unapređenja?
Koja osobine će morati da ima oglasna agencija u Srbiji u 2016 godini, ukoliko želi da bude konkurentna?
Koji su bitni poslovni ciljevi vaše agencije u 2016?
Poželite nešto, u po jednoj rečenici, svojim: kolegama u agenciji, kolegama u advertajzing industriji, i klijentima – u 2016 godini…

null

Anđelko Trpković, izvršni direktor MMS Communications (Leo Burnett, Saatchi & Saatchi i Publicis)

…uspesi agencije u 2015?…MMS Communications sa svojim kreativnim agencijama Leo Burnett, Saatchi&Saatchi i Publicis nastavlja sa trendom rasta u svim parametrima poslovanja. Već pet godina zaredom beležimo rast poslovanja što predstavlja zaista vredan rezultat kada se zna da smo najveća marktinška agencija u Srbiji sa više od 40 brendova u portfoliju. Ono što je obeležilo ovu godinu je širenje poslovanja na još dve zemlje regiona (Rumuniju i Bugarsku), zadržali smo sve naše klijente sa kojima smo i ušli u 2015. godinu i krajem godine osvojili nove značajne klijente.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Stanje na tržištu marketinških usluga prati opšti svetski trend u kojem se očekuje više rada za manje sredstava namenjenih agencijama. Sa žalošću ponekad konstatujem da ponude koje se dostavljaju klijentima na organizovanim pitch-evima ne pokrivaju ni elementarne troškove agencija. Razlog za to verovatno leži u dramatičnom pokušaju da se kupi vreme i sačeka neki drugi posao koji će „zakrpiti“ rupe. Takav scenario iznenadnog spašavanja se obično nikada ne desi i jedini rezultat ovakvih aktivnosti je slabljenje ionako teške pozicije agencija u kreativnoj industriji. Potrebno je poštovati sopstveni rad i promovisati vrednosti kojima doprinosimo uspehu naših klijenata, a ne nuditi manju cenu kao jedini razlog da odeđeni posao dobijete. Svako može da bude jeftiniji, retki mogu da budu bolji, a samo jedan najbolji.
Negativan trend popularnosti naše profesije je ono čime zajedno moramo da se pozabavimo. Ne toliko zbog nas, koliko zbog onih koje treba da selektujemo da uđu u našu industriju.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Mislim da su na žalost osnovni parametri postali brzina i efikasnost, a želim da verujem da će ostati važni kreativnost i originalnost.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…S obzirom da je pre par nedelja javno promovisana strategija transformacije Publicis grupe kojoj pripadamo, naš osnovni poslovni ciljevi će biti i da našem tržištu promovisani principi zažive. Klijenti i zvanično postaju centar našeg sistema i u skladu sa svojim potrebama koriste sve ponuđene servise kojim raspolažemo u okviru grupe. Želimo da ostanemo omiljeno mesto za rad više od stotinu zaposlenih a da pritom ispunimo magičan zadatak internacionalnog biznisa – nastavi da rasteš!

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Kreativnost ima snagu da promeni ljudsko ponašanje, trenutak je da je iskoristimo za redefinisanje sopstvene profesije.

Olivera  Perković, Managing Director McCann Beograd

…uspesi agencije u 2015?…Smatramo je umereno uspešnom , u skladu sa predikcijama. Očekivali smo i bila je izazovna godina a pamtićemo je po nastavku saradnje sa dugogodišnjim parnerima, po kvalitetnom perfomansu na festivalima, pre svega Balcannes i Kaktus, Cresta kao i za nas značajnim novinama : ulasku u private label segment u retail-u kao i povratku brenda Plazma kompanije Bambi – Banat u agenciju. Ovi uspesi su za nas značajni , jer su podsticajni i sve novine razvojnog karaktera za agenciju .

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Mislim da je bila skromna godina, pojedine agencije jesu zabeležile dobar festivalski performans i na tome im svakako treba čestitati, no nismo imali značajne pomake u smislu inovacija, ni značajnog rasta tržišta. To je sa jedne strane očekivano, a sa druge strane ukazuje na jedan konzervativan pristup svih činioca: i oglašivača I agencija. On je donekle opravdan generalnom ekonomskom klimom, a sa druge strane veća spremnost na eksperimente ili fleksibilnost koje inovacije podrazumevaju, kao i doza rizika bi bili neophodni u 2016- oj za kvalitetniji I inovativniji pristup oglašavanju.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Fleksibilnost, kreativnost i brzina u odgovoru na potrebe potrošača, Inovacija mora biti relevantna u odgovoru na te potrebe – a može doći i iz novih formata, iz povezivanja različtih potreba ili sadržaja ili iz kreiranje novih potreba, Kakav god da je pristup – konkretan i opipljiv benefit za potrošača biće faktor uspeha.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Agencija se razvija oko svojih klijenata, odnosno brendova . Imamo sjajnu i strukturu i veličinu portfolija i to je prvi važan preduslov za dalji razvoj i kreativnog istrateškog proizvoda . Jedna od stvari koji ćemo raditi jeste razvoj sopstvenih alata za planiranje i generisanje ideja I novih proizvoda.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Želim im da ne zaborave da uzivaju u svom poslu, da se poraduju svakom dobrom iskustvu – i velikom i malom , a ako je iskustvo manje radosno, a vise poučno – da se raduju što će za toliko biti mudriji.

null

Marija Jeličić, New Business Director Communis DDB

…uspesi agencije u 2015?…Sudeći po tome da je agencija Communis na godišnjem konkursu UEPS-a proglašena za agenciju godine i da smo osvojili 25 nagrada za kampanje koje smo realizovali za naše klijente – može se reći da smo bili uspešni u 2015. godini. No, ipak ostaje žal za nekim projektima koje nismo uspeli da realizujemo, a verovali smo da bi pozitivno uticali na razvoj tih brendova na tržištu.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Poražavajuće je to što je odluka o izboru kreativne agencije u rukama referenata iz sektora nabavki u kompanijama, koji nisu stručni za procenu sadržaja kreativnog koncepta, već su fokusirani isključivo na ponuđenu cenu projekta. Do ove situacije je došlo, između ostalog i usled nepostojanja regulative tržišta – naročito među agencijama. Ono što je primetno (i što me naročito raduje) jeste to da naše kreativne agencije sve više rade kampanje za klijente u regionu, tako da je i Communis u 2015 godini realizovao više kampanja od Slovenije do Albanije.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Agencije će morati da imaju sposobnost prilagođavanja novim načinima komunikacije, sposobnost uočavanja novih trendova, karakteristika nekih novih ciljnih grupa i fleksibilnu unutrašnju strukturu koja će im omogućiti da realizuju projekte u vrlo kratkom roku. Slikovito rečeno: ako niste spremni za vremenske ne/prilike koje nas čekaju – ili ćete se preznojiti ili ćete se smrznuti!

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Mislim da je naš osnovni cilj, kao i proteklih godina, pa tako i u 2016. da realizujemo kampanje koje će doneti uspeh brendovima za koje radimo, i nikako ne treba da zaboravimo da nas plaćaju naši klijenti. Svakako, cilj nam je da se kontinuirano obrazujemo, da budemo u toku sa globalnim trendovima i da ih primenimo kod nas, a možda i neke nove trendove da pokrenemo…

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Kolegama želim da imaju više vremena – za projekte koje realizuju, za sve što ih interesuje i opušta, za svoje prijatelje i porodicu, za sebe…Kolegama u advertajzingu želim više sloge i zajedničke inicijative i da jednog dana (uskoro) i mi živimo i radimo u jednom uređenom tržišnom okruženju. Klijentima želim više hrabrosti :)

https://www.advertiser-serbia.com/advertiser/wp-content/uploads/2015/12/Mirko-Mandic.jpg

Mirko Mandić, Managing Director SVA

…uspesi agencije u 2015?…Mi smo i ove godine bili uporni i kreativni. I tako već dvadeset peti put. Jer kažu iskusni, potrebno je 25 godina, za uspeh preko noći.
Nastavljamo da radimo sa svim našim, već tradicionalnim klijentima. Meni su bili posebno zanimljivi projekti koji su bazirani na novim tehnologijama. Na ovogodišnjem Beer festu smo kreirali sjajne okulus rift i laserske doživljaje. Prvi na tržištu smo ušli u efikasno korišćenje Big data u komunikacionim i marketing brand projektima.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Pratimo i dobre i loše trendove iz sveta. Pažnja potrošača je atomizirana i to je izazov za koji efikasan odgovor tražimo i mi i naše kolege u svetu. Social listening i brand intelligence postaju sve neophodniji pristupi za održavanje sprinterskog tempa kojim potrošači primaju, odbacuju i obrađuju nove i stare potrebe i poruke. Srpsko tržište tu veoma kasni, mada ima zanimljivih pokušaja.
Trend za što manje para kupiti što više agencijskih usluga odlično pratimo mi u Srbiji. Postoji opasnost da izvršimo kolektivno poslovno samoubistvo i kreativnu impotenciju ako nastavimo da jurimo u tom smeru.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Da bi bila konkurentna agencija u standardnim servisima treba da bude lateralnijeg razmišljanja, brža i jeftinja nego godinu pre.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…U 2016. nas u SVA okruženju očekuje potpuno drugačija organizacija i funkcionalno povezivanje u jedan moderniji sistem baziran na ekspertizi i data driven biznisu.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Naredne, prestupne godine imamo dan više. To je taj dan koji nam je nedostajao u 2015. Želim svima nama da još više uživamo u svakom projektu koji radimo i u svakom čoveku sa kojim sarađujemo. Klijentima hvala za svaki dobar brif. Budućim klijentima – dobrodošli.

null

Miro Antić, Partner M2Communications

…uspesi agencije u 2015?…Finiš godine je tradicionalno period podvlačenja crte i merenja svega i svačega, kako bi definisali poslovni rezultat. Novi klijenti, uspešnost kampanja, nagrade, rast, bilansi… Sumiramo rezultate, a onda, već prvog radnog dana u narednoj godini zaboravimo na sve prethodno, jer nas preplave novi izazovi dok gledmo u ciljeve koji su pred nama.
Retko se upitamo šta je iza svega toga, šta je ono neopipljivo što nas zaista ispunjava i ostaje upamćeno. Možda je pravo pitanje zapravo: “koga smo protekle godine učinili srećnim i koliko smo, zapravo, i sami bili srećni u svemu što radimo?”. Da li smo godinu proveli pod stresom, jurcajući za novim poslovima, u borbi sa konkurencijom i nastojanju da budemo efikasniji i kreativniji, ili smo uz sve izazove ipak uspeli da uživamo?
Nedavno mi je na jednom događaju, generalni direktor kompanije sa kojom imamo višegodišnju saradnju, rekao: “Moram iskreno da ti kažem, ali vi ste j….. fantastični, ponosni smo što radimo sa vama!” Ponekad, ovakvi trenuci izazivaju iskreniji osmeh i pružaju veću satisfakciju i od osvojenih nagrada i od zarađenog novca.
Uspeh klijenata i partnera nas čini srećnim, pogotovo ako smo njemu i mi doprineli. Brojali smo osmehe na licima naših klijenata, koliko puta su nam od srca zahvalili ili koliko puta smo se zajednički radovali uspesima. Srećom, ubrzo smo shvatili da te trenutke ne treba evidentirati i analizirati, već u njima uživati, pamtiti ih i jačati veze koje su iz njih proizašle.
Godina iza nas je bila interesantna i vrlo dinamična. Pamitićemo je jer smo zaista uživali u radu, kreaciji i druženju sa poznatim i novim licima, na nekim novim, lepim mestima. Dobrim delom smo se bavili i sobom. Proširili tim, dizajnirali i uselili se u nove kancelarije, uveli procese koji su izvan organizacionih stereotipa. Ponosni smo i na ekipu mladih talenata koja se pridružila agenciji i sa kojom je sjajno raditi.
Ova godina nam je donela nekoliko nagrada i odličan finansijski rezultat, ali momenat koji je na neki način obeležio je uspostavljanje saradnje sa jednom od najvećih svetskih korporacija, BMW Group AG. Od 2008. sarađujemo sa kompanijom Delta Motors koja je distributer za BMW/MINI u Srbiji i Crnoj Gori, a od ove godine klijent nam je postao direktno automobilski gigant iz Minhena. Dobili smo najbolje ocene u regiji za veliki međunarodni projekat koji je realizovan u drugoj polovini godine, što je učvrstilo našu poziciju kao njihovog partnera i preporučilo agenciju M2Communicaitons za saradnju na drugim tržištima.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Čini mi se da je 2015. u znaku blagog rasta. Nekoliko kolega je istaklo da su imali, ohrabrujuće, uspešnu godinu. Ono što je stabilno su entuzijazam i kreativnost.
Investicije, makroekonomska stabilnosti i jačanje preduzetništva su svakako ključni faktori za rast svakog, ujedno i reklmnog tržitša. Jednako važan je i dijalog predstavnika industrije sa Vladom i drugim institucijama, u cilju izmene zakona i regulisanosti tržišta. Nažalost, uz sve napore industrije, ovo je prilično spor proces.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…U sekundi primamo ogromne količine informacija koje nismo u stanju da obradimo u potpunosti, ali ipak moramo ostati fokusirani i brže donositi odluke. Stvari se menjaju u realnom vremenu.
Oni koji, umesto da se suočavaju sa njima, prihvate promene kao deo svakodnevnog posla i okrenu ka uvođenju inovacija, efikasnim konceptima i oslobađanju od ponavljana, imaće prednost u tržišnoj utakmici. Inovirati, da, ali planski i pri tom ne mislim isključivo na orjentisanost ka digitalnom medijskom prostoru ili jedinstvena kreativna rešenja, već i na procese, organizaciju, percepciju, pristup u rešavanju zadataka, edukaciju, praćenje trendova i uvođenje novih tehnologija.
Pouzdanost je takođe faktor koji, po svemu sudeći, ima sve veći uticaj u odabiru partnera na reklamnom tržištu.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Posmatramo izvan granica regiona. Otvaramo poslovne opcije u drugim zemljama i na drugim kontinetima. Planovi su ambiciozniji za 2016., kao i za dalje širenje i jačanje kapaciteta na dva nova komercijalna polja. Želimo da kreiramo novu energiju za još bolje ideje i pozitivne promene.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Da se ne plaše posla, da budu hrabri sa idejama, iskreni prema sebi i drugima i uživaju u životu, ali pre svega, svima želim da se dobro zabave i odmore tokom praznika.

null

Milica Marković, menadžer za korporativne komunikacije Direct Media

…uspesi agencije u 2015?…Naša must to do lista za ovu godinu je ispunjena. Startovali smo hrabro, i prvi put u regionu, ujedan televizijski studio ispred voditelja stavili virtulenu osobu – Telenor bankara, za koji smo osvojili nekoliko domaćih i jednu regionalnu nagradu. Nastavili smo sa serijom lansiranja novih digitalnih trendova, gde smo opet kao prvi, posle,Programmatic buyinga i Twitter advertajzinga, na nivou celog regiona uveli Instagram oglašavanje. Obnovili smo saradnju sa velikim dugogodišnjim klijentima, obradovali se obnavljanju saradnje sa nekim klijentima sa kojima smo sarađivali ranijih godina i dobili jedan ozbiljan digital pič za američko tržište. Počeli smo da razvijamo jedinstveni sistem merenja efikasnosti kampanja i proširili tim mladim I talentovanim ljudima. Uz sve to, ovo je bila godina sa najviše internih edukativnih programa i sa najvećim do sada CSR programom volontiranja u Sigurnoj kući u kojem je učestvovalo čak 40 mojih koleginica. Danas je i to uspeh – kada nađete vremena za sebe i za druge.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…I ove godine je glavna tema bila kako rezervisati “timeslot” u glavama potošača danas kada provodimo oko 8 sati dnevno konzumirajući razne informacije kroz medije. Kreativci su očigledno bili na najvećim mukama, a ni media planerima nije bilo lako. U situaciji kada sa jedne strane imamo višegodišnju stagnaciju investicija u medije i istovremeno neverovatno brze promene u komunikacijskim platformama, čini se da je domaća advertajzing struka odgovor našla u još većoj fokusiranosti na kreiranje rezultata. S druge strane, bilo je i krajnje inovativnih kampanja koje su pomerale granice upotrebe medija i novih tehnologija u regionu, gradeći priče o brendu na jedan drugačiji način. Kada je u pitanju mesto i značaj industrije u kreiranju vrednosti za klijente, raduje to što raste broj strukovnih medija koji su nam svima saveznici u širenju znanja i iskustava i ujedno većoj profesionalizaciji industrije.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Matematičku preciznost i širinu potrebnu za inovacije.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Naš dugoročni cilj je da i dalje budemo najuspešniji medijski sistem u regionu, regionalna tačka koja će klijentima biti prvi sinonim za kvalitetnu i sveobuhvatnu komunikacijsku uslugu. U 2016. ćemo raditi na daljem razvoju našeg Science+Art pristupa komunikacijskom planiranju koji se naslanja na razvoj najpreciznijeg alata za merenja ulaganja u medije, i potrebu za što kreativnijom i krajnje personalizovanom komunikacijom sa potrošačima.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…2016. godina ima jedan dan više, a to je ogromnih 366 dana. Svima bih poželela da vreme pred nama iskoristimo pametno, misleći na sebe i na druge. Samo tako možemo da postanemo još bolji profesionalci i ljudi.

null

Tijana Adamov, Managing Director Scholz&Friends Belgrade

…uspesi agencije u 2015?…Agencija Scholz&Frends Beograd je bila veoma uspešna u 2015. godini.
Imali smo velike planove i te planove smo i ostvarili. To se posebno odnosi na uspešan relaunch brenda Scholz&Friends na našem tržištu. Smatramo da je spoj dokazane nemačke efikasnosti i vrhunske lokalne kreativnosti, koji jedino mi možemo da ponudimo, ne samo potreban već upravo i održiv.
Takođe, jedan od ciljeva je bio da potvrdimo snagu kreativnosti na lokalnim i međunarodnim festivalima. U tome smo uspeli, osvojivši Finalist Award na Digital Communication Awards u Berlinu, Golden Drum Award u Portorožu i 14 UEPS priznanja, uključujući i Dragan Sakan New Idea Award za projekat »Neotpevana pesma«.
I najvažnije, a to je ono bez čega nema agencije – počeli smo saradnju sa novim klijentima i proslavili mali jubilej rada sa klijentom »OPEL Southeast Europe«. Izdvojila bih posebno da smo na našu listu klijentata dodali još dva nemačka brenda kao i da smo počeli saradnju sa »Centrom za palijativno zbrinjavanje Belhospice«.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Naše tržište je veliko onoliko koliko mi možemo da ga povećamo.
Svi znamo da kreativnost nikada nije cilj sama za sebe, ona uvek mora biti u funkciji ostvarenja klijentovih ciljeva. Efikasna komunikacija koja utiče na ostvarenje ciljeva povećava i klijentov i agencijski profit i time stvara preduslove za rast novog, sledećeg poslovnog ciklusa. Mi sami utičemo na rast tržišta, a zadatak nam je i da stvaramo nova tržišta.
Pozdravila bih inicijativu da se u Srbiji uvedu mehanizmi i nagrade kojima će se preciznije meriti efikasnost komunikacije i zadovoljstvo klijenata. Scholz&Friends je agencija koja tradicionalno osvaja najviša priznanja i poverenje klijenata u ovoj kategoriji.
Posebno me raduje da struka radi i za sebe, ne samo na zakonodavnim okvirima, preporukama za uvođenje pravila u tržišnu utakmicu već i što radi na povećanju sopstvenog imidža. Aktivnosti strukovnih udruženja IAA i UEPS-a su od velike važnosti i verujem da nećemo tako lako dati IT sektoru da nam oduzme status najdinamičnije »mlade« delatnosti.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Prijateljski nastrojena, nemački precizna i efikasno kreativna :)

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Želimo da ponudimo naš originalan spoj sistematičnosti i kreativnosti uz nepogrešiv, nemački precizan servis. Volelli bismo da nadmašimo ovogodišnje poslovne rezultate, i to ne samo zato što “the growth is the business of business”, već zato što smo uvereni da tržište može da raste. Želimo da budemo dobre kolege na tržištu srpskog i regionalog advertajzinga, da promovišemo strateško mišljenje, inovativne ideje i efikasnost komunikacije kao i profesionalizam, preduzetnički duh, etiku i najviše standarde struke. Voleli bismo da i u narednoj godini uradimo nešto što će ostati i iza nas, poput ovogodišnje ideje da iniciramo da se završi poslednje nezavršeno Mokranjčevo delo. Smatramo da samo takvi projekti mogu da učine naš posao i kreativnu ekonomiju održivom.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Kolegama u agenciji želim dobro zdravlje, puno sreće u privatnom i poslovnom životu. Verujem da ćemo se svi radovati novim prijateljima – novim kolegama, novim saradnicima i novim klijentima!
Kolegama u industriji poručujem: Dragi prijatelji, želim Vam srećnu i uspešnu novu godinu, dobro zdravlje, i samo pozitivna iznenađenja.
A klijentima poručujem: Dobro nam došli! Ostvarite svoje ciljeve, probajte jedinstven spoj nemačke efikasnoti i lokalne kreativnosti, prepustite “Orkestru Ideja” da komponuje savršenu kompoziciju za vašu kompaniju ili vaš brend.
Srećna nam svima nova 2016. godina!

null

Dragana Nedić, New Business Director FCB Afirma

…uspesi agencije u 2015?…Iako su se okolnosti svojski trudile da nam pomrse planove, smatram da imamo razloga da se osmehnemo na pomen godine koju napuštamo. Proširili smo i učvrstili odnose sa postojećim klijentima te dobili nove, nastavili da se razvijamo regionalno i da stasavamo u veoma značajnu agenciju i van granica Srbije, a doživeli smo i par blistavih trenutaka na međunarodnom planu kada su nagrade u pitanju.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Kriza će ljudima koji ne žele da učine išta uvek biti zgodan izgovor za svu pasivnost ili loše delanje. Na sreću, naša profesija je ove godine imala iznenađujuće dobru energiju, što pokazuju brojne značajne svetske nagrade, zapaženi međunarodni nastupi ili sveže ideje u kampanjama. I FCB Afirma je doprinela ovim uspešnom izlasku u svet: na prestižnom njujorškom festivalu ARC Awards, za godišnji izveštaj BKT banke, osvojili smo dve nagrade: srebrno i počasno priznanje.
Pored toga, ako govorimo striktno o tendencijama unutar profesije, menja se i odnos prema medijima i tu pratimo kretanja u najrazvijenijim zemljama, mada je zaostatak i dalje primetan – ali ne više toliki kao ranije. Iako i dalje dominatni, standardni mediji, poput televizije i štampanih oglasa, polako uzmiču pred digitalnim formatima koji su izuzetnom zamahu.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Inovativnost i smelost, pre svega. Samo izdvajanje iz gomile moći će da donese istinski vredan rezultat koji će biti dugoročno isplativ. Tržište marketinških komunikacija je sve zasićenije i potrošači su sve zahtevniji, pa se svežina ideja na svim poljima nameće kao imperativ.

…ciljevi vaše agencije u 2016?… Želimo da nastavimo sa organskim, održivim rastom i da i dalje predano gradimo poziciju jake regionalne mreže. U planu su nove agencije u širem okruženju, naravno i novi klijenti i nova međunarodna priznanja. S obzirom da je moto naše agencije Afirmacija kreativnosti, želimo da i nadalje negujemo tu nežnu biljku koja daje predivne cvetove. Zapravo, sve vreme imamo jednu misao koja nadilazi stroge okvire profesije: trudimo se da kroz sve što radimo provučemo jednu izrazito humanističku nit i da se ne bavimo samo pukom prodajom proizvoda, već da čitavo ovo naše podneblje učinimo boljim i srećnijim mestom za život. Zvuči teško dostižno, možda i nemoguće, ali da li bismo i ovo do sada učinili da u čuda nismo verovali?

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?……Malo više odvažnosti i srca. Ne samo u radu, već i u svakom danu.

null

Ivan Živković, Managing&Creative Director Pioniri

…uspesi agencije u 2015?…Bila je ovo dobra godina za naš razvoj. Iza nas je mnogo kvalitetnih projekata, festivala i nagrada, što je rezurtiralo i poverenjem većeg broja novih klijenata i skoro dupliranjem tima, a započeli smo i regionalnu priču. Sve smo to krajem godine uobličili u novom poslovnom prostoru koji će podržati dalje širenje Pionira.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Ništa bolje nego prethodnih godina. Digital raste, ali ne i budžeti. To sve utiče i na kvalitet kreative koju agencije pružaju klijentima, iako je konkurencija sve veća i nelojalnija. Ne vidim načine za unapređenja domaćeg tržišta dok sve agencije ne budu videle neki interes u tome i iskreno se zalagale za to. Ovako će sve ostati i dalje na planovima.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Ako smo ove godine tražili osobine nindži kod zaposlenih, i agencije će u 2016. morati to da isprate. Ako smo mislili da je ovo do sada brzo, moraćemo još brže. Ako smo mislili da su promene gotove, moraćemo svakog dana da se još vise menjamo i u realnom vremenu primenjujemo nova znanja i trendove. I da zaista pokažemo šta znači posvećenost koju većina samo navede kao stavku u ponudi ili na svom sajtu.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Kako smo neke ciljeve predviđene za 2016. godinu, poput regionalnog pozicioniranja i proširenja spektra usluga, već ostvarili ove godine, ostaje nam samo da sebi zadamo još ambicioznije ciljeve.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Svim kolegama u 2016. godini poželeo bih duže rokove za pitcheve, veće budžete, zadovoljne klijente i posvećene agencije.

null

Marko Pešić, Client Service Director Ovation BBDO

…uspesi agencije u 2015?…Uspeh agencije Ovation BBDO u godini za nama se može posmatrati dvojako:
1. Kroz ostvarene biznis ciljeve – tri najbitnija parametra uspešnosti naše agencije jesu: uspešna akvizicija talenata sa vrlo različitim backgroundom, prirodna artikulacija agencije Ovation BBDO kao integrisane agencije, a kao logična posledica svega toga – i organski rast koji beležimo u radu sa postojećim klijentima.
2. Kroz razvijanje brand equity-a agencije – ovaj, svakako ne direktno profitabilni aspekt razvijanja agencije se ogleda u našoj dugoročnoj orijentaciji da branšu kojom se bavimo predstavimo na najkredibilniji mogući način. U svim aktivnostima i nastupima maksimalno ukazujemo na važnost komunikacija, ne nužno potencirajući samo radove naše agencije. Verujemo da je ovakav pristup koristan za celokupnu struku.

…srpsko reklamno tržište u 2015?…Ovde se pre svega postavlja pitanje opravdanosti definisanja “domaćeg tržišta” kao okruženja u kome poslujemo.
Već izvesno vreme smo u situaciji da “domaće” tržište doživljavamo kao deo mnogo većeg regionalnog, ali u određenim slučajevima i internacionalnog-evropskog tržišta. Koliko god ovo tretirali kao problem, upravo ta činjenica može da nam otvori prostor da se uključimo u utakmicu koja je već počela, te da iskoristimo šanse koje nam se u njoj budu ukazale. Tako ćemo se kao tržište nametnuti kao prepoznatljiv HUB talenata koji je u stanju da obezbedi potrebnu fleksibilnost i isporuči kvalitetan rad.
Drugi deo unapređenja se odnosi na ono što treba da sredimo u svom dvorištu: Prostor za kvalitativnu umesto kvantitativnu konkurentnost postoji. Kvalitetan “mainstream advertising” u službi biznis uspeha naših klijenata i brendova na kojima radimo je nešto čemu treba da težimo i u tome leži prostor za napredak za svaku od agencija. Na taj način ćemo takođe obezbediti poziciju na mapi ne samo pomenutog “domaćeg”, već i regionalnog/internacionalnog tržišta.

…neophodni kvaliteti konkurentne agencije u 2016?…Već nekoliko puta pomenuta fleksibilnost. Fleksibilnost u svim segmentima rada, počevši od fleksibilnosti po pitanju integracije različitih talenata u postojeće sisteme, čiji će rad kroz isto tako fleksibilan pristup kreirati ideje koje prave razliku i donose rezultate.

…ciljevi vaše agencije u 2016?…Činjenica da pričamo o nastavku započetog u 2013/14/15. ne dozvoljava nam da 2016. posmatramo izolovano. Reč je o dugoročnom procesu koji se ogleda u razvijanju talenata i kontinuiranom organskom rastu na postojećim klijentima koji su našoj agenciji najveći prioritet.
Upravo pomenuti parametri posledično obezbeđuju i new business koji nije primaran cilj u rastu naše agencije. Kvalitet našeg rada, pristup i fleksibilnost, ali neretko i preporuka klijenata sa kojima već radimo se pokazuje kao savršen primer outsource-ovanog new businessa. Trudićemo se da taj kontinuitet održimo i u godinama pred nama.

…praznične želje&poruke, kolegama, klijentima?…Kolegama poručujem: razmišljajmo što šire i dugoročnije o svakom segmentu našeg poslovanja i ehu naših odluka, kako bismo se dugoročno nametnuli kao relevantni akteri na tržištu koje je već daleko veće od “domaćeg”.

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kuvar za sva čula“ za Nestle

Advertiser Serbia17. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] OVATION: „Vrh trougao“ za Doritos

Advertiser Serbia16. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] ZOO agencija: „Biraj bez računa“ za MultiPlusCard

Advertiser Serbia15. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS: „Kadar da prodaš ovaj proizvod?“

Advertiser Serbia14. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „HSM Ljetni kamp za nadarenu djecu“

Advertiser Serbia9. мај 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] REPRESENT COMMUNICATIONS SARAJEVO: „Niko gladan. Niko sam“ za Fondaciju Mozaik

Advertiser Serbia8. мај 2024.

Pobednici Young Lions Srbija Teodora Dančević i Lazar Rajković predstavljaće Srbiju na Kanskom festivalu kreativnosti

Advertiser Serbia7. мај 2024.

Sean Poropat, kreativni direktor i suosnivač Studija Sonda, pozvan je u žiri ovogodišnjeg Cannes Lions festivala

Advertiser Serbia3. мај 2024.

Sean Poropat i Ivan Golubić predstavljaju hrvatsku kreativnost u žiriju Cannes Lionsa

Advertiser Serbia3. мај 2024.

MANUELA ŠOLA, Komunikacijski laboratorij: „Cilj nam je stvoriti zajednicu okrenutu prema budućnosti”

Advertiser Serbia29. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] LEO BURNETT: „NEO23 Travel“ za A1 Srbija

Advertiser Serbia26. април 2024.

Inspirativno partnerstvo: Smart Vision i Woman.Comm Club

Advertiser Serbia25. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Redizajn vizuelnog identiteta i ambalaže – Favarger“

Advertiser Serbia23. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] HOMEPAGE.CREATIVE.DIGITAL: „Rebrending kampanja za Padrino dostavu“

Advertiser Serbia22. април 2024.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2023] DRV: „Iskreno“ za ePlanetu

Advertiser Serbia19. април 2024.