Agencije

DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Misija PRO PR konferencije je slaviti odnose s javnošću, dati im na važnosti koju zaslužuju“

U susret predstojećoj PRO PR konferenciji, koja će biti održana od 2. do 5. novembra u Sarajevu, razgovarali smo sa Danijelom Koletićem, osnivačem i direktorom agencije Apriori World koja stoji iza ovog renomiranog događaja. Danijela smo pitali o ideji vodilji sarajevskog izdanja konferencije, njenom programu, predavačima i njihovim nastupima i drugim bitnim pitanjima vezanim za samu konferenciju…Razgovor vodio Nenad Danilović, glavni i odgovorni urednik izdanja Advertiser Serbia

 

Dragi Danijele, od 3. do 5. novembra biće održana 19. PRO PR konferencija u Sarajevu…Recite nam na samom početku – koja je ideja vodilja predstojeće konferencije?

– Na području Bosne i Hercegovine postoje jedni od vodećih stručnjaka za odnose s javnošću. Razlog tome leži u brojnim financijskim donacijama koje osobno procijenjujem na preko milijun eura u posljednjih 25 godina, za različite vrste media treninga, različitih vlada i organizacija. Međutim, svi ti treninzi nisu bili namijenjeni političkoj javnosti niti upravljačkim kadrovima pa je zato percepcija odnosa s javnošću još uvijek klimava unatoč znanju. PRO PR konferencija ove godine održava se u Sarajevu i organizirat ćemo je tradicionalno pod našim brandom ’’PRO PR interactive’’ svake godine u manjem programskom opsegu, a ove godine želja nam je okupiti sve one koji se bave odnosima s javnošću i komunikacijski srodnim djelatnostima, pod motom povezivanje u pokretu. Struka koja ne drži do sebe, nije u zajedništvu, ona ne postoji.

PRO PR konferencija je jedini strukovni međunarodni događaj koji okuplja sve bez obzira na nacionalnost, da li je riječ o muškarcima i ženama budući da se na tržištu pojavljuju događaji koji okupljaju samo žene u komunikacijama, svakako da je njih više, ali ne smiju umanjiti vrijednost nečijeg znanja, godine iskustva i ja uglavnom već više od 30 godina surađujem sa ženama koje čine većinu ove industrije.

U kojim sve formatima će biti realizovan program konferencije?

– Fokusirali smo se programski na teme domaćih i regionalnih stručnjaka te smo promijenili format pa tako imamo dva dana na našim lokalnim jezicima i jedan dan na engleskom jeziku.

Specifičnost je da prvi put u 19. godina konferencije imamo 6 panela. Također, paneli će odgovoriti na pitanja: ’’Što klijenti očekuju od agencije i što agencije očekuju od klijenata.’’ Kao i uvijek bit će dinamično uz još 11 predavanja.

Recite nam nešto o predavačima i njihovim predavanjima

– Ovogodišnji predavači dolaze iz Austrije, Velike Britanije, Turske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stavili smo fokus na predavanja koja mogu pružiti edukacijsku potporu javnoj upravi, dolazi Dejan Miletić, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu. Bit će s nama i David Wilde koji je jedan od 10 vodećih konzultanata za komunikacijske strategije javne uprave, ali i Ermina Duraj iz Hrvatske koja je autorica i knjige: ’’Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“. Javna uprava se suočava s velikom transformacijom i bit će zanimljivo čuti o novim strateškim smjernicama.

Po čemu će se ovogodišnja konferencija razlikovati od prethodnih? Koliko posetilaca konferencije će biti ove godine i iz kojih zemalja oni dolaze? Da li biste voleli da privučete posetioce iz nekih određenih oblasti rada, institucija i organizacija, za koje smatrate da bi u većoj meri trebalo da posete konferenciju, a da nisu to činili do sada?

– Oni koji vjeruju i znaju da neprestano učenje donosi opstanak i prosperitet, oni su uvijek s nama na PRO PR konferenciji. Svake godine naglašavam da mi nismo nikakav spektakl, niti se fokusiramo na masu, već smo predani fokusu na znanje pa vjerujem da oni koji trebaju biti s nama, koji se osjećaju liderima na ovom području da će pronaći vremena da budu s nama. Pritom ne mislim da svaka konferencija i događaj nemaju svoje vrijednosti.

Uglavnom, PRO PR konferencija je tradicionalno fokusirn događaj i jedini daje značaj odnosima s javnošću tako da se zahvaljujem svima onima koji to prepoznaju. Svaka država ima svoje teme odnosa s javnošću, usudio bih se reći da smo mi iznad nacionalnih tema i da se naš program fokusira na povezivanju, odnosno networking-u, on je ključ za svaki posao.

Po čemu se PRO PR konferencija razlikuje od drugih sličnih konferencija sa istom/sličnom tematikom, a to su komunikacije? Primećujemo inflaciju veoma različitih događaja koji pokušavaju da odigraju ulogu razumevanja i širenja ideja u komunikacijama, koji se organizuju u SEE regionu i u čemu, zapravo, leži specifična težina PRO PR konferencije?

– Mnogi naši sudionici koji dolaze iz iste države, iz istog grada, upoznaju se na PRO PR konferenciji, to je jedna od naših najvećih vrijednosti, rađaju se prijateljstva, ljubavi koje završavaju bračnim zajednicama, ali ono mnogo važnije razmjenom iskustva znanja. Ponekad zaboravljamo da u doba digitalne transformacije i brzine posla, ljudi, a pogotovo u odnosima s javnošću da li pojedinci ili timovi kreiraju i čuvaju ugled koji se ne kupuje već se stvara. PRO PR konferencija čak nije niti za svakoga jer morate razumjeti da nivo znanja i želja za učenjem nisu za svakoga. Ljude u ovoj industriji ponekad osvoji pozicija i zaborave da su oni samo ljudi kao i svi ostali pa se ponekad prave važni ili jednostavne ne žele slaviti niti priznati nečiji uspjeh, a samim time smatraju da dovoljno znaju da bi čuli nešto novo.

Mi kao pojedinci stručnjaci i timovi smo dio jedne od najutjecajnijih industrija zato je misija PRO PR konferencije slaviti odnose s javnošću, dati im na važnosti koju zaslužuju, a iza tog pojma stoje ljudi, njihova djela i znanje.

U sklopu PRO PR konferencije biće održana i dodela PRO PR Globe Awards. Dobitnice ovog prestižnog priznanja iz Srbije su: Ljiljana Boljanović Managing director&Partner OLAF&MCATEER, Milica Marković, Communications Expert, Olivera Ćirković, direktorica marketinga kompanije Univerexport i Jelena Parezanović posebni savetnik ministra. Zašto ste se opredelili za ove ugledne profesionalke iz oblasti komunikacija, da upravo njima dodelite vašu renomiranu nagradu?

– Prema našem pravilniku o dodjeljivaju nagrada, bivši dobitnici dodjeljuju nagrade budućim dobitnicima pa tako je i ove ugledne dobitnike netko nominirao. Većinu dobitnika po prvi puta vidim i upoznajem na danu same dodjele i u tome leži snaga PRO PR konferencije, transparentnost, jedinstvenost bez plaćanja kotizacija bez ikakvih interesa. Naime, nažalost Nacionalna udruženja, članovi njihovih upravnih odbora, komisija za dodjelu čine agencije koje su nominirale svoje projekte ili se iz godine u godinu one dogovoraju tko će dobiti nagradu. Ne kažem da nema vrhunskih projekata, ali nedostaje transparentnosti u procesu dodjele, ne one tehničke transparentnosti već one etičke.

PRO PR Globe Awards ove godine slavi 10 godina i jedini je program nagrađivanja u svijetu koji je fokusiran na ljude, a ne na projekte.

Pozovite sve zainteresovane da posete PRO PR konferenciju u Sarajevu

– Ovo je ultra last minute poziv, povežite se, osjetite ako već niste energiju i dobre vibracije Sarajeva, naučite nešto novo i budite dio vodeće Međunarodne konferencije za odnose s javnošću i upravljanje komunikacijama, bez obzira bili generalni direktor, menadžer, predsjednik nadzornog odbora, dio NGO zajednice, organizator događaja, oko vas je uvijek komunikacija, a mi govorimo o tome.

DOBRODOŠLI!

 

Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Agencije

Erica Orange na Future Tense „Većina učenika ne zna da prepozna lažne vesti na internetu jer uče samo za testove“

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB SLOVENIA: „Izberi EON. Izberi svojo zgodbo.“ za Telemach

Advertiser Serbia22. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ŽIŠKA: „Povratak u Neobuzdaniju“ za Munchmallow

Advertiser Serbia21. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] AGENCIJA 101: „Glavni tokom noći“ za Burek Olimpija

Advertiser Serbia20. марта 2023.

Mlade nade iz agencije Komunikacijski laboratorij pobednice su ovogodišnjeg takmičenja Young Lions Croatia

Advertiser Serbia17. марта 2023.

Platforma WOMAN.COMM CLUB širi se u regionu

Advertiser Serbia16. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] ALERT: „MagMe x Farfetch private dinner“

Advertiser Serbia15. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] KOMUNIKACIJSKI LABORATORIJ: „Horizon Forbidden West“ za Sony Interactive Entertainment

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] BRUKETA&ŽINIĆ&GREY: „Ne sudi nas po boji“ za BIPA

Advertiser Serbia14. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] OVATION: „25 godina Telekoma Srbija“

Advertiser Serbia13. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] STUDIO SONDA: „Prelomi“ za brend Dorina (Kraš)

Advertiser Serbia10. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] REPRESENT COMMUNICATIONS PODGORICA: „Coca-Cola podrška mladima“ za Coca-Cola HBC Crna Gora

Advertiser Serbia9. марта 2023.

[ISTAKNUTI KOMUNIKACIJSKI PROJEKTI 2022] FUTURA DDB HRVATSKA: „Chicken Box – Piletina kakvu volimo“ za McDonald’s Hrvatska

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Effie Awards – Drugi rok za prijavu radova

Advertiser Serbia7. марта 2023.

Gordana Deranja, Zlatko Komadina i grad Bjelovar dobitnici priznanja PRO PR Awards

Advertiser Serbia6. марта 2023.