Brendovi

Apatinska pivara predstavila „Izveštaj o održivosti za 2021. godinu“

Brendovi

BEOGRAD – Bolje upravljanje vodnim resursima u pivskoj industriji, izgradnja održivijeg poslovnog modela i razvijanje inovativnih rešenja zasnovanih na cirkularnoj ekonomiji – samo je deo inicijativa koje je Apatinska pivara pokrenula u domenu održivog poslovanja u protekloj godini.

 

Svi rezultati u ovom segmentu predstavljeni su u Izveštaju o održivosti za 2021. godinu pod nazivom – „Dali smo održivu reč“. Na događaju organizovanom tim povodom prisutnima se obratio Igor Vukašinović, generalni direktor Apatinske pivare.

Igor Vukašinović, generalni direktor

Ponosan sam što decenijama unazad, održivost čini neizostavni deo našeg poslovanja i što smo ostali kompanija sa veoma važnim strateškim opredeljenjem – da odgovornim i održivim poslovanjem pokrećemo, ali i dugi niz godina, održavamo inicijative koje imaju za cilj da zajednicu u kojoj poslujemo učine boljom. Ovde se nećemo zaustaviti – postavili smo ambiciozne planove, koje želimo da ostvarimo, a na tom putu ćemo se truditi da budemo najbolji partner za održivo poslovanje. Naša kompanija nastaviće da daje održivu reč i u godinama koje dolaze! ”, rekao je Igor Vukašinović.

Kao odgovorna kompanija, Apatinska pivara učestvuje u brojnim inicijativama za bolje upravljanje vodnim resursima u pivskoj industriji. Klimatske promene svrstavaju se među najveće globalne izazove našeg vremena, a smanjenje karbonskih emisija u poslovanju i izgradnja održivijeg poslovnog modela su među prioritetima ove kompanije. Sa ciljem da što manje ambalažnog materijala završi na deponijama, razvijaju se inovativna rešenja zasnovana na cirkularnoj ekonomiji i tako smanjuje uticaj na životnu sredinu.

Izgradnjom sopstvenog postrojenja za preradu otpadnih voda u pivari u Apatinu, dugoročno je rešeno pitanje prečišćavanja otpadnih voda u kompaniji. Osnovna namena postrojenja jeste prečišćavanje industrijske otpadne vode koja nastaje tokom proizvodnje piva. Veliki je uspeh to što je Apatinska pivara došla do trenutka kada prirodi može da vrati potpuno čistu vodu, koja zadovoljava sve zakonom propisane standarde, nakon što je iskoristi u svom proizvodnom procesu. Na ovaj način prirodi se vraća prečišćena voda, a istovremeno se dobija zelena energija kojom se greje pivara i proizvodi pivo.

U protekloj godini zajedno sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i kompanijom Sekopak realizovan je projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, u koji je uloženo 150.000 evra i omogućeno da se obezbedi infrastruktura u vidu kontejnera, čak njih 600 za prikupljanje staklene ambalaže. Sve je to sprovedeno u cilju povećanja prikupljene staklene ambalaže za 20 odsto, čime bi se uspostavio isplativ sistem tretmana i ponovne upotrebe otpada od stakla kako u Srbiji tako i u regionu, a u okviru unapređenja postojećeg sistema produžene odgovornosti proizvođača.

Odgovorna konzumacija alkohola je važna tema koju Apatinska pivara, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom saobraćajne policije i Agencijom za bezbednost saobraćaja pokreće u javnosti i upozorava na rizike vožnje pod dejstvom alkohola. U okviru kampanje “Kad pijem ne vozim” pivara je poslednjih 16 godina posvetila edukaciji potrošača kako bi skrenula pažnju na sve negativne posledice konzumacije alkohola tokom vožnje. Samo do 2021. je uloženo oko 130.000 evra u nabavku 135 alkometara najsavremenijih generacija i 50.000 usnika za alkometre.

Slobodanka Cucić, menadžerka korporatinih komunikacija

I tokom 2021. godine Apatinska pivara, Jelen pivo i nacionalni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom SEKOPAK nastavlili su akciju “Recikliraj, uživaj, Drinu od otpada sačuvaj”, gde su posetiocima ovog svojevrsnog karnevala na vodi omogućili da pravilno odlože ambalažni otpad. U saradnji sa JKP “12 septembar”, prikupljeno je čak 230 kg aluminijumskih limenki i 600 kg staklene ambalaže.

Ceo Izveštaj o održivosti možete pogledati na sajtu Apatinske pivare

O kompaniji
Apatinska pivara je jedna od najstarijih pivara u regionu, a najstarija u okviru grupacije Molson Coors. Jedan su od vodećih proizvođača piva u Srbiji i jedan od najznačajnijih izvoznika. Godišnji operativni kapacitet Apatinske pivare iznosi četiri miliona hektolitara, a zanimljiv je podatak da se se u toku jednog dana u Apatinskoj pivari proizvede 15.000 hektolitara piva, što je u drugoj polovini 19. veka bila ukupna godišnja proizvodnja. Apatinska pivara danas zapošljava više od 660 ljudi, sarađuje sa više od 800 dobavljača i partner je lokalnoj zajednici u mnogim kulturnim, sportskim i humanitarnim inicijativama.

Foto: Apatinska pivara

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Više u Brendovi

Pernod Ricard i Lenny Kravitz predstavili brend Nocheluna

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Marlboro odlazi u istoriju?

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Saznajte kako da ažurirate podešavanja privatnosti u svim svojim aplikacijama

Advertiser Serbia30. маја 2023.

Roming podaci i pametno putno osiguranje – u jednom paketu

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Glovo analitika pokazuje da su se prošle godine u Srbiji naručivala 3 burgera svakog minuta

Advertiser Serbia29. маја 2023.

Slovenija: Oglašivač 2022. godine je Mercator

Advertiser Serbia27. маја 2023.

Pet korisnih funkcija kamere vivo X90 Pro

Advertiser Serbia25. маја 2023.

TouchMenu – inovativna aplikacija u svetu ugostiteljstva!

Advertiser Serbia25. маја 2023.

Samsung 2023 linija televizora impresionira recenzente izuzetnim kvalitetom slike i fenomenalnim zvukom

Advertiser Serbia24. маја 2023.

Završena 5. konferencija HR Experience: Važno je upravljati sobom

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Telekom Srbija pokrenuo podkast „Telcast“: Digitalni svet iz prvog lica sa Minjom Miletić

Advertiser Serbia23. маја 2023.

EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Atlantic Grupa predala obavezujuću ponudu za Strauss Adriatic

Advertiser Serbia23. маја 2023.

IKEA pokreće klub lojalnosti za mala i srednja preduzeća

Advertiser Serbia23. маја 2023.

Predstavljamo vam Knox Matrix: 10 godina Samsung Knox Security i Samsung vizija za bezbedniju budućnost

Advertiser Serbia23. маја 2023.