Brendovi

PETRA ČADEŽ, Direktorica marketinga Argete (ATLANTIC GRUPA): „2018 je za Atlantic Grupu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima…U SPP Delikatesni namazi, gde je najveći brand Argeta, rasli smo po prihodima 12,4 odsto“

Razgovarali smo sa Petrom Čadež, direktoricom marketinga Argete, o uspesima kompanije u 2018, marketinškim aktivnostima sprovedenim u prethodnoj godini, planovima za 2019 i drugim bitnim pitanjima…Razgovor vodio Nenad Danilović

 

Kako ocenjujete poslovni uspeh Argete, odnosno SPP Delikatesni namazi tokom poslednjih godinu dana?

Prošla godina je za Atlantic Grupu bila izuzetno uspešna, sa rekordnim prodajnim rezultatima. U SPP Delikatesni namazi, gde je najveći brand Argeta, u 2018. godini rasli smo po prihodima 12,4 odsto.

Argeta se danas prodaje na više od 30 tržišta po celom svetu i u 2018. godini postali smo pašteta broj 1 u Evropi prema Nielsen podacima. I na tržištu Srbije Argeta raste iz godine u godinu i raduje nas da sve više potrošača Argetu prepoznaje kao najkvalitetniji proizvod u kategoriji pašteta. Naše uspehe prate i nagrade stručne javnosti, tako je ove godine Argeta osvojila zlatni Effie 2018 za namaze od povrća, bronzani Effie za Argetu Junior, kao i titulu najefikasnijeg brenda u 2018. godini. Potrebno je mnogo rada, znanja i energije da bi se stiglo do vrha, među pobednike, a još više da se u tom elitnom krugu i ostane, stoga je tim Delikatesnih namaza s velikim ponosom i primio ove nagrade, tim više što je svake godine bio među finalistima.

Navedite sve bitne marketinške aktivnosti koje ste sproveli tokom 2018. godine.

Na srpskom tržištu, prošle godine smo lansirali nekoliko novih proizvoda. Strateški najvažnija za izgradnju brenda Argeta je Argeta Junior, jer pridobija kupce vrlo rano i prelazi i na njihove roditelje.

Pače Junior je, takođe, obavilo svoj snažni i originalni komunikacijski zadatak i polako postaje deo svake porodice. Poveć́ana je prodaja i profitabilnost Argete Junior, tržišni udeo i cenovna pozicija, kao i lojalnost potrošača. Posebno smo ponosni na edutainment platformu upravo u Argeta Junior segmentu, gde smo lansirali digitalne knjige sa zabavnim i edukativnim sadržajem, koje obožavaju i deca i roditelji…Tako smo za decu predstavili i novi ukus Argeta Junior KokoKrem, koji je odmah osvojio dečija srca i postao jedan od najbolje prodavanih proizvoda. U Srbiji smo lansirali i Argeta humus namaze od povrća, koji predstavljaju zdravu alternativu i veliki su trend u svetu koji nastojimo da pratimo. Inovativnim proizvodima se stalno prilagođavamo potrošaćima i njihovim očekivanjima, zato je u našem asortimanu puno ribljih pašteta i posnih proizvoda.

Koje medije ste kao kompanija u najvećoj meri koristili? Kada sagledavate korišćenje medija u periodu između 2017. i 2018. godine – gde ste realizovali najveće povećanje? Navedite i primere inovativne upotrebe medija, bilo koje vrste, na našem tržištu (ako je toga bilo).

Marketinški budžeti Argete stalno su u porastu, a najveći rast je naravno na digitalnim medijima, gde nastojimo da imamo relevantan content za potrošača kao što su recepti za Humuse i digitalne knjige za Junior segment, koje sam spomenula.

Strategija i aktivnosti pri lansiranju Argetinih namaza od povrća su nagrađeni Effie nagradom 2018 između ostalog i zato, jer su podigli celu kategoriju i u okviru nje dostigli vrlo visok tržišni udeo, a podržali su i brend Argeta u kategoriji pašteta.
Takođe, postignuto je da je treć́ina Slovenaca probala namaze od povrć́a, ne samo na hlebu, već i kao umake (dipove).

U Srbiji smo povećali i budžete na TV, a u 2019 po Beogradu vozi vrlo poseban tramvaj Argeta Junior

.

Posmatrajući u odnosu na 2017, kojoj vrsti promotivnih aktivnosti je vaša kompanija dala prednost u smislu povećanja ulaganja?

Veliki pomak je ka digitalnim kanalima i novom načinu komunikacije koji su ti kanali omogućili. Tako da je potrošač, odnosno za njega relevantan sadržaj u centru svih naših aktivnosti. Što je sigurno pomoglo da se ojača snaga brenda, njegova vidljivost, a samim tim i namera kupovine.

Na slovenačkom tržištu inspirativne kulinarske priče pričale su se ove godine i na European Food Summitu u Sloveniji kada je Argeta Exclusive u saradnji sa različitih vrhunskim kuvarima iz Slovenije, Italije i Hrvatske pripremala gurmanske recepte. Vrhunac i ove godine, je bila rasprodata svečana večera, koja je, pored najbolje slovenačke kuvarice Ane Roš (Hiša Franko) ugostila italijanskog kulinarskog virtuoza Rikarda Kamaninija (Lido 84, Italija) i Luku Košira (Gostišče Grič), jednog od najkreativnijih slovenačkih kuvara i ambasadora Evropske gastronomske regije 2021. On je da se prisetimo pripremio i recept za novi ukus Argete Exclusive a la Luka Košir, simfoniju pačje paštete, vanile i prženih lešnika.

Koliki značaj je pridajete upotrebi istraživačkih podataka kao osnove za donošenje poslovnih odluka u 2018.godini? Na koji način u najvećoj meri vaša kompanija dolazi do podataka koji su bitni za donošenje poslovnih odluka, putem angažovanja eksterne istraživačke agencija i njenih baza podataka ili pak upotrebom internih baza podataka do kojih je vaša kompanija došla samostalno tokom svog rada?

Veliki deo Argetinog uspeha na svim, pa i na srpskom tržištu temelji se na jako dobrom poznavanju potrošača, njihovih potreba, kao i trendova.

Tako da na osnovu istraživanja donosimo odluke o lansiranju novih proizvoda i načinu komunikacije sa potrošačima, što kao rezultat ima postizanje i premašivanje marketinških i poslovnih ciljeva.

Na koju vrstu marketinških aktivnosti ćete staviti akcenat u 2019. godini: novi proizvodi, cenovna politika, distribucija ili promotivne aktivnosti?

– U 2019 godini zajedno sa potrošačima biramo novi lokalni ukus Argete, na svakom tržištu, koji će biti lansiran u septembru mesecu. Argeta Junior i dalje je u fokusu, kao i Argeta humusi, budući da su to novi proizvodi na tržištu i radimo intenzivno na tome, da ih upoznaju i isprobaju svi naši potrošači.

 
Autor: Nenad Danilović
Izvor: Advertiser Serbia

Kliknite da postavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Postavite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Više u Brendovi

Izabrani finalisti takmičenja Discovered by Coke

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna

Advertiser Serbia14. oktobra 2019.

Singapur prva zemlja koja zabranjuje oglašavanje napitaka sa visokim procentom šećera

Advertiser Serbia13. oktobra 2019.

Banksy otvorio radnju u Londonu u koju niko ne sme da uđe

Advertiser Serbia13. oktobra 2019.

Samo trećina kompanija ostvari korist od ulaganja u analitiku

Advertiser Serbia11. oktobra 2019.

Telenor banka danas postaje Mobi banka

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Novi Zeland: Vodeći trgovački lanac uveo „tihi sat“ za autistične kupce

Advertiser Serbia10. oktobra 2019.

Lego proba način da „reciklira“ kocke, a traga za novim materijalom

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

Predstavljeni rezultati Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za Srbiju za 2019

Advertiser Serbia9. oktobra 2019.

SEBASTIAN RENNACK, viši ritejl analitičar, LZ Retailztics: Pred multi-format ritejlerima su veliki izazovi

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.

Melanija Tramp: Prestanite da mladima reklamirate e-cigarete

Advertiser Serbia8. oktobra 2019.

Unikatnost ,,Vranca“ otvara vrata ka svetskom vinskom tržištu

Advertiser Serbia7. oktobra 2019.

Počinju nominacije za „SAM Godišnje nagrade“

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.

Formirana Balkanska vinska mreža

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.

Amazon najavljuje novi koncept trgovina

Advertiser Serbia4. oktobra 2019.